Back to top

Melyiket igyuk inkább: zöld teát vagy matcha teát?

Mindkettő zöld tea, mindkettő egészséges, de mégis különböznek. Nem csak az ízviláguk más, de az előállításuk és a bennük lévő tápanyagok mennyisége is eltérő.

A zöld tea és a matcha tea is rendkívül népszerű napjainkban. Mindkettő jellegzetes ízvilágú, mutatós (különösen a matcha latte) és rendkívül egészséges: gazdagok antioxidánsokban és egyéb tápanyagokban. Mi a lényegi különbség közöttük? Melyik a jobb választás?

Termesztés és előállítás

Megkülönböztető ízviláguk és textúrájuk egyrészt az éghajlatnak köszönhető, amiben a tealevelek nőnek, másrészt a betakarítási eljárásnak.

A zöld teát napfény alatt termesztik, míg a matcha tea leveleit beárnyékolják a szüret előtt három héttel. A színük ezért lesz eltérő. A zöld tea kissé fakózöld színű, barnás árnyalattal, míg a matcha tea élénk zöld.

Az élénk szín a magas klorofillszintből ered, ami a beárnyékoltságnak köszönhető. Ezáltal sokkal több értékes tápanyagot tud megőrizni, valamint több klorofillt is termel.

A leveleik feldolgozása is másként történik. A zöld tea leveleit darabolják, majd feldolgozóüzembe kerül, ahol gőzölik, hogy megállítsák a fermentációs folyamatokat. Ezt követően a leveleket újra szárítják. A matcha teához kézzel gyűjtik be a legjobb tealeveleket, a szárat eltávolítva. A leveleket nem sodorják, mint a legtöbb tea esetében, hanem kővel matcha-porrá őrlik.

Tápanyagok

A matcha tea tápanyagértéke lényegesen magasabb, mint a zöld teáé. Nézzük a pontos adatokat.

A tanninok (csersavak) természetben előforduló, növényekből származó mikrotápanyagok, melyek közül sok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy adag zöld teában 7 mg található, míg egy adag matcha teában 99 mg.

Az L-theanin egy esszenciális aminosav, amely lassítja a koffein felszívódását, így az élénkítő hatás tovább tart. Képes megemelni az energiaszintünket koffein túladagolás nélkül. Az aminosavak javítják a memóriát, és jó hatással vannak a kreativitásra és a tanulásra is.

Egy adag zöld teában 3 mg található, a matcha teában pedig 45 mg.

Egy csésze matcha tea koffeintartalma is magasabb, mint a zöld teáé, de a különbség elenyésző. Egy csésze matcha 34 mg, a zöld tea pedig 29,4 mg koffeint tartalmaz. Ez a beáztatás idejétől is függ. Minél több ideig áztatjuk, annál magasabb lesz a koffeintartalom.

Melyik a jobb választás?

Mindkét teának vannak jótékony egészségügyi hatásai. A matcha tea karakteresebb ízű. A tápértéke jóval magasabb, hisz az egész, porrá őrölt levelet elfogyasztjuk, míg a zöld tea esetében csak beáztatjuk. A matcha teának igen sokoldalú a felhasználhatósága, nem csak vízzel, hanem tejjel is finom, tehetjük süteményekbe és krémekbe.

Aki egy könnyed, frissítő és egészséges italra vágyik, annak tökéletes a zöld tea.

Forrás: 
organicfacts.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az Eu-s szabályozásban.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Minden sokkal finomabb, ha kézzel-lábbal esszük

Egy amerikai tanulmány azt állítja, hogy azok az emberek, akik magas önkontrollal rendelkeznek, hajlamosabbak többet enni, ha kézzel is megérinthetik az ételt. Sőt, finomabbnak találják, mintha evőeszközökkel fogyasztanák el ugyanazt a fogást.