0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Versenyképes mezőgazdasághoz elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás

A több évig gyűjtött adatokon alapuló precíziós gazdálkodásra való átállás fontosságát hangsúlyozta Feldman Zsolt Veresegyházán, a Veresi Paradicsom Kft. üzemében tartott sajtótájékoztatón. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a február 18-19. között rendezendő Prega konferencia kapcsán hangsúlyozta, hogy a világban "gőzerővel halad" a precíziós gazdálkodás alkalmazása.

„A termelők jól felfogott üzleti érdekükben átalakítják gazdaságukat az új technológiák alkalmazására, amelyek piaca 5-10 százalékkal bővül évente” – mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem kell egyik pillanatról a másikra átállni, a precíziós gazdálkodást fokozatosan, egyfajta tanulási folyamat mentén is be lehet vezetni, így a kisebb vállalkozások is eséllyel vesznek részt benne.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a magyar mezőgazdaságban meglévő növekedési potenciálról beszélt, amelynek kiaknázásához szükség van a digitalizációra is.

A termelési, a feldolgozási és az értékesítési lánc digitalizációjával egy paradicsomról is lehet majd tudni, hogy hol, hogyan termesztették, hogyan jutott el a fogyasztóhoz – mondta.

Az államtitkár emellett a nemzeti összefogást tartaná kézenfekvőnek és hasznosnak a termelők között, hogy a jó minőségű, kiváló ízű magyar élelmiszernek eljussanak a fogyasztókhoz, utóbbiak pedig épp az eredetmegjelölés alapján választhatják a kiváló magyar élelmiszereket.

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztói igények bővülése és az egyre jobban kiéleződő piaci verseny rákényszeríti a vállalkozásokat, hogy a piaci szerepük megtartása és jobb pozícionálása érdekében változtassanak az eddig megszokott termelési folyamataikon és vezetési szemléletükön.

A mai modern társadalom egyre nagyobb része nagy jelentőséget tulajdonít a fenntartható fejlődésnek, a környezethatékonyságnak, így a fejlesztéseket is a fenntarthatóság figyelembevételével érdemes véghezvinni.

Ennek megfelelően egyre inkább elengedhetetlen a termékpálya-szemlélet megléte és gyakorlati alkalmazása, mely összevonja az élelmiszer-ellátási lánc több szereplőjét, és együttesen ösztönzi új technológiák, innovációk bevezetésére.

Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy nem csak meg kell termelni a kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező élelmiszert, amilyen a Veresegyházán termelt paradicsom, de ezt a fogyasztókkal is tudatni kell.

Mivel a piacon nem találtak megfelelő gépet, így ők maguk készítettek egy olyan QR-kód nyomtatót, amely minden egyes csomagolódobozra egyedi kódot nyomtat az abban található paradicsomok valamennyi, a fogyasztó számára hasznos információval.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu