Back to top

Melyiket igyuk inkább: zöld teát vagy matcha teát?

Mindkettő zöld tea, mindkettő egészséges, de mégis különböznek. Nem csak az ízviláguk más, de az előállításuk és a bennük lévő tápanyagok mennyisége is eltérő.

A zöld tea és a matcha tea is rendkívül népszerű napjainkban. Mindkettő jellegzetes ízvilágú, mutatós (különösen a matcha latte) és rendkívül egészséges: gazdagok antioxidánsokban és egyéb tápanyagokban. Mi a lényegi különbség közöttük? Melyik a jobb választás?

Termesztés és előállítás

Megkülönböztető ízviláguk és textúrájuk egyrészt az éghajlatnak köszönhető, amiben a tealevelek nőnek, másrészt a betakarítási eljárásnak.

A zöld teát napfény alatt termesztik, míg a matcha tea leveleit beárnyékolják a szüret előtt három héttel. A színük ezért lesz eltérő. A zöld tea kissé fakózöld színű, barnás árnyalattal, míg a matcha tea élénk zöld.

Az élénk szín a magas klorofillszintből ered, ami a beárnyékoltságnak köszönhető. Ezáltal sokkal több értékes tápanyagot tud megőrizni, valamint több klorofillt is termel.

A leveleik feldolgozása is másként történik. A zöld tea leveleit darabolják, majd feldolgozóüzembe kerül, ahol gőzölik, hogy megállítsák a fermentációs folyamatokat. Ezt követően a leveleket újra szárítják. A matcha teához kézzel gyűjtik be a legjobb tealeveleket, a szárat eltávolítva. A leveleket nem sodorják, mint a legtöbb tea esetében, hanem kővel matcha-porrá őrlik.

Tápanyagok

A matcha tea tápanyagértéke lényegesen magasabb, mint a zöld teáé. Nézzük a pontos adatokat.

A tanninok (csersavak) természetben előforduló, növényekből származó mikrotápanyagok, melyek közül sok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy adag zöld teában 7 mg található, míg egy adag matcha teában 99 mg.

Az L-theanin egy esszenciális aminosav, amely lassítja a koffein felszívódását, így az élénkítő hatás tovább tart. Képes megemelni az energiaszintünket koffein túladagolás nélkül. Az aminosavak javítják a memóriát, és jó hatással vannak a kreativitásra és a tanulásra is.

Egy adag zöld teában 3 mg található, a matcha teában pedig 45 mg.

Egy csésze matcha tea koffeintartalma is magasabb, mint a zöld teáé, de a különbség elenyésző. Egy csésze matcha 34 mg, a zöld tea pedig 29,4 mg koffeint tartalmaz. Ez a beáztatás idejétől is függ. Minél több ideig áztatjuk, annál magasabb lesz a koffeintartalom.

Melyik a jobb választás?

Mindkét teának vannak jótékony egészségügyi hatásai. A matcha tea karakteresebb ízű. A tápértéke jóval magasabb, hisz az egész, porrá őrölt levelet elfogyasztjuk, míg a zöld tea esetében csak beáztatjuk. A matcha teának igen sokoldalú a felhasználhatósága, nem csak vízzel, hanem tejjel is finom, tehetjük süteményekbe és krémekbe.

Aki egy könnyed, frissítő és egészséges italra vágyik, annak tökéletes a zöld tea.

Forrás: 
organicfacts.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.