0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Megugrott a cukor ára

A fehér cukor ára a tőzsdén három év legmagasabb szintjére emelkedett, utoljára 2017. júliusában voltak ilyen magasak. A londoni tőzsdén az árfolyamok meghaladták a 400 USD/tonna összeget. New Yorkban is ugyanolyan gyors az emelkedés, mint Európában.

Az áremelkedés oka a két legnagyobb ázsiai exportőr, India és Thaiföld vártnál sokkal alacsonyabb termelése volt.  Az árnövekedést erősítette, hogy Brazíliában a jelenlegi termelés volumene hirtelen csökkent. Ezért a különféle elemzők becslései szerint

a 2020-ban várható globális cukormérleg-hiány sokkal nagyobb lesz, mint korábban.

A tőzsdék jelenlegi áremelkedése minden bizonnyal nem lesz azonnali hatással az egységes európai piacra. Középtávon azonban a cukor árak – és következésképpen a cukorrépa árak – valószínűleg nyomon követik majd a tőzsdei ügyleteket.

A brazil cukoripari szövetség, az Unica jelentése szerint a brazil cukortermelés  82,4 százalékkal esett vissza az előző évhez képest. Tavaly ugyanis

a brazíliai cukorgyárak az eddigi legnagyobb mennyiségű  etanolt gyártottak cukornádból, hogy megfeleljenek az személygépkocsi-park növekvő bioüzemanyag igényének.

Brazíliában az autók körülbelül 70 % -a tiszta etanollal vagy etanol és benzin keverékével üzemel. Viszont előfordulhat, hogy a jelenlegi magas cukorár miatt Brazília mégis kevesebb etanolt és több cukrot fog előállítani. Ez 4 millió tonna cukrot többletet eredményezhet, ami hozzájárulhat a globális kínálat növekedéséhez.

Az indiai és thaiföldi cukorgyártóknak, amelyek tavaly még a világ legnagyobb termelői közé tartoztak, a kedvezőtlen időjárási körülmények okoztak gondot, és termeléscsökkenést. Thaiföldet egész évben aszály sújtotta és ennek a piacra gyakorolt ​​hatása észrevehető volt. Az elemzők azt is figyelembe veszik, hogy az országban egyre többen maniókát és a gyökérzöldségeket kezdtek termelni a cukornád helyett. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma arra számít, hogy

a thaiföldi cukortermelés több mint egymillió tonnával csökken a 2020-ra. Indiában pedig a cukortermelés 30 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Súlyos problémák merültek fel a túlzott monszun esőzések miatt, amelyek jelentős árvizeket okoztak Maharashtra és India más cukortermelő régióiban.

A cukorárak az egységes európai piacon enyhe mértékben ugyan, de emelkedtek. Az Európai Unióban 2019. októberében átlagosan 332 eurót tett ki tonnánként a fehér cukor ára, ez 12 eurós drágulást jelent az előző negyedévhez képest.

Forrás: farmer.pl