Back to top

A járvány miatt a burgonya kereslete is nőtt

A koronavírus-járvány miatt az európai burgonyapiac mára kétségtelenül két részre szakadt. A leginkább fertőzött országokban, Olaszországban, Spanyolországban számottevően megugrott a kereslet, különösen a helyi termék iránt. Hollandiában, Belgiumban és Németországban viszont nyugodt, az exportőrök szerint túlontúl nyugodt a piac, írja a freshplaza.fr.

A holland burgonyaexport pillanatnyilag visszafogott, a csomagoló üzemekben nincs hajrá, az értékesítés csökkent, amin eddig a koronavírus megjelenése sem változtatott. Az éttermek, szállodák pedig jócskán kevesebbet rendelnek, így az árak nyomottak. Az import burgonya sem zavarja a piacot, az első egyiptomi szállítmányok ugyan már megérkeztek, de nem nagy mennyiségben. A csapadékos időjárás pedig várhatóan késlelteti az idei ültetést Hollandiában.

Belgiumban szintén csendes a burgonyapiac, és ez az árakon is meglátszik. A betárolt burgonya minősége jó. Ha azonban az időjárás esős marad, a tavalyi burgonyára várhatóan tovább szükség lehet, hiszen lehetetlen vetni.

Németországban van elég burgonya a tárolókban, ám az újburgonya várhatóan a szokásosnál korábban megjelenik a piacon. Különösen népszerűk márciusban és áprilisban az egyiptomi primőr kis gumók.

Ausztriában a belföldi értékesítés folyamatos, az export azonban nagyon gyenge. A tárolt termékből bőséges a kínálat, de a szokatlanul enyhe idő miatt a hűtés nélküli burgonya már nem tartható el sokáig.

Franciaországban térségenként nagy a különbség a burgonyapiacon. A mennyiség és a minőség nagyon jó ebben az évben Champagne-ban, amíg más régiókban az elhúzódott betakarítás rontotta a minőséget.

Olaszországban számottevően emelkedett a burgonya kiskereskedelmi és feldolgozóipari kereslete az utóbbi időben. A nagybani piaci és vendéglátóipari értékesítés viszont csökkent.

A járvány kirobbanása óta ugyanakkor megháromszorozódott az igény, az emberek ugyanis megijedtek a karanténtól és pánikvásárlásba kezdtek, mondta egy kereskedő.

Fotó: Euro Sol
A helyzet aztán normalizálódott, és már exportáltak is burgonyát Svájcba. Nagy erőfeszítéseket tesznek a vírus terjedésének megakadályozására. Az értékesítést nem hátráltatja a csomagolóanyag és más anyagok beszerzése. A beszállítók dolgoznak, hogy ne alakuljon ki hiány az áruházakban. Akár vasárnap is egyeztetnek a vevőkkel, hogy megfelelő legyen az ellátás, mivel a fogyasztók 90 százaléka általában csak a hét utolsó napjaiban vesz burgonyát. Szicíliában egy hete elkezdődött az újburgonya betakarítása, a bizonytalan helyzet miatt azonban most nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

A januári és februári nyugalom után a koronavírus fertőzése nyomán Spanyolországban is megugrott a burgonya kereslete, az egyik legnagyobb termelő szerint szinte lehetetlen kielégíteni az igényeket. Mostanáig az árak is jók voltak. A kedvező időjárás miatt Murciában és Andalúziában a szokásosnál korábbra várják az újburgonyát. Jelenleg elérhető burgonya Franciaországból, Egyiptomból, Marokkóból és Algériából származik.

Kínában nemcsak a koronavírus-fertőzés miatt drágult a burgonya, mert az nehezíti a szállítást, lassítja a kereskedelmet, hanem a szokásosnál valamivel kisebb készletek miatt is.

Ezért az újburgonya is várhatóan magas áron indul. Kínából exportálnak is burgonyát. de azt is visszafogta a vírus, és a magas árak miatt sem kelendő a kínai burgonya a nemzetközi piacokon.

Észak-Amerikában bizonytalanság érződik az ellátásban, sem a minőséget, sem a tárolt mennyiséget sem ismerjük pontosan. A készletek szűkösek, de nem tudni mennyire. A kínálat korlátozott. A tavaly tavaszi fagykárosította a burgonyaállományokat. A termésátlag alacsonyabb lett a vártnál, ahogyan a gumók sem nőttek elég nagyra. Októberben újabb fagyok voltak Idaho államban, és elvitte a termés közel negyedét, és nagyban befolyásolták a kínálatot. A tárolókat ugyanakkor szeretnék kiüríteni az új szezon előtt, a helyzetnek nem tett jó a koronavírus. Az áruházak csak olyan terméket hajlandóak átvenni, amit gyorsan el tudnak adni.

Ausztráliából tavaly 50 ezer tonna burgonyát exportáltak, 10 százalékkal többet, mint előtte. Most azonban nagy a szárazság Tasmániában, és a vízellátás is állandó gond, ami befolyásolhatja az új vetéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Most is dolgozik? Ossza meg képekben! #leszmitenni

Az élet nem állhat meg a mezőgazdaságban sem. Mutassuk meg, hogy a koronavírus árnyékában az agráriumban dolgozók nap, mint nap azért folytatják munkájukat, hogy mindenki asztalára jusson biztonságosan megtermelt magas minőségű élelmiszer. Küldjön egy fotót nekünk a cikkben leírtak szerint, hogy a lehető legtöbb embernek eljuttathassuk az üzentet: #leszmitenni.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Biztonságosabbá válnak a falugazdász-irodák

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiemelten készül a hamarosan kezdődő egységeskérelem-beadási időszakra, ezért falugazdász-irodáit még biztonságosabbá alakítja.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

Mésztűrő liliomfák

Magyarország kifejezetten alkalmas kertművelésre, legyen az szőlős-, gyümölcsös-,zöldséges-, avagy díszkert. Körülményeinkhez képest azonban szűkében vagyunk a látványos, nagy virágú cserjéknek és fáknak. Az ország legnagyobb részén a talajok meszesek, pH-juk magas, és ezt sok, számunkra kívánatos dísznövény nem szereti. Több évtizedes kísérletezés eredményeként azonban találtam kivételeket.