Back to top

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt mindig is egészségesnek tartották a joghurtot. A legújabb tanulmányok szerint a magas vérnyomás kockázatának csökkentésében is komoly szerepe van.

A magas vérnyomás (hipertónia) a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős kockázati tényezője. Az Egyesült Államokban ez a fő halálok mind a férfiak, mind a nők körében.

Egy a Journal of Hypertension nevű lapban nemrég megjelent tanulmány elemezte a joghurt fogyasztásának a magas vérnyomásra gyakorolt hatását. A Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola és a Bostoni Egyetem tudósai több mint 180 ezer férfit és nőt vontak be a kutatásba. Harminc éven keresztül figyelték a résztvevők vérnyomását.

A gyakori joghurtfogyasztók körében a magas vérnyomás kockázata tizenhat százalékkal csökkent. Amikor pedig társították a magas joghurtbevitelt megfelelő diéta betartásával, harminc százalékkal csökkent.

Ezek az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztással csökkenhet a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

A joghurt több mint egy szívbarát csemege

A joghurtnak még számos jótékony egészségügyi hatása van:

1. Segít a súlycsökkentésben

Meglepően sok fehérjét tartalmaz egy pohár joghurt. Egy 250 grammos joghurtban körülbelül 8-14 gramm fehérje van. A szervezetnek szüksége van proteinre. Az izomépítésen túl segíti az anyagcserét, lehetővé teszi, hogy több kalóriát égessünk el. A telítettségérzetet is növeli. Ezeknek komoly szerepe van a súlymegtartásban és fogyásban.

2. Támogatja az emésztést

A joghurtban lévő probiotikumok támogatják az emésztést. Fontos hangsúlyozni, hogy nem tartalmaz minden joghurt probiotikumot. Pasztőrözés során megölhetik az összes benne lévő jótékony baktériumot. Az élő kultúrát tartalmazó joghurtok jótékony hatásúak, különösen az emésztőrendszerre. Bizonyos probiotikumokat tartalmazó joghurtok enyhíthetik az irritábilis bél szindrómában szenvedők (IBS) tüneteit.

3. Megvéd a csontritkulástól

Akárcsak a többi tejtermék, a joghurt is erősíti a csontokat. Egy adag joghurt az ajánlott napi kalciumbevitelünk közel ötven százalékát fedezi. A joghurtfogyasztás is hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, mivel elősegíti a csonttömeg megőrzését.

Napi egy organikus joghurt elfogyasztása semmilyen káros hatással nem jár, kivéve ha valaki laktóz- vagy tejfehérje érzékenységgel küzd.

Aki egészséges, és az is szeretne maradni, fogyasszon bátran joghurtot. Nem csak a szíve fogja meghálálni.

Forrás: 
food.news

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Agrárexportunk kitettsége a járvány árnyékában

Agrár-külkereskedelmünk különleges évet zárt 2019-ben. Exportunk 8,2, importunk 8,1 százalékkal nőtt, de mivel az export az import másfélszeresét közelítette, így a külkereskedelmi szaldó, az export-import egyenleg is javult, mégpedig 8,4 százalékkal nőtt.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A krízishelyzetben is biztosítják a takarmányellátást

Az UBM Csoport hazánk vezető takarmánygyártója, piacvezető gabona- és növényi fehérjekereskedő cégcsoportja hetekkel ezelőtt felállította operatív stábját, a vírus következményeire azonban már korábban megkezdte felkészülését. Varga Gábor vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk a kialakult helyzetről és a kilátásokról.

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.

Egri borászok 1552 palack borral segítenek

Az egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését a koronavírus-járvány idején.