0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Komoly veszély a madárinfluenza

Közép-Európában ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, ami az afrikai sertéspestissel együtt jelentősen veszélyezteti az állatállományokat. A betegségek rohamosan terjednek, annak ellenére, hogy a helyi hatóságok mindent megtesznek a megfékezésük érdekében. Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában is nagyszabású állatvédelmi intézkedéseket hoznak az állatállományok megvédése érdekében.

Lengyelországban december végén jelezte az illetékes élelmiszer-hatóság a betegség felbukkanását, ott egy pulykatartó telepen jelent meg a madárinfluenza legagresszívebb törzse, a H5N8 egyik altípusa. Emiatt több ezer szárnyast kellett elpusztítani a kelet-lengyelországi gazdaságokban. Szlovákiában nem sokkal ezt követően jelent meg a vírus, bár január elején szerencsére még csak egyetlen háztáji állományban mutatták ki, a Nyitrától pár kilométerre fekvő Üzbégen (Zbehy), ahol 22 baromfit tartottak egy háztáji gazdaságban. A gazda három elhullást jelentett a hivatalnak, és emiatt az egész állományt felszámolta. Az állat-egészségügyi felügyelet illetékesei elvégezték a szükséges fertőtlenítést a gazdaságban.

Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy

a hatóságok néhány kilométeres körzetben kiviteli korlátozást vezettek be élő baromfira, baromfihúsra és tojásra. Az influenza azonban – a regionális határokat nem ismerve – másutt is felütötte már a fejét Szlovákiában,

például a Nagyszombati járás Cífer községében. Ezúttal is egy háztáji gazdaságban jelentkezett a kór, jelentette be Daniel Hrežík, a szaktárca kommunikációs munkatársa. A miniszter ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a betegség valamennyi V4-országban veszélyt jelent.

„A vándormadarak költözési időszakában vagyunk, és a klímaváltozás ugyancsak jelentős mértékben hozzájárul a fertőzések terjesztéséhez. Óvatosnak kell lenniük a hazai állattenyésztőknek, és a legnagyobb veszélyre azokon a területeken kell számítani, ahol a házi baromfi vadon élő madarakkal érintkezhet” – hangsúlyozta Gabriela Matečná.

A második, a cíferi eset során 19 házi tojót veszélyeztetett a betegség. A kistermelő 3 tyúkja pusztult el a betegség következtében, amelyek az udvar hátsó részében kerülhettek közvetlen kapcsolatba vadon élő madarrakkal.

Jozef Bíreš, a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a vírus terjedése miatt a tenyésztőknek óvintézkedéseket kellene tennie. Szerinte a vírus Szlovákiában is vadon élő madarakról terjed át a baromfiállományra.

„Teljesen fedett, sőt, oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni a hazai baromfiállományt. A takarmányukat szintén zárt helyen kell tárolni, hogy idegen állat ne férhessen hozzá.

Az alom tárolását ugyancsak úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezése: lehetőleg fedett és zárt helyen, vagy fóliával letakarva” – mondta a felügyelet igazgatója.

Közben madárinfluenzát diagnosztizáltak a bajmóci állatkert néhány állatában is. A közkedvelt állatkertet azonnal bezárták a nagyközönség előtt. Az állatokat haladéktalanul elkülönítették, de ha komolyabbra fordulna a vírus terjedése, kénytelenek lesznek ennél drasztikusabb megoldáshoz folyamodni.

A JOJ Televízió információi szerint két elhullott szárnyasban mutatták ki a kórokozót. A látogatók 1 hónapon át biztosan nem tekinthetik meg kedvenceiket. Jozef Bíreš szerint a fertőzés vándormadarakkal kerülhetett az állatkertbe, kacsákon, ludakon vagy hattyúkon keresztül.

A most is pusztító H5N8 vírustörzs 2014-ben jelent meg Európában. Szlovákiai baromfiállományban 2016. decembere és 2017. februárja között mutatták ki legutóbb,
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

vadon élő madarak között azonban még 2018 tavaszán is találtak madárinfluenzával fertőzötteket. A H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság