0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Növényorvos a közterületen

Három-négy nyári kezeléssel ér föl egy szakszerű lemosópermetezés, ne habozzunk tehát elvégezni közterületi fákon sem: platánon, hárson, juharon, rózsán, szivarfán, szükség esetén vadgesztenyén.

A március 5-én készült fotón jól látható, hogy néhol már rügypattanásban vannak a platánok. Lehet, hogy megérkezett a tavasz? Nem könnyű a válasz.

Volt egyáltalán tél? Olyan tartós hideg biztosan nem volt, amely gyérítette volna a törzsön, ágakon áttelelő rovarokat, gombákat. Most érdemes elvégezni a tavaszi lemosó permetezést.

Mohácsy Mátyás szerint 3-4 nyári permetezéssel ér föl a rügypattanáskor jól elvégzett lemosás. Ő ezt a gyümölcsfákra ajánlotta, de a közterületi fákra is érvényesnek vehetjük. Az idén azokon is jó erőben várják a táplálkozásra, megtelepedésre alkalmas friss leveleket, hajtásokat a gombák, a baktériumok, a rovarok és az atkák.

A lisztharmatok ellen kéntartalmú, az apiognomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú gombaölőket használjunk. Olajos rovarölőkkel az állati kártevők ellen érdemes kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eperfa-pajzstetű miatt), és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák. A tölgy-csipkéspoloska délről terjedve 2019-re meghódította az országot, Budapesten is számottevő kártevő lett. Életmódja és a védekezés lehetőségei megegyeznek a platán-csipkéspoloskánál leírtakkal. Az amerikai lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésű fásszárúakon tojás alakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel azokat is elérhetjük, gyéríthetjük a számukat ott, ahol nyáron gondot okoztak. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények köre sem változott tavaly óta: Vektafid A, Champ DP, Astra rézoxiklorid, Microthiol Special, Thiovit Jet. Ahol már szétnyíltak a rügyek és megjelentek a kis levelek, ott inkább az alsó dózisokkal dolgozzunk. A zsenge levelek könnyen megperzselődnek a téli töménységű permetlétől.

A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokat – pl. Tiosol, réz-szulfát stb. – az olcsóbb hatósági eljárás miatt lombtrágyaként engedélyeztették, ezek is bevethetőek.

A növényvédő szerek kiválasztásában az a növényorvos tud dönteni, aki évek óta követi az adott terület növényeit. A platán esetében most valószínűleg választani kell, hogy réztartalmú gombaölőt használjanak-e a hajtáshervadást, érszáradást előidéző apiognomónia gomba ellen, vagy olajos készítménnyel permetezzenek-e a csipkéspoloska ellen. Ha a lisztharmat nagy gondot okozott az előző években, akkor a lemosást követően 1-2 héten belül ismételni kellene egy újabb permetezéssel, az éppen kihajtott, kisleveles platánon.

A növényvédelmi munkáknál indokolt tehát a többéves szerződés a növényorvossal.

A selyemfényű puszpángmoly fiatal hernyói sem bánták az enyhe telet. 2016-ban március 15-én kezdték az évet, már akkor tarrá rágták a bokrokat. Lehet, hogy az idén csúcsot döntenek és még korábban ébrednek föl? Jelenleg a néhány levélből összeszőtt hernyófészkekben bújnak. Azokat metszőollóval most még le lehet csipkedni.

A japán kecskerágón is március 6-án fényképeztem a lisztharmat fehér telepeit. A leveleken és a tavalyi hajtásokon is áttelelt a gomba, párás, meleg időben robbanásszerűen terjedhet. A levelek deformálódnak, megbarnulnak és lehullanak. A legtöbb közterületi növényen hasonlóak a lisztharmatfertőzés tünetei, és a védekezés szempontjai is. Kérdezzék a növényorvosukat!

Zsigó György

Magyar Növényvédő Mérnöki

és Növényorvosi Kamara

Forrás: Kertészet és Szőlészet