Back to top

Nem lesz hiány parmezánból

A koronavírus válsággal küzdő észak-olaszországi termelők könnyítést kaptak az eredetmegjelölési oltalom alatt álló termék előállítási szabályai alól. Ahogyan valamennyi földrajzi eredetmegjelöléssel óvott uniós élelmiszer esetében, úgy a Parmigiano Reggiano sajt esetében is szigorú leírás rögzíti a termék készítésének körülményeit.

Parmezánok - egy kis üzemben napi 1 darab készül

Az EU-s oltalmi leírásban rögzített szabályok szerint a parmezánt csak naponta egyszer, reggel lehet előállítani esti és reggeli fejésből származó tejkeverékből. A termelők viszont attól tartottak, hogy nehéz lenne fenntartani ezt a szoros időbeosztást a koronavírus járvány idején – különösen, ha egy kis tejüzemben egy vagy több munkás is megbetegszik.

A problémára reagálva az olasz mezőgazdasági minisztérium mentességet adott e szabályozás alól, és a múlt héten Brüsszelt is értesítette az intézkedésről.

A termelők azért kérték a szabályozás lazítását, mert szerintük fennáll a lehetősége annak, hogy ha egy kis tejüzemben megbetegszik valaki, egyszerűen nem tudják reggel elkészteni a sajtot. Ezért kérték, hogy a bajba került üzemből 1200 liter tejet, ami 1 sajt elkészítéséhez szükséges, átvihessenek a szomszédos üzembe, hogy az ottani szakemberek délután ebből is sajtot készíthessenek.

A Parmigiano Reggiano termelői konzorciuma a sajtkészítés folyamatossága érdekében egy tartaléklistát is összeállított azon nyugdíjas sajtkészítőkből, akik szükség esetén átvehetik a termelést.

„Ha felhatalmazást kapunk a Parmigiano előállítására reggel, délután és este, akkor a tartaléklistán szereplő emberek képesek erre a bevált sajtkészítők helyett" – nyilatkozta a Politicónak a konzorcium szóvivője.

Az Európai Bizottság az ideiglenes mentességet megjelenteti az EU földrajzi jelzések adatbázisában is.

Forrás: 
politico.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindig friss gomba a sátorból

Könnyebb gombát termeszteni, mint értékesíteni – mondja Dancs Kornél, pedig az ő fehér csiperkéi ennek ellenére is kedveltek és keresettek. A vásárlók tudják, hogy nála mindig, egész évben friss árut kapnak.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

A német szamócaidény kilátásai

Annak ellenére, hogy a szamócaszedés különösen korán kezdődött Németországban, nem tartott sokáig a pozitív tendencia.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.

Feleannyi kajszi, ötödével kevesebb nektarin

A szüreti időszakban pontosabb termésbecslést adtak a spanyol nektarin és az olasz kajszi várható idei terméséről. Nemcsak a tavaszi fagyok miatti kiesés sújtja az ágazatokat, hanem a munkaerőhiány is, nincs aki leszedje a megmaradt gyümölcsöt. Az igény pedig nagy ezekre a gyümölcsökre, ami máris áremelkedéshez vezetett, számol be a Freshplaza.it.

Új vágott virágok - Egy kertészet, ahol a folyamatos fejlődésben hisznek

Balástyán, a fővárostól 130 kilométerre található Varga Kovács Hortenzia és Balázs János kertészete. A házaspár több mint 40 éve termeszt vágott virágot, sikerük egyik kulcsa az, hogy hisznek a folyamatos fejlődésben és keresik az előrelépési lehetőségeket. Néhány éve hazai úttörőkként akkor még ritkaságnak számító, választékbővítő fajokat telepítettek.

Mégis lett spárga

A kétségekkel telve indult szezon ellenére végül mindenkinek jutott spárga az asztalára Németországban, aki akart – legalábbis májusban. Júniusban viszont biztos, hogy lesz némi csökkenés, mivel újabb területek betakarításáról kell lemondaniuk a termesztőknek – olvasható a fruchthandel.de portál hírében.