Back to top

Szuperétel, rendkívül egészséges, mégis gond van vele

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Évről évre nagyobb az igény rá, ezzel viszont egyre komolyabb gondokat okoz.

Az avokádó fogyasztása egyre trendibb. Ez az egyik legegészségesebb gyümölcs. Gazdag rostban, egyszeresen telítetlen zsírban, K- és B-vitaminban, káliumban és karotinoidban. Ezáltal serkenti az agyműködést, védi a szemet, csökkenti a koleszterint és az éhséget, segít a vércukorszint szabályozásában, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

A berobbanó népszerűség viszont komoly problémákat okoz a világ azon részein, ahol termesztik. Mexikóban az erdők kiirtásához vezet, Chilében pedig szárazsághoz és a helyi lakosok teljes ellehetetlenítéséhez.

2018-ban készült egy dokumentumfilm Avocado – A Positive Superfood Trend?” címmel, amely rávilágít arra, mi is a gond az avokádóval környezetvédelmi és etikai szempontból. Az avokádónak hatalmas a vízigénye.

Minden egyes avokádó megtermeléséhez körülbelül 70 liter vízre van szükség. Szemléletes példa, ha összevetjük a naranccsal, amely átlagosan 22 liter vizet igényel.

A dokumentumfilm szerint ez különösen olyan helyeken jelent problémát, mint például Chile Petorca nevű tartománya, ahol sok avokádót termesztenek. Sajnos környezeti pusztuláshoz és a helyi gazdák elszegényedéséhez vezetett az évről évre növekvő avokádóigény.

A chilei Petorca tartomány mindig is száraz régió volt. A helyi gazdák különösen akkor érezték a vízkészlet hiányát, amikor a gazdag ültetvényesek hatalmas földterületeken elkezdtek avokádót termelni.

„2006 környékén, amikor feltűntek a nagy avokádótermesztő vállalkozások, a 'zöld arany' termelése a régió fellendülésévél kecsegtetett bennünket. Azt hittük, egy csodaszer, amitől jobb munkánk és jobb életünk lesz.”

– mondta Petorca polgármestere, Gustavo Valdenegro Rubillo, aki lelkes támogatója a helyi vízvédelmi aktivistáknak.

A polgármester keze is kötve van, amikor vízjogokról van szó. Az avokádótermelők földalatti csatornákon lopják a vizet a helyi lakosoktól, és azt mondják, nem tervezik megosztani velük az éltető folyadékot aszály idején sem.

Egy tavalyi jelentés szerint a víz- és élelmiszerhiány miatt 106 ezer állat pusztult el, és körülbelül 37 ezer gazdát veszélyeztet a kiszáradás.

Közben rohamosan nő az avokádó ültetvényesek száma, folytatódik az egyre elkeserítőbb, etikátlan termesztés.

Forrás: 
medicaldaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel a zöldség- és gyümölcságazatban

A Copa & Cogeca, tekintettel a gyümölcs- és zöldségtermelők koronavírus-járvány miatt növekvő nehézségeire, április 2-án levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben felsorolja javaslatait, hogyan kellene az ágazatban a közösségi támogatási rendszert kiigazítani. A Copa & Cogeca kivételes intézkedéseket és az operatív programok igazgatási, irányítási szabályainak kiigazítását kéri.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Nébih: biztonságosak a húsvéti sonkák, de jelölési hibák előfordultak

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.