0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az öntözés és a digitalizáció is a versenyképességet növeli

A magyar gazdatársadalomnak el kell ismertetnie azt a munkát, amelyet gyümölcs-, zöldség-, gabonatermelőként, állattartóként csak ők tudnak elvégezni. Ki kell vívniuk a megbecsülést, amelyet megérdemelnek. Ez mindannyiunk felelőssége – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Jászapátiban tartott gazdafórumon.

Farkas Sándor hangsúlyozta: a következő években azért kell dolgoznia az agrárkormányzatnak, hogy a gazdatársadalom megerősödjön. Ehhez biztonságos, kiszámítható termelési környezet, támogató politika és jövedelmező gazdálkodás szükséges. A mezőgazdaság utóbbi években tapasztalható fejlődése minderre jó alapul szolgál.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság élelmiszer-kibocsátása 25 millió ember egészséges, biztonságos élelemmel való ellátására képes.

Ehhez képest jelenleg 15 millió embert tudunk ellátni. A teljesítménynöveléshez az állattenyésztési ágazat megerősítése, a digitalizáció elterjedése és az öntözött területek növelése is szükséges.

Az agrárágazat magyar gazdaságon belüli szerepének jelentőségét említve Farkas Sándor elmondta: a mezőgazdaság kibocsátása 2019-ben elérte a 2.789 milliárd forintot, ebből a növénytermesztés részesedése 56,7 %, az állattenyésztés részesedése 36,3 % volt. Az agrárexport értéke 2019. január-november között elérte a 8,7 milliárd eurót, ez 9 százalékkal magasabb 2018 azonos időszakához képest.

Az ágazat fejlődését és erejét elemezve a miniszterhelyettes kifejtette: a beruházások értéke 2019 első háromnegyed évében elérte a 301 milliárd forintot, ez 15 százalékkal magasabb a 2018-as év azonos időszakához képest. Évről-évre emelkedik a mezőgazdasági gépek iránti kereslet, 2019. I-III negyedévében 134 milliárd Ft értékben vásároltak új gépeket a gazdák. Mindez azt mutatja, hogy az ágazatban van fejlődésre való készség és képesség – mondta a miniszterhelyettes.

A versenyképesség növelése érdekében tett jelentős lépésnek nevezte az öntözésfejlesztést. Mint fogalmazott,

az év elején elfogadott törvény meggyorsítja és megkönnyíti az öntözni kívánó gazdák számára az engedélyezési eljárást.

A cél, hogy a jelenlegi, alig 100 ezer hektárnyi öntözött terület a következő tíz évben 200 ezerre nőjön. A klímaváltozásra az öntözésfejlesztés mellett az erdősítés gyorsítása is megfelelő válasz. Farkas Sándor emlékeztetett: a kormány elkötelezett abban, hogy az ország fásított területének aránya 27 százalékra emelkedjen.

Forrás: AM sajtóközlemény