0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Átlag alatti cukorrépatermés Szlovákiában

A cukorkvóta 2017-es megszüntetésével kezdődött cukorválság az idén is folytatódik. A cukorárak valamelyest ugyan emelkednek, viszont továbbra sem érik el azt a szintet, amivel akár a termelők, akár a feldolgozók elégedettek lehetnének.

„Tény, hogy lassan jobbra fordul a helyzet, bár mi úgy számoltunk, hogy az áremelkedés gyorsabb lesz, mint amilyennek jelenleg mutatkozik. Jó hírnek mondható, hogy a cukor ára folyamatosan növekszik – viszont tavaly átlagon aluli lett a szlovákiai termés: az átlagos hektáronkénti hozam 57–58 tonna cukorrépa lett. Ráadásul a répa cukortartalma is alacsonyabb volt a vártnál, főleg a különböző betegségeknek „köszönhetően” – nyilatkozta Adrián Šedivý, a Szlovákiai Cukorgyártók Szövetségének munkatársa.

Egyelőre nem csökken az országban a cukorrépa termőterülete, bár korábban több gazda is jelezte, hogy a kvóta eltörlésével várhatóan felhagynak a kultúra termesztésével.

Adrián Šedivý elmondta, hogy Szlovákiában továbbra is stabil helye van a cukorrépának a vetésszerkezetben. Elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ágazat működőképes, és hogy van két eredményesen üzemelő cukorgyár az országban. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az utóbbi években a cukorrépában is jelentős kárt okoztak a mezei rágcsálók.

Adrián Šedivý szerint feltételezhető, hogy a cukor ára emelkedik, bár ez természetesen főleg a világpiac alakulásától függ.

Jelzéseket kaptak például arra vonatkozóan, hogy tavaly India nem ért el olyan kiváló eredményeket, mint néhány évvel ezelőtt, az Egyesült Államokban pedig vagy 40 ezer hektár cukorrépa kifagyott.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Ezek a tényezők mind-mind jelentős hatással lehetnek az európai cukorpiac alakulására. Szlovákia átlagosan 170 ezer tonna cukrot állít elő évente.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság