Back to top

Az Agrárminisztérium jelenleg nem tervezi az egységes kérelmek beadási határidejének meghosszabítását

Az agrártárca felhívja a figyelmet arra, hogy minden érintett a május 15-i határidő szem előtt tartásával ütemezze a kérelem beadást. Amennyiben nem történik határidő hosszabbítás, akkor az általános szabály alkalmazandó, amely szerint június 9-ig szankcióval terhelten folyhat a kérelmek beadása.

Az Európai Bizottság 2020. március 17-én közleményben tájékoztatta a tagállamokat arról, hogy előkészítés alatt van az a jogszabály, amely alapján a tagállamok – a COVID 19 miatt kialakult helyzetben - szabadon dönthetnek arról, hogy az Egységes Kérelmek beadási határidejét május 15-től, akár június 15-ig is meghosszabbíthatják.

Az Agrárminisztérium – a Kincstárral és a kamarával egyeztetve - jelenleg nem tervezi a kérelmezési határidő meghosszabbítását, folyamatosan nyomon követi majd a kérelembeadási ütemet és később, a helyzet mérlegelését követően dönthet arról, hogy szükséges-e a határidő hosszabbítás.

Az agrártárca felhívja a figyelmet arra, hogy minden érintett a május 15-i határidő szem előtt tartásával ütemezze a kérelem beadást. Amennyiben nem történik határidő hosszabbítás, akkor az általános szabály alkalmazandó, amely szerint június 9-ig szankcióval terhelten folyhat a kérelmek beadása.

A kérelem beadási határidő hosszabbítását azért nem tervezi a tárca, mert így a szükséges adminisztratív és helyszíni ellenőrzések is későbbre tolódnának, veszélyeztetve azt, hogy a Kincstár október 16-tól megkezdje az előlegek folyósítását.

Az Agrárminisztérium az idei benyújtáshoz megtette a szükséges előkészületeket, a vonatkozó rendelet kihirdetés alatt áll, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Államkincstár is felkészült a kérelmek befogadására.

A kérelmeket kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, aki ezt nem tudja önállóan megtenni, az a kamarai meghatalmazott segítségét veheti igénybe. A kérelmezési felület a tervek szerint április 6-án nyílik meg.

 

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elrejtett kincsünk, a Táti-szigetek

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét. Az újonnan létesített Táti és süttői Duna-szigetek természetvédelmi terület rendeltetése a Duna menti területek hajdani természetes állapotára jellemző ártéri élőhely-maradványok – mocsárrétek, puhafás ligeterdők – hosszú távú megőrzése, fenntartása.

Vetésidő és kijárási tilalom Szerbiában

Alig néhány órával e sorok papírra vetése előtt Aleksandar Vučić szerb államfő kijárási tilalmat rendelt el Szerbiában este 8 és reggel 5 óra között. A 65 évesnél idősebbekre ennél is nagyobb szigorítás vár, ők csak 5 és 10 óra között hagyhatják el otthonukat. Pedig nagy munka vár a földművesekre, hiszen a szántóföldek 90 százalékát a következő hetekben kell bevetni.

Szigorú fellépést sürget az élelmiszerek túlárazása miatt az agrárminiszter

Fellépést és ellenőrzéseket sürget az élelmiszerek árának helyenkénti drasztikus emelése miatt Nagy István agrárminiszter. A politikus elfogadhatatlannak tartja a drágulást és kéri a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenerőzzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

A mezőgazdasági és halászati ágazat megsegítéséről tárgyaltak az uniós vezetők

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet rendkívüli munkamódszereket és rendkívüli intézkedéseket igényel. Ennek megfelelően, az Unió fennállása óta március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással a 27 tagállam mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről.

Az agrártámogatások kifizetésével segíti az Agrárminisztérium a gazdálkodókat

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan – közölte Nagy István agrárminiszter. A támogatásokat kezelő Magyar Államkincstár a kifizetések meggyorsításával is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez.

A MAGOSZ és a NAK a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének online aláírására buzdít

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) továbbra is támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről.

A helyi piacok nyitva vannak, de itt is fontos az óvintézkedések betartása

A biztonságos élelmiszer-ellátásban kulcsszerepe van a helyi piacoknak, ezért azok működése a koronavírus-járvány ideje alatt is kiemelten fontos, ugyanakkor az árusoknak és a vásárlóknak is fontos az óvintézkedések betartása - mondta el Nagy István agrárminiszter.

A bárány nem marad a nyakunkon

A kamionok mennek, az élőállatexport kisebb fennakadásokkal halad, egyszóval nem kell attól tartanunk, hogy a termelők nyakán maradnak a húsvéti olasz exportra nevelt bárányok. A járványügyi helyzet azon nem változtatott, hogy az embereknek enniük kell. Azonban vélhetőleg nem ez lesz az az időszak, amikor magyar vásárlók tömegei szoknak rá a juhhúsra.