Back to top

Nem lesz hiány parmezánból

A koronavírus válsággal küzdő észak-olaszországi termelők könnyítést kaptak az eredetmegjelölési oltalom alatt álló termék előállítási szabályai alól. Ahogyan valamennyi földrajzi eredetmegjelöléssel óvott uniós élelmiszer esetében, úgy a Parmigiano Reggiano sajt esetében is szigorú leírás rögzíti a termék készítésének körülményeit.

Parmezánok - egy kis üzemben napi 1 darab készül

Az EU-s oltalmi leírásban rögzített szabályok szerint a parmezánt csak naponta egyszer, reggel lehet előállítani esti és reggeli fejésből származó tejkeverékből. A termelők viszont attól tartottak, hogy nehéz lenne fenntartani ezt a szoros időbeosztást a koronavírus járvány idején – különösen, ha egy kis tejüzemben egy vagy több munkás is megbetegszik.

A problémára reagálva az olasz mezőgazdasági minisztérium mentességet adott e szabályozás alól, és a múlt héten Brüsszelt is értesítette az intézkedésről.

A termelők azért kérték a szabályozás lazítását, mert szerintük fennáll a lehetősége annak, hogy ha egy kis tejüzemben megbetegszik valaki, egyszerűen nem tudják reggel elkészteni a sajtot. Ezért kérték, hogy a bajba került üzemből 1200 liter tejet, ami 1 sajt elkészítéséhez szükséges, átvihessenek a szomszédos üzembe, hogy az ottani szakemberek délután ebből is sajtot készíthessenek.

A Parmigiano Reggiano termelői konzorciuma a sajtkészítés folyamatossága érdekében egy tartaléklistát is összeállított azon nyugdíjas sajtkészítőkből, akik szükség esetén átvehetik a termelést.

„Ha felhatalmazást kapunk a Parmigiano előállítására reggel, délután és este, akkor a tartaléklistán szereplő emberek képesek erre a bevált sajtkészítők helyett" – nyilatkozta a Politicónak a konzorcium szóvivője.

Az Európai Bizottság az ideiglenes mentességet megjelenteti az EU földrajzi jelzések adatbázisában is.

Forrás: 
politico.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Visszatértek a magyartarkák az őrségi legelőkre

Az elmúlt években észrevehetően megnőtt a szarvasmarhatartás iránti kedv az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) területein tevékenykedő gazdák körében. Mindez nem a véletlennek, hanem sokkal inkább annak a kezdeményezésnek köszönhető, melynek alkalmával az igazgatóság magyartarka üszőket helyezett ki a tartási feltételeknek megfelelő jelentkezők gazdaságába.

Biztonságos vásárlás koronavírus idején

A koronavírus járvány megváltoztatja a vásárlási szokásokat is. Ahhoz, hogy minél kevesebb fertőzésforrás legyen a bevásárlás, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Árutőzsde: emelkedő árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

Kasmír válság a Himalája jégsivatagai között

A klímaváltozás és a globalizáció miatt veszélybe kerülhetnek az Indiai fennhatóságú Kasmírban élő nomád Changpák, akik a világ legdrágább gyapjúját, a Pashminát állítják elő.

Koronavírus: így látja a helyzetet az agrárminiszter

A koronavírus agráriumra gyakorolt hatásairól beszélgetett, s a téma legfontosabb kérdéseit járta körül Nagy István agrárminiszter és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a "Szóvetés" című podcast-sorozat legfrissebb epizódjában.

Harminc éves lett a Holstein Genetika Kft.

A Holstein Genetika Kft. három évtizede áll a minőségi tejtermelés szolgálatában. Kitartó és magas színvonalú munkájukkal Magyarország piacvezetőjévé nőtték ki magukat.

A kijárási korlátozás nem befolyásolja a KITE Zrt. működését

Magyarország Kormánya - a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében - az ország egész területére vonatkozó kijárási korlátozást rendelt el a 2020. március 28-tól április 11-ig terjedő időszakra. A rendelet 4. §-ában foglalt - ide vonatkozó - pontok szerint a korlátozás a KITE Zrt. működését nem befolyásolja.

Nyílt levél a hazai dísznövényágazat megmentéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete közös nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

A pékek spájzolnának

A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–20 százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.

Nem csak a tartós zöldség fogyott

Németországban különösen előszeretettel viszik túlzásba a bespájzolást a vevők mostanában, és bár a tartósított zöldség kétségtelenül jobban jött ki a helyzetből, mint a frissáru, azért utóbbiból is szépen fogyott a polcokról.