Back to top

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Az extremadurai termelői szervezetek szövetsége panaszkodott az megegyezett ár miatt, mivel szerintük az túl alacsony a jelenlegi paradicsomsűrítmény-árakhoz viszonyítva - írja a nak.hu. Felszólították a tartományi kormányt, hogy avatkozzon be a dohány- és az ipariparadicsom-ágazat szabályozása érdekében, és azzal fenyegetőztek, hogy

a feldolgozásra szánt paradicsom árának tárgyalási eljárásáról jelentést tesznek az extremadurai versenyhivatalnak, mivel a Conesa csoport elég nagy ahhoz, hogy országosan befolyásolja az árakat.

A szervezet ugyanezeket az állításokat terjesztette az előző szezonban, kevés eredménnyel. Az ipar képviselői rámutattak, hogy ez egy kicsi és új szervezet, és a termelőknek csak kis részét képviseli.

Ha igaz lenne, hogy a Conesa elég erős a nyersanyagot érintő tárgyalásokban, akkor más meghatározó paradicsom-feldolgozó országokban, mint például Kalifornia és Olaszország, sem tárgyalnák meg az árakat a feldolgozókkal, hanem egy árban egyeznének meg a termelők országszerte – hangoztatták.

– Szerződéseket írunk alá és egyetlen feldolgozó sem kötelezheti a termelőket az ár elfogadására. Az ipar tárgyal, aki egyetért aláírja, aki nem, az nem írja alá

– jelentette ki egy feldolgozó képviselője, hozzátéve, hogy a spanyol kormány nem avatkozhat bele és nem szabhatja meg az árat a szabad piacon.

Az ipariparadicsom-készletek alacsonyak az országban, néhány feldolgozó jelezte, hogy a 2019-ből áthozott áru nagy részét már értékesítették.

– Termékek elérhetősége nagyon alacsony – mondta egy érintett. – A kereslet növekszik és ezért várhatóan a 2020-as szezon kezdő árai is magasabbak lesznek.

Egyes források szerint a 28/30-as paradicsom sűrítmény ára 10 euróval növekedett, ami 720-750 €/tonna árat jelent, valamint 850-900 €/t a 36/38-asnak.

A felkockázott paradicsomot 380 €/tonna körüli áron adják, míg a pépet 350 €/tonnáért. A termelési mennyiségnek a 2019 évihez közelinek kell lennie, mint Olaszországban és Kaliforniában, ami megerősíti az iparág szándékát, hogy a kínálatot a kereslet azonos szintjén tartsa.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Az oroszok már a spájzban vannak

A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert „az oroszok már a spájzban vannak.”

Rekord paprikakivitel a spanyoloknál

Tavaly értékben és mennyiségben is csúcsot döntött a spanyolországi paprikaexport. A korábbi visszaesés után a paprikát exportáló vállalkozások száma is újból gyarapodott: amíg 2016-ban 718 spanyol cég szállított külföldre, egy évre rá 701, 2018-ban pedig csak 650, tavaly azonban a számuk 672-re nőtt.

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán összesen 40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.