Back to top

Melyiket igyuk inkább: zöld teát vagy matcha teát?

Mindkettő zöld tea, mindkettő egészséges, de mégis különböznek. Nem csak az ízviláguk más, de az előállításuk és a bennük lévő tápanyagok mennyisége is eltérő.

A zöld tea és a matcha tea is rendkívül népszerű napjainkban. Mindkettő jellegzetes ízvilágú, mutatós (különösen a matcha latte) és rendkívül egészséges: gazdagok antioxidánsokban és egyéb tápanyagokban. Mi a lényegi különbség közöttük? Melyik a jobb választás?

Termesztés és előállítás

Megkülönböztető ízviláguk és textúrájuk egyrészt az éghajlatnak köszönhető, amiben a tealevelek nőnek, másrészt a betakarítási eljárásnak.

A zöld teát napfény alatt termesztik, míg a matcha tea leveleit beárnyékolják a szüret előtt három héttel. A színük ezért lesz eltérő. A zöld tea kissé fakózöld színű, barnás árnyalattal, míg a matcha tea élénk zöld.

Az élénk szín a magas klorofillszintből ered, ami a beárnyékoltságnak köszönhető. Ezáltal sokkal több értékes tápanyagot tud megőrizni, valamint több klorofillt is termel.

A leveleik feldolgozása is másként történik. A zöld tea leveleit darabolják, majd feldolgozóüzembe kerül, ahol gőzölik, hogy megállítsák a fermentációs folyamatokat. Ezt követően a leveleket újra szárítják. A matcha teához kézzel gyűjtik be a legjobb tealeveleket, a szárat eltávolítva. A leveleket nem sodorják, mint a legtöbb tea esetében, hanem kővel matcha-porrá őrlik.

Tápanyagok

A matcha tea tápanyagértéke lényegesen magasabb, mint a zöld teáé. Nézzük a pontos adatokat.

A tanninok (csersavak) természetben előforduló, növényekből származó mikrotápanyagok, melyek közül sok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy adag zöld teában 7 mg található, míg egy adag matcha teában 99 mg.

Az L-theanin egy esszenciális aminosav, amely lassítja a koffein felszívódását, így az élénkítő hatás tovább tart. Képes megemelni az energiaszintünket koffein túladagolás nélkül. Az aminosavak javítják a memóriát, és jó hatással vannak a kreativitásra és a tanulásra is.

Egy adag zöld teában 3 mg található, a matcha teában pedig 45 mg.

Egy csésze matcha tea koffeintartalma is magasabb, mint a zöld teáé, de a különbség elenyésző. Egy csésze matcha 34 mg, a zöld tea pedig 29,4 mg koffeint tartalmaz. Ez a beáztatás idejétől is függ. Minél több ideig áztatjuk, annál magasabb lesz a koffeintartalom.

Melyik a jobb választás?

Mindkét teának vannak jótékony egészségügyi hatásai. A matcha tea karakteresebb ízű. A tápértéke jóval magasabb, hisz az egész, porrá őrölt levelet elfogyasztjuk, míg a zöld tea esetében csak beáztatjuk. A matcha teának igen sokoldalú a felhasználhatósága, nem csak vízzel, hanem tejjel is finom, tehetjük süteményekbe és krémekbe.

Aki egy könnyed, frissítő és egészséges italra vágyik, annak tökéletes a zöld tea.

Forrás: 
organicfacts.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Az otthonborozás öröme

#maradjotthon és #borozzotthon. Már-már unalomig ismételt hashtagek ezek, naponta sokszor látjuk őket. A fontosságukkal mindenki tisztában van, még ha meg is nehezítik a mindennapjainkat. De mihez kezdjen, aki balatoni bort szeretne a nehéz időkben?

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

A fehér színű tojások kevésbé agresszív tyúkoktól származnak?

Egy téves hiedelem miatt a brit vásárlók évtizedek óta előnyben részesítik a barna színű tojásokat a fehér színűekkel szemben, a tojás színe az azt tojó tyúkok fajtájától függ. Általánosan fogalmazva, a fehér tollú tyúkok fehér tojást raknak, míg a barna színűek barnát, bár a fül színe megbízhatóbb indikátor.

A koronavírus nehéz helyzetbe hozza a szőlő- és borágazatot

A koronavírus járvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet érzékenyen érintette a magyar szőlőtermelőket és borászatokat. A válsághelyzettel kapcsolatban – a Tagság visszajelzései alapján – többféle intézkedést is hozott a HNT Elnöksége, és napi kapcsolatban áll az AM Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával, valamint az Operatív Törzs agrárügyekért felelős vezetőségével.

Szőlészeti melléktermékből sikeres vállalkozás

A Kertészet és Szőlészet 14. heti számában azon kívül, hogy fontos híreket olvashatnak a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről és változásokról, bemutatunk többek között három sikeres vállalkozást. a néhány hete Szegeden megrendezett Zsendülés kertészeti konferenciáról szóló tudósításunkban.

Már kaphatók a hazai immunerősítők a piacokon és boltokban

Válassza a friss hazait, segítse ezzel is a magyar gazdákat – hangsúlyozza a fogyasztók számára az agrárgazdasági kamara. A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók hazai termelésű, friss primőr zöldségek: paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma.

Így működik a járvány idején egy termelői piac

Kordonokkal kijelölt hely a vásárlóknak, maszkot és kesztyűt viselő termelők, kevesebb árus, bezárt játszótér és hamburgeres. Római-parti Piac szombatonként továbbra is nyitva várja a látogatókat, ám szigorú biztonsági szabályokat vezettek be a koronavírus járvány miatt.

A kertészek így segítenek. Köszönjük!

Nemcsak a Dél-pesti Centrumkórházba, hanem más egészségügyi intézmény dolgozóinak is szállítanak ingyen friss és felfoldozott zöldséget és gyümölcsöt a kertészek, hogy hozzájáruljanak egészségük megőrzéséhez és megköszönjék fáradságos munkájukat.