Back to top

Az innováció számunkra a kulcs – A BASF készül a jövőre

Új hatóanyag, új formuláció. Ez a kulcsa a BASF 2021-ban bevezetendő azol-típusú új hatóanyagának – hangzott el egy 2020 január végi tanácskozáson. Az innováció a kulcsa annak, hogy a cég az erős nemzetközi versenyben a nála nagyobb versenytársakkal is felveszi a versenyt.

A mezőgazdaság előtt álló kihívások nem csak a termelőket, de a kapcsolódó iparágakat, így a növényvédőszer-gyártást is érinti. Egy új hatóanyag kifejlesztése körülbelül 10 évet vesz igénybe, így a növényvédőszer-gyártóknak mindig a saját koruk előtt kell járniuk – létszükséglet számukra az innováció. Napjainkban a klímaváltozás és a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok folyamatos csökkenése miatt az új típusú hatóanyagok és kijuttatási megoldások kerülnek előtérbe.

MMG - Az innováció számunkra a kulcs – A BASF készül a jövőre

"A jövő évben be fogunk vezetni egy új azolt kalászosokban, ami óriási nagy dolog - hangsúlyozza Hajnal Gábor,  a BASF Hungária Agrodivízió marketing vezetője, -

A BASF az első, aki új generációs azollal jelentkezik, ami kiállja a mai hatósági próbát, és hosszú távon biztosított a jövője.

Fel vagyunk arra készülve, hogy egyre gyakoribb, hogy hirtelen nagy csapadék érkezik, vagy szárazság van. Ez egy olyan molekula, ami nagyon gyorsan felszívódik, már akár 30 perccel a kijuttatás után. Jöhet az eső, nem fog problémát okozni. Ez egyfelől a molekulának, de sokkal inkább a formulációjának köszönhető. Van egy nagyon hatékony molekulánk, és azt sikerült beültetni egy olyan formulációba, hogy kiállja a szélsőséges időjárás próbáját, legyen az egy hirtelen nagy mennyiségű csapadék, vagy legyen az erős UV-sugárzás."

Globalizáció, nemzetközi kereskedelem, nemzetközi szállítmányozás, nemzetközi kártevők. Így foglalható össze a kártevők terjedése, illetve alkalmazkodása. Emellett az éghajlatváltozás mindenütt érezteti a hatását. Kihívás tehát van, hisz a világ népességét etetni kell, a növényi kultúrákat meg kell védeni.

Hajnal Gábor kiemelte:

"Az innováció számunkra a kulcs. Évente közel egymilliárd eurót költünk K+F-re,

ami, ha összehasonlítom a BASF-et a versenytársainkkal, akik már hatalmas konglomerátumokká váltak, tehát nagyobbak is, mint a BASF, az ő K+F büdzséjükkel is felveszi a BASF a versenyt és 2030-ig 8 új hatóanyaggal fogunk előrukkolni, ami azt gondolom, tényleg kiugró ebben a versenyben."

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Egyre pusztítóbb viharok jönnek

A héten ismét fákat döntött, cserepeket röpített, házakat veszélyeztetett, több százmillió forint kárt okozott a pusztító szél, holott alig egy hete, hogy megdőlt az országos szélrekord hazánkban: az orkán erejű, 124 km/h széllökést a fővárosban, a János-hegyen (527 m) regisztrálták. Az extrém időjárási anomáliák, gyakoribb és pusztítóbb viharok hátterében a globális klímaváltozás állhat.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

EGERERDŐ Zrt.: szakmai partner az erdőtelepítésben és fásításban

Magyarország Kormánya, az Agrárminisztérium koordinálásával jelentős terveket fogalmazott meg hazánk fával borított területeinek növelése érdekében, azzal a céllal, hogy hatékony választ tudjunk adni a klímaváltozás által jelentett kihívásokra.

Kutató: a jövőben is számítani kell a Balaton algásodására

A Balaton tavaly nyár végi algásodása a globális klímaváltozás következménye, de hozzájárult az új vízszint-szabályozási rend is, így az idén és a jövőben is számítani kell hasonló vízvirágzásra – számolt be Istvánovics Vera a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja egy friss elemzés eredményéről.

Amikor a méhek permeteznek – videó

Lehetséges-e méheket alkalmazni növényvédő szerek felhordására? Az Egyesült Államokban és Kanadában igen, Európában hamarosan, ugyanis elkészült az első olyan gombaölő szer, amelyet kizárólag méhek hordanak fel növényekre.

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

Új, természetes kínai peszticidek

Az évszázadok során a hagyományos kínai orvoslásban a parazitafertőzések – például bélgiliszták és fejtetvek – ellen a Stemona sessilifolia növényt használták gyógyszerként. A kutatók magyarázatot találtak a növény hatékonyságára.

Hatékony fegyver a varasodás ellen

Az idei szezontól egy újabb hatásos eszköz kerül az alma- és körtetermesztők kezébe, engedélyt kapott a Luna Care fungicid. A Bayer Hungária Kft. legújabb készítménye a varasodás és a lisztharmat ellen jelent ezentúl megbízható védelmet – hallhattuk a cég Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán.