„Tény, hogy lassan jobbra fordul a helyzet, bár mi úgy számoltunk, hogy az áremelkedés gyorsabb lesz, mint amilyennek jelenleg mutatkozik. Jó hírnek mondható, hogy a cukor ára folyamatosan növekszik – viszont tavaly átlagon aluli lett a szlovákiai termés: az átlagos hektáronkénti hozam 57–58 tonna cukorrépa lett. Ráadásul a répa cukortartalma is alacsonyabb volt a vártnál, főleg a különböző betegségeknek „köszönhetően” – nyilatkozta Adrián Šedivý, a Szlovákiai Cukorgyártók Szövetségének munkatársa.
Adrián Šedivý elmondta, hogy Szlovákiában továbbra is stabil helye van a cukorrépának a vetésszerkezetben. Elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ágazat működőképes, és hogy van két eredményesen üzemelő cukorgyár az országban. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az utóbbi években a cukorrépában is jelentős kárt okoztak a mezei rágcsálók.
Adrián Šedivý szerint feltételezhető, hogy a cukor ára emelkedik, bár ez természetesen főleg a világpiac alakulásától függ.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni magyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat. |
Ezek a tényezők mind-mind jelentős hatással lehetnek az európai cukorpiac alakulására. Szlovákia átlagosan 170 ezer tonna cukrot állít elő évente.