0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Nem kapott engedélyt a szőlővessző alapú növényvédő szer

Január közepén jelent meg egy uniós rendelet arról, hogy nem hagyták jóvá a szőlő szálvesszőiből származó tanninokat úgynevezett növényvédő hatású egyszerű anyagként (mint amilyen egyebek között a sör, a csalán, vagy a szódabikarbóna). Az indoklás szerint nem áll rendelkezésre megfelelő toxikológiai értékelés.

A január közepén megjelent uniós rendelet pontos címe: a Bizottság (EU) 2020/29 végrehajtási rendelete (2020. január 14.) a Vitis vinifera szálvesszőiből származó tanninok egyszerű anyagként történő jóváhagyásának a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló 1107/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti megtagadásáról.

Ebben olvasható, hogy a Bizottsághoz 2017. június 30-án érkezett kérelem a Biomolécules et Biotechnologies Végétales (BBV) EA2106-tól és az Institut Technique de l’Agriculture Biologique-tól (ITAB) a Vitis vinifera szálvesszőiből származó tanninok egyszerű anyagként történő jóváhagyására vonatkozóan. A Bizottság felkérte tudományos segítségnyújtásra az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot, amely technikai jelentést készített, majd ezt a Bizottság a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága elé terjesztette a rendelettervezettel együtt, amelyben a jóváhagyás megtagadását kezdeményezte. A rendelettervezetet az említett bizottság tavaly októberben véglegesítette.

Azzal indokolják a döntést, hogy a kérelmezők által benyújtott dokumentáció

nem bizonyítja, hogy az érintett anyagok megfelelnek a 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben az élelmiszerre vonatkozóan meghatározott kritériumoknak.

Az egyik konkrét aggály, hogy a Vitis vinifera szálvesszőiből származó, növényvédő szerként használt tanninok esetében – különösen a gyermekek védelmét illetően – nem áll rendelkezésre toxikológiai értékelés. Ez vonatkozik a nem étrendi expozíciós kockázatértékelés becslésére is, különösen a közelben tartózkodók és a lakosok tekintetében. Továbbá nem állt rendelkezésre elegendő információ az anyag környezeti kockázatértékelésének elvégzéséhez – fejtették ki.

A Bizottság felkérte a kérelmezőket, hogy nyújtsák be észrevételeiket a felülvizsgálati jelentéstervezettel kapcsolatban, ez azonban nem történ meg, így a Vitis vinifera szálvesszőiből származó tanninok egyszerű anyagként való jóváhagyását a Bizottság megtagadta.

A kérelmezőknek természetesen joguk van a jóváhagyás érdekében további kérelmet benyújtani, ha az megfelel az említett jogszabályi előírásoknak.

De mik is azok az egyszerű anyagok?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján olvasható definíció szerint az egyszerű anyagok egy európai uniós értékelésen mennek keresztül, mely alapján a tagállamok szavaznak arról, hogy az egyszerű anyag kategóriában jóváhagyhatók-e növényvédő hatású anyagként.

Az ilyen anyagok jóváhagyása határozatlan idejű és sem forgalmazásuk, sem felhasználásuk nem igényli a növényvédő szereknél szükséges engedélyezési eljárás lefolytatását.

Ez azt is jelenti, hogy anyagokhoz felhasználási előírásként sem engedélyokiratot, sem címkét nem lehet hozzárendelni, ugyanakkor elsősorban nem növényvédőszer-boltokban, hanem hétköznapi üzletekben (élelmiszerbolt, háztartási bolt, gyógyszertár) lehet őket megvásárolni. Egyebek között a csalán, a konyhasó, a szódabikarbóna, a sör vagy a napraforgóolaj tartoznak ide.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu