Back to top

A legősibb háziállat a Kárpát-medencében?

A bivaly a legőshonosabb háziállat a Kárpát-medencében állítja Marticsek József a Bivalytenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője, aki hozzáteszi, hogy a Fertő-tó környékén 6 ezer évvel ezelőtt élt bivalyok koponyájának homlok részén már a járom okozta deformációra lettek figyelmesek a régészek. Tehát a bivalyt már évezredekkel ezelőtt is háziállatként használták.

MMG - A bivalytenyésztés

A bivaly igazán elterjedt a török hódoltság idején volt hazánkban. Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején 150 ezer bivaly élt az országban. Ekkoriban a nehéz gépek mozgatására, szántásra, teherhordásra fogták be, de az igavonás mellett jelentős volt a hús, és a tejhasznosítás is.

Marticsek József a Bivalytenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője a saját bivalyállományával
Marticsek József a Bivalytenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője a saját bivalyállományával
Fotó: BNE
Később az ipari forradalom és a traktorok háttérbe szorították a bivalyt. Csak Erdélyben Mérán és Kalotaszeg környékén maradt csak fenn nagyobb állomány, ahol továbbra is igavonásra használták és a tejét hasznosították.

A mai magyarországi bivalypopuláció megmentése érdekében 1989-ben összefogtak a hazai nemzeti parkok.

Három forrásból származtak az állatok. Ezek egyike egy nagy Dunántúli uradalmi gulya volt, amely a Nagybereki Állami Gazdasághoz, majd a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz került. A Hortobágyon a kisgazdálkodóknál fellelhető bivalyállományt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gyűjtötte össze. A harmadik forrás pedig az Erdélyből származó egyedekből álló gulya volt. Napjaikban mintegy hatezer egyedből álló bivalypopuláció van Magyarországon.

A bivaly természetvédelmi szerepe felülmúlhatatlan: a nádat nem csak kitapossa, hanem meg is eszi, és olyan területet is legel, amelyen az intenzív fajták nem élnek meg.

Emellett hazánkban a húshaszna számottevő, ám csak néhányan hasznosítják a tejét. Pedig Olaszországban főként emiatt van hatalmas bivalyállomány, több mint félmillió egyed. Ott a mozarrella sajt készítésének hagyománya és jól eladhatósága a bivaly sikerének a titka. A bivalytej különleges a beltartalommal bír. Egy tehén ugyan csak 5-7 liter tejet ad naponta, de annak a zsírtartalma 6-16 % közötti.

Bivalyok
Bivalyok
Fotó: BNE
Marticsek József a Bivalytenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője elmondta, hogy egyesületüknek 120 tagja van. Legfontosabb feladatuk a  törzskönyvi nyilvántartás, illetve a tenyészbikák előállítása. Jelenleg zajlik egy uniós támogatású program, amely biztosítja, hogy a tenyészbikákat díjmentesen juttassák el a tagokhoz. Így minden lehetőség adott, hogy ez a faj növekedési pályán maradjon.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.