A zöld tea és a matcha tea is rendkívül népszerű napjainkban. Mindkettő jellegzetes ízvilágú, mutatós (különösen a matcha latte) és rendkívül egészséges: gazdagok antioxidánsokban és egyéb tápanyagokban. Mi a lényegi különbség közöttük? Melyik a jobb választás?
Termesztés és előállítás
Megkülönböztető ízviláguk és textúrájuk egyrészt az éghajlatnak köszönhető, amiben a tealevelek nőnek, másrészt a betakarítási eljárásnak.
Az élénk szín a magas klorofillszintből ered, ami a beárnyékoltságnak köszönhető. Ezáltal sokkal több értékes tápanyagot tud megőrizni, valamint több klorofillt is termel.
A leveleik feldolgozása is másként történik. A zöld tea leveleit darabolják, majd feldolgozóüzembe kerül, ahol gőzölik, hogy megállítsák a fermentációs folyamatokat. Ezt követően a leveleket újra szárítják. A matcha teához kézzel gyűjtik be a legjobb tealeveleket, a szárat eltávolítva. A leveleket nem sodorják, mint a legtöbb tea esetében, hanem kővel matcha-porrá őrlik.
Tápanyagok
A matcha tea tápanyagértéke lényegesen magasabb, mint a zöld teáé. Nézzük a pontos adatokat.
A tanninok (csersavak) természetben előforduló, növényekből származó mikrotápanyagok, melyek közül sok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Az L-theanin egy esszenciális aminosav, amely lassítja a koffein felszívódását, így az élénkítő hatás tovább tart. Képes megemelni az energiaszintünket koffein túladagolás nélkül. Az aminosavak javítják a memóriát, és jó hatással vannak a kreativitásra és a tanulásra is.
Egy csésze matcha tea koffeintartalma is magasabb, mint a zöld teáé, de a különbség elenyésző. Egy csésze matcha 34 mg, a zöld tea pedig 29,4 mg koffeint tartalmaz. Ez a beáztatás idejétől is függ. Minél több ideig áztatjuk, annál magasabb lesz a koffeintartalom.
Melyik a jobb választás?
Mindkét teának vannak jótékony egészségügyi hatásai. A matcha tea karakteresebb ízű. A tápértéke jóval magasabb, hisz az egész, porrá őrölt levelet elfogyasztjuk, míg a zöld tea esetében csak beáztatjuk. A matcha teának igen sokoldalú a felhasználhatósága, nem csak vízzel, hanem tejjel is finom, tehetjük süteményekbe és krémekbe.
Aki egy könnyed, frissítő és egészséges italra vágyik, annak tökéletes a zöld tea.