Back to top

A járvány miatt a burgonya kereslete is nőtt

A koronavírus-járvány miatt az európai burgonyapiac mára kétségtelenül két részre szakadt. A leginkább fertőzött országokban, Olaszországban, Spanyolországban számottevően megugrott a kereslet, különösen a helyi termék iránt. Hollandiában, Belgiumban és Németországban viszont nyugodt, az exportőrök szerint túlontúl nyugodt a piac, írja a freshplaza.fr.

A holland burgonyaexport pillanatnyilag visszafogott, a csomagoló üzemekben nincs hajrá, az értékesítés csökkent, amin eddig a koronavírus megjelenése sem változtatott. Az éttermek, szállodák pedig jócskán kevesebbet rendelnek, így az árak nyomottak. Az import burgonya sem zavarja a piacot, az első egyiptomi szállítmányok ugyan már megérkeztek, de nem nagy mennyiségben. A csapadékos időjárás pedig várhatóan késlelteti az idei ültetést Hollandiában.

Belgiumban szintén csendes a burgonyapiac, és ez az árakon is meglátszik. A betárolt burgonya minősége jó. Ha azonban az időjárás esős marad, a tavalyi burgonyára várhatóan tovább szükség lehet, hiszen lehetetlen vetni.

Németországban van elég burgonya a tárolókban, ám az újburgonya várhatóan a szokásosnál korábban megjelenik a piacon. Különösen népszerűk márciusban és áprilisban az egyiptomi primőr kis gumók.

Ausztriában a belföldi értékesítés folyamatos, az export azonban nagyon gyenge. A tárolt termékből bőséges a kínálat, de a szokatlanul enyhe idő miatt a hűtés nélküli burgonya már nem tartható el sokáig.

Franciaországban térségenként nagy a különbség a burgonyapiacon. A mennyiség és a minőség nagyon jó ebben az évben Champagne-ban, amíg más régiókban az elhúzódott betakarítás rontotta a minőséget.

Olaszországban számottevően emelkedett a burgonya kiskereskedelmi és feldolgozóipari kereslete az utóbbi időben. A nagybani piaci és vendéglátóipari értékesítés viszont csökkent.

A járvány kirobbanása óta ugyanakkor megháromszorozódott az igény, az emberek ugyanis megijedtek a karanténtól és pánikvásárlásba kezdtek, mondta egy kereskedő.

Fotó: Euro Sol
A helyzet aztán normalizálódott, és már exportáltak is burgonyát Svájcba. Nagy erőfeszítéseket tesznek a vírus terjedésének megakadályozására. Az értékesítést nem hátráltatja a csomagolóanyag és más anyagok beszerzése. A beszállítók dolgoznak, hogy ne alakuljon ki hiány az áruházakban. Akár vasárnap is egyeztetnek a vevőkkel, hogy megfelelő legyen az ellátás, mivel a fogyasztók 90 százaléka általában csak a hét utolsó napjaiban vesz burgonyát. Szicíliában egy hete elkezdődött az újburgonya betakarítása, a bizonytalan helyzet miatt azonban most nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

A januári és februári nyugalom után a koronavírus fertőzése nyomán Spanyolországban is megugrott a burgonya kereslete, az egyik legnagyobb termelő szerint szinte lehetetlen kielégíteni az igényeket. Mostanáig az árak is jók voltak. A kedvező időjárás miatt Murciában és Andalúziában a szokásosnál korábbra várják az újburgonyát. Jelenleg elérhető burgonya Franciaországból, Egyiptomból, Marokkóból és Algériából származik.

Kínában nemcsak a koronavírus-fertőzés miatt drágult a burgonya, mert az nehezíti a szállítást, lassítja a kereskedelmet, hanem a szokásosnál valamivel kisebb készletek miatt is.

Ezért az újburgonya is várhatóan magas áron indul. Kínából exportálnak is burgonyát. de azt is visszafogta a vírus, és a magas árak miatt sem kelendő a kínai burgonya a nemzetközi piacokon.

Észak-Amerikában bizonytalanság érződik az ellátásban, sem a minőséget, sem a tárolt mennyiséget sem ismerjük pontosan. A készletek szűkösek, de nem tudni mennyire. A kínálat korlátozott. A tavaly tavaszi fagykárosította a burgonyaállományokat. A termésátlag alacsonyabb lett a vártnál, ahogyan a gumók sem nőttek elég nagyra. Októberben újabb fagyok voltak Idaho államban, és elvitte a termés közel negyedét, és nagyban befolyásolták a kínálatot. A tárolókat ugyanakkor szeretnék kiüríteni az új szezon előtt, a helyzetnek nem tett jó a koronavírus. Az áruházak csak olyan terméket hajlandóak átvenni, amit gyorsan el tudnak adni.

Ausztráliából tavaly 50 ezer tonna burgonyát exportáltak, 10 százalékkal többet, mint előtte. Most azonban nagy a szárazság Tasmániában, és a vízellátás is állandó gond, ami befolyásolhatja az új vetéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.