Back to top

Komoly veszély a madárinfluenza

Közép-Európában ismét felütötte a fejét a madárinfluenza, ami az afrikai sertéspestissel együtt jelentősen veszélyezteti az állatállományokat. A betegségek rohamosan terjednek, annak ellenére, hogy a helyi hatóságok mindent megtesznek a megfékezésük érdekében. Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában is nagyszabású állatvédelmi intézkedéseket hoznak az állatállományok megvédése érdekében.

Lengyelországban december végén jelezte az illetékes élelmiszer-hatóság a betegség felbukkanását, ott egy pulykatartó telepen jelent meg a madárinfluenza legagresszívebb törzse, a H5N8 egyik altípusa. Emiatt több ezer szárnyast kellett elpusztítani a kelet-lengyelországi gazdaságokban. Szlovákiában nem sokkal ezt követően jelent meg a vírus, bár január elején szerencsére még csak egyetlen háztáji állományban mutatták ki, a Nyitrától pár kilométerre fekvő Üzbégen (Zbehy), ahol 22 baromfit tartottak egy háztáji gazdaságban. A gazda három elhullást jelentett a hivatalnak, és emiatt az egész állományt felszámolta. Az állat-egészségügyi felügyelet illetékesei elvégezték a szükséges fertőtlenítést a gazdaságban.

Gabriela Matečná: a betegség valamennyi V4-országban veszélyt jelent
Gabriela Matečná: a betegség valamennyi V4-országban veszélyt jelent
Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy

a hatóságok néhány kilométeres körzetben kiviteli korlátozást vezettek be élő baromfira, baromfihúsra és tojásra. Az influenza azonban – a regionális határokat nem ismerve – másutt is felütötte már a fejét Szlovákiában,

például a Nagyszombati járás Cífer községében. Ezúttal is egy háztáji gazdaságban jelentkezett a kór, jelentette be Daniel Hrežík, a szaktárca kommunikációs munkatársa. A miniszter ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a betegség valamennyi V4-országban veszélyt jelent.

„A vándormadarak költözési időszakában vagyunk, és a klímaváltozás ugyancsak jelentős mértékben hozzájárul a fertőzések terjesztéséhez. Óvatosnak kell lenniük a hazai állattenyésztőknek, és a legnagyobb veszélyre azokon a területeken kell számítani, ahol a házi baromfi vadon élő madarakkal érintkezhet” – hangsúlyozta Gabriela Matečná.

A második, a cíferi eset során 19 házi tojót veszélyeztetett a betegség. A kistermelő 3 tyúkja pusztult el a betegség következtében, amelyek az udvar hátsó részében kerülhettek közvetlen kapcsolatba vadon élő madarrakkal.

A háztáji tyúkokat is zárt helyen kell tartani
A háztáji tyúkokat is zárt helyen kell tartani
Jozef Bíreš, a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a vírus terjedése miatt a tenyésztőknek óvintézkedéseket kellene tennie. Szerinte a vírus Szlovákiában is vadon élő madarakról terjed át a baromfiállományra.

„Teljesen fedett, sőt, oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni a hazai baromfiállományt. A takarmányukat szintén zárt helyen kell tárolni, hogy idegen állat ne férhessen hozzá.

Az alom tárolását ugyancsak úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezése: lehetőleg fedett és zárt helyen, vagy fóliával letakarva” – mondta a felügyelet igazgatója.

Közben madárinfluenzát diagnosztizáltak a bajmóci állatkert néhány állatában is. A közkedvelt állatkertet azonnal bezárták a nagyközönség előtt. Az állatokat haladéktalanul elkülönítették, de ha komolyabbra fordulna a vírus terjedése, kénytelenek lesznek ennél drasztikusabb megoldáshoz folyamodni.

Fotó: Csatlós Norbert

A JOJ Televízió információi szerint két elhullott szárnyasban mutatták ki a kórokozót. A látogatók 1 hónapon át biztosan nem tekinthetik meg kedvenceiket. Jozef Bíreš szerint a fertőzés vándormadarakkal kerülhetett az állatkertbe, kacsákon, ludakon vagy hattyúkon keresztül.

A most is pusztító H5N8 vírustörzs 2014-ben jelent meg Európában. Szlovákiai baromfiállományban 2016. decembere és 2017. februárja között mutatták ki legutóbb,
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

vadon élő madarak között azonban még 2018 tavaszán is találtak madárinfluenzával fertőzötteket. A H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felszámolnák az „osztatlant” - Új földértékesítés és törvényjavaslat

Folytatódik az osztatlan közös földtulajdon felszámolására indított földértékesítési program – adta hírül nemrégiben az Agrárminisztérium. Eközben egy gyors, méltányos, átlátható rendszert hozna létre az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat, amely régi problémát igyekszik rendezni.

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

1 milliárd forintot kapnak a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

A méhészek a napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében nyújthatják be az igényléseiket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.

A kacagójancsi már nálunk is hallatja hangját

A kacagójancsi vagy más néven kokabura Földünk ma élő legnagyobb jégmadara, hossza akár elérheti a 45 centimétert is. Azok, akik Ausztráliába eljutnak, s a keleti parton barangolnak, szinte biztos, hogy találkoznak ezzel az egyszerű tollazatú madárral, melyen a fehér és a barna szín dominál. Ma már díszmadárként is tartják kontinensünkön.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.

Fókuszban a biológiai sokféleség

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Világnapja, ebből az alkalomból világszerte hívják fel a figyelmet az élővilág sokszínűségének megóvására és a biodiverzitást veszélyeztető jelenségekre. Magyarországon több mint 100 ezer hektáron zajlott élőhely-rekonstrukció az elmúlt években, amely nagymértékben hozzájárult a biológiai sokféleség növeléséhez és megőrzéséhez.

A nemzeti összetartozás jegyében bővült a hungarikumok sora

25. alkalommal ültek össze a Hungarikum Bizottság (HB) tagjai: a többi közt négy, a magyarság karakterjegyeit magán viselő értéket emeltek a hungarikumok rangos sorába. A jubileum apropóján V. Német Zsolttal, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosával, a Hungarikum Bizottság tagjával beszélgettünk.