0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A méhek pótlását is akadályozza a világjárvány

A kanadai méhészek hívták fel a figyelmet arra, hogy a lezárt határok miatt a méheket nehezebb pótolni, megvásárolni. Ez pedig jóval alacsonyabb hozamot eredményez majd.

A kanadai méhészek néhány napja aggodalmuknak adtak hangot, hogy a világjárvány következtében bevezetett gazdasági korlátozások miatt problémát jelenthet, ha a méhek száma csökken. A kanadai méhészek általában Kaliforniában és Hawaii-on vásárolnak anyaméheket és családokat a téli veszteségek pótlására.

A méhek szállítására jelenleg csak a teherszállító repülőgépek jelentenének megoldást, de a méhészek szerint ez mégsem járható út, mert az anyákat nem lehet szállítani teherszállító repülőgépeken, mivel a rovarokat 9 és 32 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kellene tartani, amit a repülőgép rakodóterében nem tudnak biztosítani.

Egy hawaii méhexportőr viszont

azt sürgeti, hogy a méhészek most döntsék el, hogy hány új anyára van szükségük, mert ha a méhek nélkülük rajzanak, akkor csak szétrepülnek. Ez viszont az  élelmiszeripar számára problémát jelent majd, mert elmarad a hatékony beporzás.

A kanadai kormány az ügy mellé állt, mert ez „rendkívül fontos az élelmiszerbiztonságunk szempontjából” – írták közleményükben. Két hete 5 milliárd dolláros hitelkeretet adott a mezőgazdasági termelők likviditási támogatására.

Ugyanakkor felmerül egy másik probléma, mégpedig a munkavállalóké. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök nemrégiben arra ösztönözte a jelenleg munkanélküli embereket, hogy keressenek munkahelyet a mezőgazdaságban, bár beismerte, hogy ezek a lehetőségek korlátozottak. 

A kanadai élelmiszer-ipari ágazat évente 50 000 – 60 000 embert foglalkoztat elsősorban mexikóiakat.

Amikor Kanada lezárta a határokat a COVID-19 terjedése miatt, a kormány megengedte az idénymunkások  beutazását. Patty Hajdu egészségügyi miniszter a múlt héten mezőgazdasági termelőknek és vállalkozóknak küldött levelében vázolta azokat a karantén szabályokat, amelyeket a munkavállalóknak biztosítaniuk kell a külföldi alkalmazottaik érkezéskor.

A kanadai média szerint az érdeklődés megnövekedett nem csak az élelmiszerek, hanem például a vetőmag vásárlása iránt is. A kanadai friss gyümölcs és zöldség nagy része egyébként az Egyesült Államokból származik, de a jelenlegi helyzetben egyre inkább előtérbe kerül az ország élelmiszer önellátásával kapcsolatos kérdések is.

Forrás: farmer.pl