Back to top

Egri borászok 1552 palack borral segítenek

Az egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését a koronavírus-járvány idején.

Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából finanszírozzák az 1552 elnevezésű programot, az akciót az Eger Lions Club bonyolítja le. Ennek segítségével támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését, hogy ők a betegekre tudjanak koncentrálni.

A jótékonysági akcióhoz Eger ikonikus történelmi eseményét hívták életre, 1552-őt, amikor a hős egri várvédők diadalmaskodtak a félelmetes török túlerő felett.

Az Egri Borműhely tagjai
Az Egri Borműhely tagjai
Fotó: Nemes Róbert

A szervezők szerint hiába csak a járvány kezdeti szakaszában vagyunk, már így is magasak a túlórák és az egymást követő 24 órás műszakok. Amennyiben sor kerül a pandémiás karantén bevezetésére  az intézményekben, a dolgozók napokig vagy hetekig el sem hagyhatják a munkahelyüket. Saját konyhával csak a kórház rendelkezik, ezért a más egészségügyi szervezetben dolgozók  ellátása kulcskérdés. Az Egri Borműhely szeretné, ha ebben a rendkívüli helyzetben érezhetnék Eger lakosságának a támogatását. Bármelyik intézmény dolgozóinak segítenek, akiknek a koronavírus-járvány ideje alatt  erejükön felül kell teljesíteniük. Ilyen az egri kórház és az egri mentőállomás, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyi szervezete, a háziorvosi rendelők és a nővérszálló is.

Ezekre a helyszínekre egri és Eger

környéki vendéglátó egységek a koordinátorral történt előzetes egyeztetés alapján vállalják önköltségi áron az ételek elkészítését és a szükséges mennyiség egyszerre történő kiszállítását.

Kik és hogyan adományozhatnak? Magánszemélyek, cégek, civil szervezetek, egyszóval bárki, aki vásárol az 1552 palack felajánlott borból, egységesen 2000 Ft/db áron.

Ezentúl bármilyen összeggel hozzá lehet járulni a cél teljesítéséhez. A palackok átvétele a vírusfertőzés teljes levonulása után lehetséges, az adott borászatnál személyesen, az átutalás igazolásával.

Az akció sikeresen indult, az első adag ételek már meg is érkeztek a mentőállomásra.

Az akcióról honlapon és Facebook oldalon is lehet tájékozódni, illetve nyomon lehet követni, pontosan hogyan fogynak a borok és szaporodnak az ételadagok.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kizárólag magyar frisshús lesz az ALDI állandó kínálatában a NAK nyomására

Az ALDI mai bejelentése jelentős előnyökkel jár a magyar hústermelőknek, hozzájárul a tudatos vásárlás szélesebb körben történő elterjedéséhez, valamint jelentősen csökkenti a hústermékek előállításának ökológiai lábnyomát.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

A jó sajt a földeken terem

A jó sajt a földeken terem – fogalmaz Szücs-Felföldi Krisztina, aki férjével együtt működteti a Joli Sajtműhely elnevezésű családi vállalkozást a zalaegerszeghez közeli Zalaistvándon.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.

Lelket ápol, aki kertet művel

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

Ön mennyi élelmiszert pazarol?

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Borexport: új utak a fellendülésért

A jó adottságok nem elegendőek, a lehetőségeket aktívabban formálva és kihasználva kell tenni a nagyságrendileg jóval erősebb magyar borexportért – emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a szakértőkből és borászokból álló szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.

Turul Expo, Kárpátalja legjava

Ma már világosan látszik, hogy azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány első hullámai idején is kitartottak céljaik mellett, és azt az időt, amit mások kényszerűségből tétlenül töltöttek, fejlesztésre és innovatív ötleteik megvalósítására fordították, hangzott el a nyolcadik Turul Expón.

Kenyérvíz, kenyérkávé, kenyérpuding, kenyérpörkölt: október 16. a kenyér világnapja

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk, ami központi szerepet játszott a korai társadalmak kialakulásában is. Ázsia nyugati részén kezdtek el először gabonát termeszteni, innen terjedt el északra és nyugatra a gabonából készült kenyér. Ja, és nem csak vajjal kenve ehetjük…