Back to top

Hatékony fegyver a varasodás ellen

Az idei szezontól egy újabb hatásos eszköz kerül az alma- és körtetermesztők kezébe, engedélyt kapott a Luna Care fungicid. A Bayer Hungária Kft. legújabb készítménye a varasodás és a lisztharmat ellen jelent ezentúl megbízható védelmet – hallhattuk a cég Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán.

MMG - Hatékony fegyver a varasodás ellen

 

Előadásában az egyre gyakrabban fertőző varasodás veszélyét emelte ki Lovász Csaba. A Bayer marketing menedzsere az almafa varasodásról elmondta, a gomba áttelelése a lehullott fertőzött levelekben, gyümölcsökön történik. Egy termőtest akár 1200 aszkospórát – téli vagy ivaros spórát – is termelhet, s ha kiszámoljuk, hogy egy levélen 200 termőtest is lehet, akkor levelenként 240 ezer spórával számolhatunk.

Lovász Csaba: Egyre gyakrabban jelenik meg a varasodás
Fotó: Török Levente

Tavasszal az aszkospórák eső hatására 1-5 centiméter magasra lökődnek ki, amit a szél kilométerekre is elsodorhat. Ennek ellenére a spórák általában ott fertőznek, ahol keletkeztek.

Tapasztalatok szerint a nedvesség szükséges, a hideg viszont kevésbé befolyásolja a gomba áttelelését, legfeljebb késlelteti a spórák beérését.

Egyértelműnek tűnik, hogy az áttelelés elsődleges forrásainak kiiktatásával – a fertőzött levelek és gyümölcsök – csökkenthető lenne a spórakészlet. Ám – tette hozzá a szakember – nincs elég munkaerő arra, hogy „kisöpörjük” az ültetvényt.

A fluopirám és foszetil-alumínium tartalmú Luna Care az egyik legjobb varasodás és lisztharmat elleni szernek bizonyult almában és körtében. A foszetil nem ismeretlen szakmai körökben, hiszen bevezetése már a 80-as években megtörtént hazánkban, a Mikal 75 WP bevált hatóanyaga. A gazdanövény saját védelmi rendszerét stimuláló készítmény felszívódó, kuratív és preventív hatású. Fontos, hogy az egyedi hatásmódját a gyökér és a csúcs irányába való szállítással teszi teljessé. A Lunából már ismert fluopiram hatásmechanizmusa a mitokondriális légzésgátláson alapul. Széles betegség spektruma teszi kiváló partnerré. A két hatóanyag szinergizmusa igazi védőoltássá avanzsálja a Luna Care-t.

A világon egyedülálló kombináció ütőképes fegyver a varasodás és a lisztharmat ellen. Ugyanakkor nem csak a kijuttatás után megjelenő hajtásokat védi, de azt tapasztalták, hogy a virágzást is segítette.

Tegyük hozzá, hogy alkalmazásával a következő évben kisebb volt a varasodási nyomás, akár 53 százalékkal kevesebb aszkospórát is számoltak. Ráadásul egy Luna Care kezelés két kontakt kezelést vált ki a virágzás utáni időszakban.

„A Luna Care előreható védelmet jelent” – magyarázta Fogl Tamás, a Bayer fejlesztőmérnöke. A beépített rezisztenciával rendelkező termék nem csak varasodás és lisztharmat, hanem a tűzelhalás ellen is sikeresen bevethető. Felhasználásánál figyelembe kell venni, hogy alacsony hőmérséklet mellett hosszan tartó, párás-nedves időszakban a Golden fajtakör érzékeny, alkalmazása nem ajánlott sem virágzásban, sem virágzáson kívüli időszakban. A kijuttatás nedves lombfelület esetében kerülendő. Viszont jó hír, hogy körtében nincsen sem fenológiai fázisra, sem fajtára korlátozás.

Fogl Tamás: A Luna Care alkalmazása az alma virágzás idején nem ajánlott
Fotó: Török Levente

A tavalyi évben bevezetett Sivanto Prime alkalmazásának előnyeit ecsetelte Hegyi Tamás. A Bayer fejlesztőmérnöke elmondta, a termék számos gyümölcs, szölő és zöldségkultúrában is használható kártevő rovarok ellen. Hatékony megoldást jelent almában levéltetvek, körtében levéltetvek és körte-levélbolha ellen.

A kezelést a levéltetvek felszaporodásának kezdetén, az első telepek megjelenésekor célszerű elvégezni.

Körte-levélbolha ellen, a készítmény lárvaölő hatására alapozva, előrejelzés alapján, a fiatal lárvák ellen célszerű időzíteni. Fontos, hogy triazol fungicidekkel tankkeverékben virágzásban csak méhkímélő technológiával juttatható ki.

Hegyi Tamás: A Sivanto Prime szőlőben, gyümölcs- és zöldségkultúrában is hatásos rovarirtó szer
Fotó: Török Levente

Elek Rita, a cég területi képviselője kiemelte, mivel almában az alacsonyabb, 0,4 l/ha-os dózis vegetációnként csak egyszer használható, nagyon fontos a pontos időzítés.

Fontos, hogy almában a magasabb, 0,6 l/ha-os dózis és körtében a 0,9 l/ha dózis ugyanazon a területen legfeljebb kétévente használható.

Körtében, mivel lehetővé teszi a virágzás alatti kezelést, nem marad ki 2-4 hét a körte-levélbolha elleni védekezésben. Ráadásul megkíméli a hasznos élő szervezeteket.

Elek Rita.: A Sivanto Prime megkíméli a hasznos élő szervezeteket
Fotó: Török Levente

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

Patagondok

Jön a tavasz, évszakváltás. Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a lovasoknak lovaik patáját illetően, hogyan lehet zökkenőmentessé tenni az átmenetet? Milyen veszélyek leselkednek lovaink patájára?

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Ha görénynél működik, talán az embernél is

Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A CSIRO az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

Az oroszok már a spájzban vannak

A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert „az oroszok már a spájzban vannak.”

Mit tegyen a sertéstartó a koronavírusos időkben?

A koronavírus elterjedése miatt világszerte olvashatunk praktikus tanácsokat arról, mit tehetünk a vírus terjedésének megakadályozása vagy lassítása érdekében. Ugyan a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a Covid-19 nem terjedhet emberről állatra, a Minnesota Egyetem kutatói praktikus listát állítottak össze állattenyésztők számára arról, mit tegyenek, illetve ne tegyenek mostanság.