Back to top

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Az avokádó fogyasztása egyre trendibb. Ez az egyik legegészségesebb gyümölcs. Gazdag rostban, egyszeresen telítetlen zsírban, K- és B-vitaminban, káliumban és karotinoidban. Ezáltal serkenti az agyműködést, védi a szemet, csökkenti a koleszterint és az éhséget, segít a vércukorszint szabályozásában, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

A berobbanó népszerűség viszont komoly problémákat okoz a világ azon részein, ahol termesztik. Mexikóban az erdők kiirtásához vezet, Chilében pedig szárazsághoz és a helyi lakosok teljes ellehetetlenítéséhez.

2018-ban készült egy dokumentumfilm Avocado – A Positive Superfood Trend?” címmel, amely rávilágít arra, mi is a gond az avokádóval környezetvédelmi és etikai szempontból. Az avokádónak hatalmas a vízigénye.

Minden egyes avokádó megtermeléséhez körülbelül 70 liter vízre van szükség. Szemléletes példa, ha összevetjük a naranccsal, amely átlagosan 22 liter vizet igényel.

A dokumentumfilm szerint ez különösen olyan helyeken jelent problémát, mint például Chile Petorca nevű tartománya, ahol sok avokádót termesztenek. Sajnos környezeti pusztuláshoz és a helyi gazdák elszegényedéséhez vezetett az évről évre növekvő avokádóigény.

A chilei Petorca tartomány mindig is száraz régió volt. A helyi gazdák különösen akkor érezték a vízkészlet hiányát, amikor a gazdag ültetvényesek hatalmas földterületeken elkezdtek avokádót termelni.

„2006 környékén, amikor feltűntek a nagy avokádótermesztő vállalkozások, a 'zöld arany' termelése a régió fellendülésévél kecsegtetett bennünket. Azt hittük, egy csodaszer, amitől jobb munkánk és jobb életünk lesz.”

– mondta Petorca polgármestere, Gustavo Valdenegro Rubillo, aki lelkes támogatója a helyi vízvédelmi aktivistáknak.

A polgármester keze is kötve van, amikor vízjogokról van szó. Az avokádótermelők földalatti csatornákon lopják a vizet a helyi lakosoktól, és azt mondják, nem tervezik megosztani velük az éltető folyadékot aszály idején sem.

Egy tavalyi jelentés szerint a víz- és élelmiszerhiány miatt 106 ezer állat pusztult el, és körülbelül 37 ezer gazdát veszélyeztet a kiszáradás.

Közben rohamosan nő az avokádó ültetvényesek száma, folytatódik az egyre elkeserítőbb, etikátlan termesztés.

Forrás: 
medicaldaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bioracionális hagyma

A hazai hagymatermesztők dolgát is megnehezíti, hogy a növényvédelemben engedélyezett hatóanyagok listája folyamatosan szűkül, miközben újabb károsítók jelennek meg, a szermaradékok határértékeit pedig fokozatosan szigorítják a fogyasztóknak kínált termékekben.

Töpörtyűre forralt bor

A töpörtyű – elegánsabb nevén tepertő – finom, sokak által kedvelt és kiválóan csúszik rá a forralt bor. Mindez az erről az ételről és italról elnevezett zalaszántói hagyományőrző fesztiválon is beigazolódott, amit negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Napfényt pótló tojás

Tél végére nagyon sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Az Egyesült Királyság vezető tojásmárkájának forgalmazója, a Happy Egg Co a hiánypótlás egyik legjobb természetes forrására, a tojásra hívja fel legújabb TV-kampányában a nézők figyelmét.

A hamisítások miatt bajban vannak a termelők

A Német Méhészújság kisebb csokorba szedte a méz hamisításának és a mézzel kapcsolatos csalásoknak a legkirívóbb eseteit. Egyértelmű, hogy ez ellen nagyon komolyan fel kellene lépniük a hatóságoknak. Döbbenetes, hogy bár évek óta tudnak ezekről, és a nemzeti méhész egyesületek folyamatosan keresik meg az illetékeseket, mégis nagyon lassan érhető el érdemi változás az Eu-s szabályozásban.

Kékfrankos babsterccel - gasztrotúra Sopronban

A természeti környezet legalább annyira lenyűgözi a Sopronba látogatót, mint maga a város. Az ország első, legfelszereltebb parkerdejét évente mintegy egymillió látogató keresi fel, színes programkínálatával egész évben meghatározó eleme a turizmusnak. A gasztronómia szerelmesei sem csalódnak, Sopronban izgalmas, multikulturális gasztronómiával és kiváló vörösborokkal várják őket.

A franciák dolgoznak a vegán „tojáson”. De miből készítik?

Francia vállalkozók fejlesztik a csirketojás növényi alapú alternatíváját, aminek még héja is lesz. A növényi alapú „tojás” teljes helyettesítője szeretne lenni a hagyományos tojásnak.

Szárnyaló ízek, avagy mást érzünk a levegőben, mint a földön

Nézzünk szembe a tényekkel, a repülőgépeken kínált ételek nem vetekszenek a jó éttermekben készített friss fogásokkal. De van tudományos magyarázat arra, hogy miért érzékeljük az ízeket rosszabbaknak a repülőgépen, mint a konyhánkban, vagy egy kellemes étteremben.

Húsadót vezetnének be az EU zöldjei

Egyre nagyobb lobbierőt képviselnek a húsfogyasztás csökkentését szorgalmazó szervezetek. Számos tanácsadó arra biztatja az embereket, hogy a környezetvédelem érdekében egyenek kevesebb húst. Az európai zöldek most a hús megadóztatását tervezik, hogy a beérkező adóból a gazdálkodók fenntarthatóbbá tehessék állattenyésztésüket, és ebből támogatnák a növényi alapú étrendekre való áttérést is.

Egyre pusztítóbb viharok jönnek

A héten ismét fákat döntött, cserepeket röpített, házakat veszélyeztetett, több százmillió forint kárt okozott a pusztító szél, holott alig egy hete, hogy megdőlt az országos szélrekord hazánkban: az orkán erejű, 124 km/h széllökést a fővárosban, a János-hegyen (527 m) regisztrálták. Az extrém időjárási anomáliák, gyakoribb és pusztítóbb viharok hátterében a globális klímaváltozás állhat.

Ösztönző támogatások, mintaprogramok

Három igen nagy és fontos feladat: az ország fával borított területének a növelése, az öntözés­fejlesztés, valamint az osztatlan közös tulajdonforma felszámolása egyaránt az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársághoz tartozik az Agrárminisztériumon belül, és mind a három területen komoly előrelépés várható a közeljövőben.