0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Éledezik a kínai almapiac a koronavírus-járvány után

A koronavírus-fertőzés következtében 30 százalékkal apadt a kínai almaforgalom az utóbbi két hónapban. A piaci árak pedig annak ellenére csökkennek, hogy a nagy almatermesztő körzetben, Sanhsziban már emelkednek a termelői árak.

A termés minősége nem éri el a tavalyit, a mennyiség viszont kétszer annyi, mint akkor. Hatalmas tehát a különbség a kínálat és a kereslet közt, elemezte a helyzetet a Shenglong Fruit Industry cég ügyvezetője a freshplaza.it-nek. Az árak pedig olyan alacsonyak maradtak, mint január 25-én voltak, a kínai újév idején.

Emelkednek viszont az átvételi árak, a jó minőségű, körben piros, legalább 70 milliméteres Fujiért kilogrammonként körülbelül 250 forintot fizetnek, és körülbelül 280 forintos áron kel el a gyümölcs a kínai piacokon.

Egészen más a helyzet az exporttal. A legnagyobb mennyiségben termesztett Csirkuan fajtát már csak feleannyiért lehet értékesíteni, mint más almafajtákat, viszont sokat és jó minőségben szüreteltek 2019-ben. Napjainkban körülbelül 92 forint az exportára, és elsősorban Délkelet-Ázsiában talál vevőre. Ebben az irányban még nem érzékelhető a koronavírus-járvány okozta törés a kereskedelemben, a szokásos mennyiségre érkezett rendelés.

Sanhszi tartományban lassan visszatér a normál kerékvágásba a szállítás, de a kereskedelmi forgalom még messze van a kívánatostól,

a szupermarketekben nagyon alacsony a kereslet. Ennek ellenére várhatóan elkel majd a cég raktáraiban lévő 200 ezer tonna alma, amiben az e-kereskedelemnek is nagy szerepe lesz.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasg.hu/freshplaza.it