0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 23.

Elkezdődött a 2020-as spárgaszezon

Bár jelenleg a világot a koronavírus-járvány foglalkoztatja, időközben a német spárgaszezon startpisztolya is eldördült. Ebben az évben a termelők különleges kihívásokkal szembesülnek – részletezi a gyümölcs- és zöldségágazat szakmai szervezeteit összefogó BVEO.

Idén az első spárgaszálakat a fűtött termesztőüzemekben március elején kezdték szedni, de már a fűtés nélküli termesztésből is megtörtént az első betakarítás. Minden évben izgalmas időszak a spárgaszezon, mivel csak korlátozottan lehet bármit is előre jelezni, lévén a spárgatermesztés rendkívül időjárásfüggő. Ebben az évben mindenesetre a koronavírus fog mindent beárnyékolni.

A fertőzéstől való félelem miatt a szomszédos országok első spárgavágói már lemondták munkájukat a szezonra. Mások viszont korlátozott szállítási lehetőségekkel, az utazás adminisztrációs követelményeivel és a határ bezárásával küzdenek, ezért szinte egyáltalán nem tudnak belépni az országba. Azért, hogy ennek ellenére meglegyen az idei spárgaszüret, ahol csak lehet, a termelők és a szövetkezetek maguk szerveznek autóbuszokat és személyszállítást, hogy a határon azonnal föl tudják venni a munkavállalókat. Emellett az összes mezőgazdasági szövetkezet és a szövetségi minisztérium közösen dolgozik azon, hogy a gyümölcs- és zöldségfélék teljes betakarítási időszakát megoldják a hazai és külföldi idénymunkásokkal, így elindultak az idénymunkások online munkaközvetítő platformjai is.

„A bakhátakat február végére már elkészítették, és március közepén a napsütéses időnek köszönhetően a fóliaalagutakban és a fehér-fekete dupla fólia alatt is erőteljes növekedésnek indultak a növények. Remélhetőleg lesz elegendő szedő a következő időszakban, és arra számítunk, hogy gyorsan nő majd a piacra vihető mennyiség”

– magyarázza Hans Lehar, az észak-badeni gyümölcs- és zöldségkereskedelmi szövetkezet ügyvezető igazgatója. Az enyhe tél miatt a nyugati országrészben már a 11. héten vágták az első spárgasípokat a védett és fűtött termesztőtelepeken – számolt be róla Labinot Elshani, a Landgard gyümölcs- és zöldségágazat képviselője.

A hagyományos szabadföldi spárga szezonja már északon is elkezdődött. Carola Ernicke, a Spargel & Beeren Obst GmbH termelői szervezet ügyvezető igazgatója elmondta, hogy északon gyakorlatilag nem volt tél, emiatt a 2020-as idény korán kezdődött, jelentősebb mennyiségek március végétől, április elejétől jelennek meg a piacon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/taspo.de