Back to top

Az innováció számunkra a kulcs – A BASF készül a jövőre

Új hatóanyag, új formuláció. Ez a kulcsa a BASF 2021-ban bevezetendő azol-típusú új hatóanyagának – hangzott el egy 2020 január végi tanácskozáson. Az innováció a kulcsa annak, hogy a cég az erős nemzetközi versenyben a nála nagyobb versenytársakkal is felveszi a versenyt.

A mezőgazdaság előtt álló kihívások nem csak a termelőket, de a kapcsolódó iparágakat, így a növényvédőszer-gyártást is érinti. Egy új hatóanyag kifejlesztése körülbelül 10 évet vesz igénybe, így a növényvédőszer-gyártóknak mindig a saját koruk előtt kell járniuk – létszükséglet számukra az innováció. Napjainkban a klímaváltozás és a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok folyamatos csökkenése miatt az új típusú hatóanyagok és kijuttatási megoldások kerülnek előtérbe.

MMG - Az innováció számunkra a kulcs – A BASF készül a jövőre

"A jövő évben be fogunk vezetni egy új azolt kalászosokban, ami óriási nagy dolog - hangsúlyozza Hajnal Gábor,  a BASF Hungária Agrodivízió marketing vezetője, -

A BASF az első, aki új generációs azollal jelentkezik, ami kiállja a mai hatósági próbát, és hosszú távon biztosított a jövője.

Fel vagyunk arra készülve, hogy egyre gyakoribb, hogy hirtelen nagy csapadék érkezik, vagy szárazság van. Ez egy olyan molekula, ami nagyon gyorsan felszívódik, már akár 30 perccel a kijuttatás után. Jöhet az eső, nem fog problémát okozni. Ez egyfelől a molekulának, de sokkal inkább a formulációjának köszönhető. Van egy nagyon hatékony molekulánk, és azt sikerült beültetni egy olyan formulációba, hogy kiállja a szélsőséges időjárás próbáját, legyen az egy hirtelen nagy mennyiségű csapadék, vagy legyen az erős UV-sugárzás."

Globalizáció, nemzetközi kereskedelem, nemzetközi szállítmányozás, nemzetközi kártevők. Így foglalható össze a kártevők terjedése, illetve alkalmazkodása. Emellett az éghajlatváltozás mindenütt érezteti a hatását. Kihívás tehát van, hisz a világ népességét etetni kell, a növényi kultúrákat meg kell védeni.

Hajnal Gábor kiemelte:

"Az innováció számunkra a kulcs. Évente közel egymilliárd eurót költünk K+F-re,

ami, ha összehasonlítom a BASF-et a versenytársainkkal, akik már hatalmas konglomerátumokká váltak, tehát nagyobbak is, mint a BASF, az ő K+F büdzséjükkel is felveszi a BASF a versenyt és 2030-ig 8 új hatóanyaggal fogunk előrukkolni, ami azt gondolom, tényleg kiugró ebben a versenyben."

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel a zöldség- és gyümölcságazatban

A Copa & Cogeca, tekintettel a gyümölcs- és zöldségtermelők koronavírus-járvány miatt növekvő nehézségeire, április 2-án levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben felsorolja javaslatait, hogyan kellene az ágazatban a közösségi támogatási rendszert kiigazítani. A Copa & Cogeca kivételes intézkedéseket és az operatív programok igazgatási, irányítási szabályainak kiigazítását kéri.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Időjárás előrejelzés: ha nincsenek repülők, nincsenek adatok

A légiforgalom leállása miatt egyre kevesebbet tudunk az időjárásról is, a napi 700 000 adat helyett csupán néhány ezer érkezik az időjárás modellezéséhez.

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll"

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll" – olvasható a KWS Magyarország Kft. tájékoztatásában, melyet változtatás nélkül közlünk.

Rekord paprikakivitel a spanyoloknál

Tavaly értékben és mennyiségben is csúcsot döntött a spanyolországi paprikaexport. A korábbi visszaesés után a paprikát exportáló vállalkozások száma is újból gyarapodott: amíg 2016-ban 718 spanyol cég szállított külföldre, egy évre rá 701, 2018-ban pedig csak 650, tavaly azonban a számuk 672-re nőtt.

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán 40-40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.