0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az EU törvényhozói támogatják a húsadót

A True Animal Protein Price Coalition (TAAP) civil szervezet friss közleménye szerint a hús kiskereskedelmi ára nem tükrözi az előállításával járó környezeti költségeket, és felvetik benne, hogy terheljék a húst „fenntarthatósági díjjal”.

A javaslat szerint a marhahús fogyasztói árát 100 grammonként 0,47 euróval, a sertéshúsét 0,36, a baromfihúsét pedig 0,17 euróval kellene emelni, hogy a hústermelés valódi környezeti költségeit tükrözze. A közlemény szerint

a jövőre bevezetendő díjat fokozatosan emelni kellene, amivel elérhetnénk, hogy 2030-ra a hús ára előállítása teljes környezeti költségét fedezze,

például a CO2-kibocsátás és a csökkenő biodiverzitás miatti költségeket. Állatjóléti okokból és környezetterhelése miatt a húsra kivetett illeték bevezetését Németországban és Hollandiában már megvitatták, és a húsárak emelésével kapcsolatos általános kérdések már több másik EU-s országokban is felmerültek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.edie.net