Back to top

Mit tegyen a sertéstartó a koronavírusos időkben?

A koronavírus elterjedése miatt világszerte olvashatunk praktikus tanácsokat arról, mit tehetünk a vírus terjedésének megakadályozása vagy lassítása érdekében. Ugyan a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a Covid-19 nem terjedhet emberről állatra, a Minnesota Egyetem kutatói praktikus listát állítottak össze állattenyésztők számára arról, mit tegyenek, illetve ne tegyenek mostanság.

Hízósertések Kocson
Hízósertések Kocson
Fotó: Csatlós Norbert

Az ellenőrző listát 2 állatorvos, Dr. Montse Torremorell és Dr. Jeff Bender állította össze, mindketten a Minnesota Egyetem működő Állatorvosi Főiskolai Kar és Közegészségügyi Iskola munkatársai.

Az egyetem weboldalán található informatív cikkben mindkét szerző rámutatott, hogy bár elsősorban a sertésegészségügyben dolgoznak, most szélesebb körre kell kitekinteniük és „közegészségügyi” szakemberként kell gondolkodniuk. Azt írták: „Egészséges munkavállalók nélkül a sertések egészsége és jóléte is veszélybe kerül, nem is szólva magukról a termelőkről, a munkavállalókról és az összes kapcsolódó iparágról”

A továbbiakban kifejtették:

„A mezőgazdasági szektorra gyakorolt hatás drámai lehet, de nem csak a gazdaságokra, hanem az összes olyan iparágra, amely ellátja ezeket a gazdaságokat.”

Gyakorlati tanácsaik a sertéstartók számára

A kutatók kijelentették, hogy van néhány dolog, amit meg lehet tenni addig is, amíg oltás nem áll rendelkezésre. Három téma szerint osztották fel tanácsadásaikat. Röviden a következőkre gondolnak:

A Covid-19 nem terjed fajok között, de az ördög nem alszik. Az állattartó telepeken is be kell tartani a biztonsági protokollt
A Covid-19 nem terjed fajok között, de az ördög nem alszik. Az állattartó telepeken is be kell tartani a biztonsági protokollt
Fotó: pixabay.com

1. Tartsuk be az alapvető biológiai biztonsági protokollokat!

A biológiai biztonsági protokoll a védekezés első vonala. Ennek a következőket kell tartalmaznia:

  • Betegen ne menjünk dolgozni;
  • Mossunk kezet/köhögéskor takarjuk el a szánkat;
  • Próbáljuk elkerülni, hogy az arcunkat megérintsük;
  • Rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük a sokat használt felületeket;
  • Gyakran tisztítsuk az olyan forgalmas helyeket, mint a zuhanyozó, a pihenőszoba és az iroda!
„Egészséges munkavállalók nélkül a sertések egészsége és jóléte is veszélybe kerül, nem is szólva magukról a termelőkről, a munkavállalókról és az összes kapcsolódó iparágról.”

A megfelelő távolság megtartása ember és állat biztonságát is szolgálja
A megfelelő távolság megtartása ember és állat biztonságát is szolgálja
Fotó: pixabay.com

2. Tartsunk távolságot!

Hogy néz ki az úgynevezett „social distancing” az állattenyésztésben?

  • Korlátozzuk a munkába járók számát csak az alapszemélyzetre;
  • Próbáljunk a munkavégzés során 1,5-1,8 méter távolságot tartani;
  • Amit csak lehet, telefonon, vagy videokonferencián intézzünk;
  • Készítsünk olyan munkabeosztást, amelyben kevesen dolgoznak egy időben;
  • Legyen lépcsőzetes munkakezdés, hogy egyszerre ne legyenek sokan a közös helyiségekben;
  • Készítsünk pihenőbeosztást, hogy egyszerre ugyanabban a szobában csak kevesen tartózkodjanak;
  • Korlátozzuk a személyes megbeszéléseket;
  • Korlátozzuk interakcióinkat a munkatársakra;
  • Kerüljük a telekocsit, a tömegközlekedést;
  • Próbáljuk korlátozni azt is, hányszor megyünk élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba;
  • Kerüljük a tömeget;
  • A világjárvány idején korlátozzuk a belföldi és külföldi utazásainkat is!

Ilyen sűrűn csak az állatok álljanak. Mi tartsuk a távolságot és ha betegek vagyunk, ne mi gondozzuk őket!
Ilyen sűrűn csak az állatok álljanak. Mi tartsuk a távolságot és ha betegek vagyunk, ne mi gondozzuk őket!
Fotó: Csatlós Norbert

3. Védjük a sertéseket

A tudósok kijelentették, hogy noha a sertésekben nincsenek dokumentált Covid-19 fertőzéses esetek, „a vírusok hajlamosak lehetnek átterjedni”. Más szavakkal: a sertéseknek is védelmet kell nyújtanunk, és a beteg munkavállalókat ezért is kell otthon tartani - mondták.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
pigprogress.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.

Értékelik a rendkívüli intézkedéseket a gazdák

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter augusztus 1-jén. Növénytermesztőket és állattenyésztőket kérdeztünk: mivel tudnak és akarnak élni a lehetőségek közül.

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

A haltermelést sem kíméli az aszály

A száraz, aszályos időjárás egyre nagyobb károkat okoz a hazai tógazdasági haltermelésben is. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakembere szerint a problémára részben megoldást jelenthet a ritkító halászat, ha az állomány egy részét már a tenyészszezon közben lehalásszák.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.