Back to top

Vécépapír, vörösbor vagy fű? Madarat tolláról, pánikvásárlót bevásárlókocsijáról…

Míg Németországban a vécépapír vált a „hörcsög-szindróma” emblémájává, addig Franciaországban a vörösbor fogyott el, Törökországban a magas alkoholtartalmú kölni, Hollandiában pedig a coffeeshopok előtt kígyóztak a sorok az utolsó nyitvatartási napon. A nehéz helyzetben sem árt egy kis könnyed olvasmány, ebben a szellemben szedte össze az agrarheute.com újságírója a friss tudósítások alapján, hogy melyik náció számára mi a prioritás a készletfelhalmozási lázban.

Különös módon a német pánikvásárlók jobban aggódnak az anyagcseréjük output, mint az input oldala miatt – veti fel az agrarheute.com szerzője a nemzetközi készletfelvásárlási híreket összehasonlítva. Oké, száraztésztából, rizsből és lencséből is több fogyott, mint bármikor az utóbbi időkben, de Németországban mégis kétségkívül

az áruházak üres vécépapír-sorai váltak a koronavírus-járvány miatti pánikbevásárlások egyértelmű szimbólumává.

supermarket-665049_1920.jpg

Fotó: jbarsky0 / Pixabay
Mentségükre legyen mondva, nincsenek egyedül ezzel. A német hírügynökség külföldi tudósítói hasonló helyzetről számoltak be Skandináviából, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Izraelből és az USA-ból is. Egyedül a portugálok nem aggódnak, mert náluk rendkívül elterjedtek a bidék.

Más problémával küzdenek ugyanakkor a franciák, náluk a vörösbort vásárolta fel a nép a karantén miatti ijedtségében.

Bezárnak az éttermek meg a bisztrók, és még bor se legyen otthon?

Ez náluk úgy tűnik, elképzelhetetlen.

Az alkohol azonban nemcsak Franciaországban téma, hanem például Törökországban is, bár egészen más értelemben. Az internetes híradások szerint teljesen esélytelen hozzájutni egy régi helyi kölnihez, ami ebben a napokban

kevésbé az előző évszázadot idéző illata, mint a 80 százalékos alkoholtartalma miatt tett szert rég nem látott népszerűségre.

Ha már a klasszikus kézfertőtlenítők rég elfogytak…

Az USA-ban ugyanakkor alkoholmentesben utaznak, ők az üdítős és ásványvizes polcokat ürítették le a boltokban. Aki kóstolta már a masszívan klórozott amerikai csapvizet, az megérti, miért – veti fel a cikk szerzője.

A skandináv országokban a gyógyszertárakat fosztották ki olyan mértékben, hogy a hatóságok már kérik a lakosságot, hogy hagyjanak fel a láz- és fájdalomcsillapítók készletezésével.

A hollandok viszont nem a gyógyszertárakban fecsérelték az idejüket, amikor

kijött a hír, hogy a marihuánát legálisan árusító coffeeshopok is be fognak zárni. Az utolsó nyitvatartási napon sorok kígyóztak az amszterdami üzletek előtt,

hogy gyorsan még bekészletezzen magának, akinek nincs saját termesztésű füve.

Mindeközben a boltok tulajdonosai és dolgozói különféle ötletekkel próbálják belátásra bírni a gyűjtögetőket. Ha a kérés nem hat, akkor jön a tiltás: számos boltban például már nem haladhat át a kasszánál, akinek egynél több csomag vécépapír vagy liszt van a kosarában. Persze sokan ehhez is „kreatívan” állank hozzá, kétszer-háromszor is sorba állnak, esetleg egyszerűen nyers erővel próbálják megoldani a helyzetet (Manneheimben tettlegességig fajult a vécépapír-közelharc a minap…).

Egy dán szupermarket eredeti ötlettel állt elő: megkéri a vevőket, hogy csak egyetlen kézfertőtlenítőt vegyenek, és bár

nem tilos kettőt vagy többet sem a kosárba tenni, azt már huszonötszörös áron számolja a kassza.

A hírek szerint az intézkedés azonnal kigyógyította a beteges birtoklási vágyból a helyi vevőket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezőgazdaság vs. koronavírus

Hogyan hat a járvány az egyes mezőgazdasági ágazatokra? Mi lesz a tavaszi munkálatokkal? Milyen lépéseket tesznek az ágazat szereplői a stabil, magas minőségű termelés megőrzéséhez? Hogyan birkóznak meg a vállalatok, családi gazdaságok, őstermelők a nehéz helyzettel? Ezekre a kérdésekre választ talál itt, a "koronavírus" aloldalunkon. A legfrissebb és legfontosabb hírek, elemzések, összefoglalók egy helyen.

Mindig friss gomba a sátorból

Könnyebb gombát termeszteni, mint értékesíteni – mondja Dancs Kornél, pedig az ő fehér csiperkéi ennek ellenére is kedveltek és keresettek. A vásárlók tudják, hogy nála mindig, egész évben friss árut kapnak.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Jöhetnek a vadászok Ausztriából, ha van negatív teszteredményük

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria területéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.