Back to top

A pékek spájzolnának

A búza árának emelkedése hamarosan a kenyér akár 15–20 százalékkal történő drágulásához vezet, közölte az ukrán malomipari szövetség, és felkérte a hatóságokat, hogy a jelenlegi árak fenntartása érdekében ideiglenesen csökkentsék a gabonafélék exportját.

A szövetség megjegyzi, hogy a kenyér iránti kereslet 30–40 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletekben a koronavírus járvány eredményeként kialakult vásárlási szokások megváltozása miatt.

A gabona ára egyre magasabb lesz, példaként említik, hogy csak az elmúlt tíz napban a másod és a harmad osztályú búza átlagára folyamatosan növekszik, jelenleg 450 hrivnya/tonna (kb. 5000 Ft) az ára, de ilyen áremelkedés mellett a közeljövőben minden lisztfajta tonnánkénti ára hamarosan eléri az 550 hrivnya/tonna árat.

Mivel a liszt a kenyér költségeinek több, mint 40 százalékát teszi ki, a vásárlók számára ez 15-20 százalékos áremelkedést jelent a pékáruk vonatkozásában.

A szervezetek a hatóságok felé fordultak segítségért a jelenlegi árszint fenntartása érdekében. Az egyik lehetséges lépés ebben az irányba a gabonakivitel ideiglenes korlátozása lenne a pandémia időszakában.

Néhány napja az Ukrán Gabonaszövetség figyelmeztetett, hogy a gabonakivitel csökkentése katasztrofális lesz az ukrán mezőgazdaság számára.

Taras Kaczka, a gazdasági fejlődésért, a kereskedelemért és a mezőgazdaságért felelős miniszterhelyettes pedig bejelentette, hogy Ukrajna nem korlátozza a pandémia miatt az élelmiszer-exportot. Továbbá nem szándékoznak korlátozni a baromfi, a növényi olaj kivitelét sem, amelyekből Ukrajna vezető exportőr a piacon. A Gazdasági Fejlesztési Minisztérium szerint Ukrajnában 2019-ben 75 millió tonna gabonát takarítottak be, ebből 54 millió tonnát exportáltak.

A pékek szerint ez hamarosan beláthatatlan dráguláshoz vezethet az ukrán fogyasztók számára.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.