Back to top

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Zöldség vagy gyümölcs az avokádó?

Semleges íze megtévesztő lehet. Sokan azt gondolják, hogy zöldség. Valójában az avokádó a babérfélék családjába tartozó, trópusi fán termő gyümölcs. Közép-Amerikából származik, ahol már a maják és aztékok is fogyasztották. Ma több helyen is termesztik: Ausztrália, Dél-Afrika, Izrael, Spanyolország, Dél-Amerika és Kalifornia. A spanyol és mexikói konyha egyik alapanyaga.

Krémes és fenséges tápanyagbomba

Az avokádó tele van egészséges tápanyagokkal, könnyen emészthető és sok energiát ad. Gazdag telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban, valamint rostokban. Jelentős az ásványi anyag tartalma, de bővelkedik a B-, C-, E-, K- és A-vitaminokban is.

Az avokádó csodás hatásai

Aki rendszeresen fogyaszt avokádót, biztosan érzeni fogja az egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs serkenti az agyműködést, védi a szemet és csökkenti a koleszterint. Továbbá, segít a vércukorszint szabályozásában, de rákmegelőző és gyulladáscsökkentős hatása is ismert.

A külsőnkre is pozitív hatással van. Gazdag E-vitaminban és magas az olajtartalma, így garantálja a ragyogó és hidratált bőrt. Az ekcémás elváltozásokat is enyhíti.

Érlelés és tárolás

Az egyetlen bosszantó dolog az avokádóval kapcsolatban, hogy lassan érik és könnyen megromolhat. A boltban – általában – még éretlen, kemény állapotban találjuk. Legalább 2-3 napra van szükség, hogy megpuhuljon. Érdemes többet vásárolni egyszerre, és folyamatosan érlelni.

Az érlelést meggyorsíthatjuk, ha az avokádót gyümölcskosárba helyezzük. Még biztosabb a gyors érés, ha papírzacskóba tesszük egy almával vagy banánnal együtt. A felszabaduló gázok segítik a gyorsabb érést.

Hűtőben nem érdemes tárolni. Felszelés után pedig ajánlatos elfogyasztani, mert gyorsan barnul.

Hogyan fogyasszuk?

Az avokádó krémes állaga és semleges íze miatt kiváló turmix alapanyag.

Felszelhetjük pirítós mellé, salátába, vagy rizs köretbe. Pár perc alatt finom avokádókrémet lehet készíteni belőle só, bors, fokhagyma, lime és tetszőleges fűszerek hozzáadásával. A guacamole-nak nevezett szósz nagyon ízletes és egészséges. Mártogathatunk bele felszeletelt zöldségeket, vagy – kalóriadúsabb – tortilla chipset is.

Zsíros, de nem hizlal!

Végezetül oszlassunk el egy tévhitet! Az avokádó jótékony telítetlen zsírokban bővelkedik, ezért sokan azt hiszik, hizlal. Ez nem így van! Sőt!

A fogyásban is segítségünkre lehet. Tele van rosttal, hosszú ideig telítettséget biztosít, és a szénhidrát tartalma is alacsony.
Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.