Back to top

Mit tegyen a sertéstartó a koronavírusos időkben?

A koronavírus elterjedése miatt világszerte olvashatunk praktikus tanácsokat arról, mit tehetünk a vírus terjedésének megakadályozása vagy lassítása érdekében. Ugyan a tudomány jelenlegi álláspontja szerint a Covid-19 nem terjedhet emberről állatra, a Minnesota Egyetem kutatói praktikus listát állítottak össze állattenyésztők számára arról, mit tegyenek, illetve ne tegyenek mostanság.

Hízósertések Kocson
Fotó: Csatlós Norbert

Az ellenőrző listát 2 állatorvos, Dr. Montse Torremorell és Dr. Jeff Bender állította össze, mindketten a Minnesota Egyetem működő Állatorvosi Főiskolai Kar és Közegészségügyi Iskola munkatársai.

Az egyetem weboldalán található informatív cikkben mindkét szerző rámutatott, hogy bár elsősorban a sertésegészségügyben dolgoznak, most szélesebb körre kell kitekinteniük és „közegészségügyi” szakemberként kell gondolkodniuk. Azt írták: „Egészséges munkavállalók nélkül a sertések egészsége és jóléte is veszélybe kerül, nem is szólva magukról a termelőkről, a munkavállalókról és az összes kapcsolódó iparágról”

A továbbiakban kifejtették:

„A mezőgazdasági szektorra gyakorolt hatás drámai lehet, de nem csak a gazdaságokra, hanem az összes olyan iparágra, amely ellátja ezeket a gazdaságokat.”

Gyakorlati tanácsaik a sertéstartók számára

A kutatók kijelentették, hogy van néhány dolog, amit meg lehet tenni addig is, amíg oltás nem áll rendelkezésre. Három téma szerint osztották fel tanácsadásaikat. Röviden a következőkre gondolnak:

A Covid-19 nem terjed fajok között, de az ördög nem alszik. Az állattartó telepeken is be kell tartani a biztonsági protokollt
Fotó: pixabay.com

1. Tartsuk be az alapvető biológiai biztonsági protokollokat!

A biológiai biztonsági protokoll a védekezés első vonala. Ennek a következőket kell tartalmaznia:

  • Betegen ne menjünk dolgozni;
  • Mossunk kezet/köhögéskor takarjuk el a szánkat;
  • Próbáljuk elkerülni, hogy az arcunkat megérintsük;
  • Rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük a sokat használt felületeket;
  • Gyakran tisztítsuk az olyan forgalmas helyeket, mint a zuhanyozó, a pihenőszoba és az iroda!
„Egészséges munkavállalók nélkül a sertések egészsége és jóléte is veszélybe kerül, nem is szólva magukról a termelőkről, a munkavállalókról és az összes kapcsolódó iparágról.”

A megfelelő távolság megtartása ember és állat biztonságát is szolgálja
Fotó: pixabay.com

2. Tartsunk távolságot!

Hogy néz ki az úgynevezett „social distancing” az állattenyésztésben?

  • Korlátozzuk a munkába járók számát csak az alapszemélyzetre;
  • Próbáljunk a munkavégzés során 1,5-1,8 méter távolságot tartani;
  • Amit csak lehet, telefonon, vagy videokonferencián intézzünk;
  • Készítsünk olyan munkabeosztást, amelyben kevesen dolgoznak egy időben;
  • Legyen lépcsőzetes munkakezdés, hogy egyszerre ne legyenek sokan a közös helyiségekben;
  • Készítsünk pihenőbeosztást, hogy egyszerre ugyanabban a szobában csak kevesen tartózkodjanak;
  • Korlátozzuk a személyes megbeszéléseket;
  • Korlátozzuk interakcióinkat a munkatársakra;
  • Kerüljük a telekocsit, a tömegközlekedést;
  • Próbáljuk korlátozni azt is, hányszor megyünk élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba;
  • Kerüljük a tömeget;
  • A világjárvány idején korlátozzuk a belföldi és külföldi utazásainkat is!

Ilyen sűrűn csak az állatok álljanak. Mi tartsuk a távolságot és ha betegek vagyunk, ne mi gondozzuk őket!
Fotó: Csatlós Norbert

3. Védjük a sertéseket

A tudósok kijelentették, hogy noha a sertésekben nincsenek dokumentált Covid-19 fertőzéses esetek, „a vírusok hajlamosak lehetnek átterjedni”. Más szavakkal: a sertéseknek is védelmet kell nyújtanunk, és a beteg munkavállalókat ezért is kell otthon tartani - mondták.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
pigprogress.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 3.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben. Most az amerikai költésrothadás következik a sorban.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

Helyes egyensúly, jobb termés: sokoldalú fenntarthatósági célok a BASF-nél

Négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. Tavaly írták újra a cég mezőgazdasági stratégiáját, miután nemesítéssel és digitalizációval foglalkozó cégeket vásárolt meg a német nagyvállalat. Online sajtótájékoztatón a cég képviselői kiemelték: rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

Bajban vannak az európai borászatok, az EU-tól várnak támogatást

A szőlő-bor ágazatnak az Európai Uniótól egyre nagyobb támogatásra van szüksége télen a koronavírus-járvány miatt. Az újonnan bevezetett szigorító járványügyi intézkedések miatt – kijárási korlátozások, vendéglátó egységek bezárása - a túléléshez több segítségre van szüksége az ágazatnak – tette közzé a Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezete.

Autók ezrei kígyóztak Texasban, hogy élelmiszerhez jussanak

Emberek ezrei álltak sorban élelmiszerért Texas állam harmadik legnépesebb városában, Dallasban. Az egyik élelmiszerbank szervezői szerint a COVID-19 járvány miatt az eddigieknél sokkal több ember szorul segítségre.

Online apiterápiás konferencia: propolisz a fogászatban, méhtermékek és a koronavírus

A konferencia témái között szerepel a koronavírus méhtermékekkel való megelőzése és az ehhez kapcsolódó apiterápiás kutatás, illetve a propolisz fogászatban való sikeres alkalmazásának bemutatása is.

Tovább drágulnak az élelmiszerek

Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője.

Karácsonykor is tarolhatnak az online üzletek

A karácsonyi ajándékokat a hazai internetező felnőtt lakosság 41 százaléka inkább online vásárolná meg, 47 százalékuk inkább a személyes vásárlás felé hajlik - derül ki a Telenor kutatásából.