Back to top

Több lábon álló biogazdaság

Vajon mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest, bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? Mert mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy ahol ezek az áruházláncok megjelentek, ott gyorsan átalakultak a vásárlási szokások.

Magyarországi szakemberek ismerkednek a Tüzes biogazdasággal
Magyarországi szakemberek ismerkednek a Tüzes biogazdasággal
Az élelmiszergyárakban készült tömegáru rohamos gyorsasággal vált a mindennapjaink részévé, és már csak nosztalgiával tudunk gondolni a natúr termékekre.

– Először magam sem hittem volna, hogy oly sokat jelent ez a 20 évnyi fáziskésés, de aztán vendégeim viselkedéséből kitűnt, hogy még valamennyien ismerik és szeretik az otthoni ízeket – kezdi beszélgetésünket Tüzes Pál batári biogazda, miközben végighaladunk a másfél évtizeddel ezelőtt beindított lekvárüzemen. – Most, télvíz idején, a holtszezonban erre ugyan nincs mód, de az év nagy részében a hozzánk látogató csoportok megtekinthetik, hogyan készülnek nálunk a különböző dzsemek, gyümölcsízek, szörpök és ivólevek. Ezekkel alaposabb ismeretséget majd a szomszédos kóstolóteremben köthetnek. Sorsszerű, hogy 13 évvel ezelőtt egytucatnyi helyi gazdával egy magyarországi biotanfolyamon vehettem részt, majd később egy ottani szervezet végezte nálam a termékek minősítését.

Tüzes Páléknál igencsak színes a termékpaletta, mivel a kezdetektől fogva nem csupán a 6 hektáros biominősítésű kertjükben termett szilvát, almát, körtét, cseresznyét, meggyet, birsalmát stb. dolgozzák fel, hanem emellett minden évben jelentős mennyiségű vadon termő gyümölcsöt – áfonyát, szedret, kökényt stb. – vásárolnak fel.

A vegyes gyümölcsből előállított lekvárokat, ivóleveket, szörpöket szívesen megveszik nemcsak az ukrajnai, de a magyarországi, németországi és a svájci bioboltok törzsvásárlói is.

Gazduramék már 15 évvel ezelőtt, az induláskor megértették: ebben a folyton változó világban a több lábon állás nem csupán ajánlatos, de egyenesen korparancs. A gyümölcsfeldolgozással csaknem egy időben létrehozták állattenyésztő telepüket is, ahol jelenleg közel 200 mangalicát és 70 szürke marhát tartanak.

Az ide látogató turisták egy része bizonyára szívesen nézelődik a kutricák környékén, illetve figyeli tisztes távolból a szürkemarhacsordát. Ám a haszonállatok sorsa mégiscsak az, hogy levágják őket, és a húsukat feldolgozzák.

– Eleinte csak annyi füstölt árut készítettünk mangalicából, illetve a sertés és a szürke marha húsából, amennyit a kóstolóteremben a vendégek elfogyasztottak – magyarázza Tüzes Pál. – Illetve jutott ezekből alkalmanként néhány kilogramm a környékbeli éttermek számára is. Később viszont, ahogy gyarapodott az állomány, lépni kellett. Így aztán hosszú időn át hetente-kéthetente felutaztunk Kijevbe, és ott egy igencsak látogatott, egyébként csupa bio agrártermékeket reklámozó kiállítóterem előtt hatalmas nyárson egészben sütöttük az előre bepácolt mangalicát, mellette kínáltuk a többi füstölt árut, ami természetesen már első kóstolásra sokaknak ízlett. De amíg a vegyes sertés- és szürkemarhakolbászra, illetve a többi füstölt árura a fővárosból és a többi nagyvárosból elegendő megrendelés érkezett, addig bizony több év is eltelt.

Jelenleg ott tartunk, hogy a korábbi gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat ápolva Galícia fővárosában, Lembergben kóstolótermet rendeztünk be, ahol mind a különböző gyümölcsökből, mind a haszonállatok húsából készült termékeinket népszerűsítjük.

Emellett itt helyben továbbra is fogadjuk a látogatókat, akik mostanság főként az ország belsejéből érkeznek, de szerencsére időnként jön egy-egy kisebb csoport Magyarországról és Európa nyugati részéből is.

Amit az elmúlt másfél évtized tapasztalataiból leszűrhetünk, azt röviden így foglalhatnám össze. Az Ukrajnában élők továbbra is nagyon kedvelik a natúr termékeket, és nyitottak minden ilyen jellegű élelmiszerre. Ám ezeket a többnyire prémium minőségű termékeket egyelőre kevesen tudják megfizetni. Tényként kell elkönyvelni azt is, hogy sokan nincsenek informálva arról sem, hogy hol keressék az ilyen jellegű árut. Az országunkban működő, a biotermékek fogyasztását népszerűsítő szövetség tevékenysége ugyan egyre hatékonyabb, ám azt is látni kell, hogy a vásárlókat megtévesztő csalók elleni küzdelemben még rengeteg a tennivaló.

Tüzesék 3 évvel ezelőtt azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy ezen a vidéken, Dél-Ugocsában az elsők között kezdtek el fóliában szőlőt termeszteni. Kétségkívül eredeti az ötlet.

Mivel a termést a versenytársaknál legalább három héttel korábban piacra tudják dobni, gondolom, jelentős részben önök diktálhatják az árakat.

– Amikor a hozzánk látogatók megdicsérik az errefelé még nem mindennapinak számító kezdeményezést, hogy ne okozzak vendégeinknek csalódást, bölcsen elhallgatom a szomorú valóságot. Mármint, hogy azoknak a fóliasátraknak, amelyekben korábban zöldségféléket termesztettünk, a csemegeszőlővel való betelepítése voltaképpen kényszer szülte megoldás. Ugyanis a munkaerőhiány bennünket is erősen sújt. Szakképzett kertészeket pedig errefelé már lámpással sem találni. Illetve, hál’ Istennek, elég sokan vannak, de azok mindnyájan a saját fóliaházaikban szorgoskodnak. Egy szó mint száz, a csemegeszőlő termesztése szerencsés döntésnek bizonyult.

Mégis, ezen a téren mit mutatnak az elmúlt 4 év tapasztalatai?

– Legfőképpen azt, hogy hajtatóközegben is tudjuk folytatni a biotermesztés irányvonalát.

Megtapasztaltuk, hogy két-három permetezéssel – ami természetesen a biogazdaságokban is engedélyezett réztartalmú szerekkel történik – minden esetben sikerül megvédeni a termést.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Hiszen ebben az esetben nincs az a kényszerű elvárás, hogy minden jelentősebb eső után permetezni kell. A tápanyag­ellátás ugyancsak bioszerekkel történik. Amire számítottunk, az megvalósult. A fürtök korai érésének köszönhetően nincs gondunk az értékesítéssel sem. De hogy ne csak a magunk hasznát nézzük: büszke vagyok arra, hogy itt, a dél-ugocsai körzetben már négy-öt gazda termeszt fóliaházban szőlőt. Ma még nem tudjuk, mit hoz a jövő, ám jelenleg úgy tűnik, hogy ez egy ígéretes kezdeményezés.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A burgonyatermelők boldogulását segítené a McDonald's

A brit burgonyatermelők támogatása érdekében fogott össze a McDonald’s és a javarészt burgonyatermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó McCain Foods. A felek amellett, hogy mentőövet kívánnak nyújtani a gazdálkodóknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a Brexit okozta nehézségek leküzdésében is támogatnák őket.

Egerészölyv, vörös vércse - Tollas segítőink

A határban leggyakrabban megfigyelhető ragadozó madarak az egerészölyv és a vörös vércse. Nap mint nap láthatjuk őket vitorlázni, egy helyben szitálni, majd lecsapni, mégis keveset tudunk róluk, pedig a hasznunkra lehetnek.

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.

8 millió forint értékben rendelünk házhoz pizzát, hamburgert és alkoholt

Átlagban csaknem napi négy rendelést adott le április-májusban a leggyakrabban NetPincérező, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában. Népszerű lett a reggeli rendelés, este pedig az alkohol házhoz szállítás. A pizza még mindig az elsőszámú hazai kedvenc, de rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést.

Vége a nagy béremeléseknek

Infláció feletti mértékben növelni kell a minimálbér összegét jövőre a szakszervezetek szerint. A munkaadók szerint még korai erről beszélni.

Személyi okok miatt kerül közvetlen miniszteri irányítás alá az élelmiszerlánc-felügyelet

Október elsejétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel majd.

Jó minőségű, közepes mennyiségű szőlőre számítanak Szekszárdon

Jó minőségű, de közepes vagy annál kisebb mennyiségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők.

Hét milliárd forint válságkezelő támogatás érkezett az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások és a juhtartók számára

A koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára - tájékoztatta az MTI-t Nagy István. Az agrárminiszter elmondta, hogy első körben 1261 vállalkozás részére 6,2 milliárd forint támogatást folyósított a Kincstár, a fennmaradó kifizetéseket folyamatosan utalják.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.