Back to top

Fogyasszunk minél több sertéshúst!

Fogyasszunk minél több kiváló minőségű, biztos forrásból származó hazai sertéshúst, melynek egészségmegőrző szerepe is kimagasló! Erre buzdít az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), a Magyar Húsiparosok Szövetsége, valamint a CBA Kereskedelmi Kft. közös szervezésében induló tavaszi fogyasztást ösztönző kampány.

Erről sajtótájékoztató keretében értesülhettünk, melynek keretében felszólalt Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára, Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese, Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, valamint Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója Budapesten, a Hegyvidék Bevásárlóközpontban rendezett eseményen.

Tarpataki Tamás rámutatott arra, hogy igen fontos esemény az agrártárca életében az immár hagyományosnak mondható sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány.

A gasztronómiai trendek figyelembe vételével is szükség van a fogyasztók folyamatos tájékoztatására.

De a rendezvénysorozat a sertéságazat számára is kiemelt jelentőségű, mivel az ágazat az EU-s támogatásokból kevésbé részesül, így igen nagy a piaci kitettsége. Az elmúlt években több komoly hatás is érte az ágazatot, így az orosz embargó, az afrikai sertéspestis, legutóbb pedig a kínai termelés-visszaesés. Ez utóbbi hatására jelenleg az EU exportja nő, melyből hazánk is kiveszi részét, s ez a termelői árakra is kihat: rekord magasak.

Giczi Gergely elmondta, hogy immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az eseményt, s idén kiemelt fontossággal bír a fogyasztói edukáció.

Az afrikai sertéspestis hazai valós helyzetéről a fogyasztóknak tudniuk kell – azt, hogy emberre a vírus nem veszélyes, s nálunk eddig csak vaddisznókban fordult elő a kórokozó.

A sertéshús és az abból készült termékek ára az utóbbi időben folyamatosan emelkedik – ez nem kifejezetten magyar, hanem világpiaci jelenség. Az idei kampány három pilléren nyugszik: a médiában való megjelenésen, a kóstoltatásokon és a szakmai rendezvényeken, fesztiválokon.

Éder Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évben jelentős önköltség-növekedés volt tapasztalható a termelői-feldolgozói oldalon, mely ma még csak részben jelent meg a fogyasztói árakban. Ennek hatására kisebb a marketingre szánható összeg, ezért is vált különösen fontossá ez a kampány.

Fodor Attila szerint a magyar fogyasztó egyre környezettudatosabb, ezzel is magyarázható, hogy szívesebben vásárolnak a pultoknál kimért tőkehúsokból, mivel így pontosan annyit tehetnek a kosarukba, amennyire szükségük van – a környezetet kevésbé terhelő csomagolásban.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

A pálmaolajmentes termékeket keresik a magyarok

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói részletesen megvizsgálták a pálmaolajat tartalmazó termékek fogyasztói megítélését. A magyar fogyasztók ezen ismeretei meglehetősen szűkösek, a fogyasztók a vásárlások során mégis a pálmaolajmentes termékeket keresik – írja a Sustainability szaklapban frissen megjelent tanulmány.

Egymilliárd forintból folytatódhat a Településfásítási Program

Sikeres a kormány Településfásítási Programja, hiszen olyan közösségkovácsoló kezdeményezésről van szó, amelyben csaknem 500 település vesz részt ősz óta országszerte.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

Sikeres a kisüzemi pályázat

Már több mint 1000 gazdálkodó nyert támogatást a kisüzemi pályázaton - közölte Nagy István agrárminiszter.

Május 17-ig van lehetőség az egységes kérelmek beadására

Az Agrárminisztérium ezúttal hívja fel minden érintett gazdálkodó figyelmét, hogy az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-ig van lehetőség. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.