0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Zöldség vagy gyümölcs az avokádó?

Semleges íze megtévesztő lehet. Sokan azt gondolják, hogy zöldség. Valójában az avokádó a babérfélék családjába tartozó, trópusi fán termő gyümölcs. Közép-Amerikából származik, ahol már a maják és aztékok is fogyasztották. Ma több helyen is termesztik: Ausztrália, Dél-Afrika, Izrael, Spanyolország, Dél-Amerika és Kalifornia. A spanyol és mexikói konyha egyik alapanyaga.

Krémes és fenséges tápanyagbomba

Az avokádó tele van egészséges tápanyagokkal, könnyen emészthető és sok energiát ad. Gazdag telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban, valamint rostokban. Jelentős az ásványi anyag tartalma, de bővelkedik a B-, C-, E-, K- és A-vitaminokban is.

Az avokádó csodás hatásai

Aki rendszeresen fogyaszt avokádót, biztosan érzeni fogja az egészségre gyakorolt jótékony hatását.

Ez a szuperételként is emlegetett gyümölcs serkenti az agyműködést, védi a szemet és csökkenti a koleszterint. Továbbá, segít a vércukorszint szabályozásában, de rákmegelőző és gyulladáscsökkentős hatása is ismert.

A külsőnkre is pozitív hatással van. Gazdag E-vitaminban és magas az olajtartalma, így garantálja a ragyogó és hidratált bőrt. Az ekcémás elváltozásokat is enyhíti.

Érlelés és tárolás

Az egyetlen bosszantó dolog az avokádóval kapcsolatban, hogy lassan érik és könnyen megromolhat. A boltban – általában – még éretlen, kemény állapotban találjuk. Legalább 2-3 napra van szükség, hogy megpuhuljon. Érdemes többet vásárolni egyszerre, és folyamatosan érlelni.

Az érlelést meggyorsíthatjuk, ha az avokádót gyümölcskosárba helyezzük. Még biztosabb a gyors érés, ha papírzacskóba tesszük egy almával vagy banánnal együtt. A felszabaduló gázok segítik a gyorsabb érést.

Hűtőben nem érdemes tárolni. Felszelés után pedig ajánlatos elfogyasztani, mert gyorsan barnul.

Hogyan fogyasszuk?

Az avokádó krémes állaga és semleges íze miatt kiváló turmix alapanyag.

Felszelhetjük pirítós mellé, salátába, vagy rizs köretbe. Pár perc alatt finom avokádókrémet lehet készíteni belőle só, bors, fokhagyma, lime és tetszőleges fűszerek hozzáadásával. A guacamole-nak nevezett szósz nagyon ízletes és egészséges. Mártogathatunk bele felszeletelt zöldségeket, vagy – kalóriadúsabb – tortilla chipset is.

Zsíros, de nem hizlal!

Végezetül oszlassunk el egy tévhitet! Az avokádó jótékony telítetlen zsírokban bővelkedik, ezért sokan azt hiszik, hizlal. Ez nem így van! Sőt!

A fogyásban is segítségünkre lehet. Tele van rosttal, hosszú ideig telítettséget biztosít, és a szénhidrát tartalma is alacsony.
Forrás: mindbodygreen.com