0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Digitális etnobotanika…

Vannak dísznövények, szobanövények, melyekről kiderülhet, hogy nem csak szépek, de ehetők is. Léteznek olyan gyomok, melyek ellen küzdünk a kertben, ám kiderülhet róluk, hogy gyógynövények… A növények többsége sokkal többféle módon használható, mint ahogy azt gondolnánk…

Két olyan weblapot mutatunk be, melyen több ezer növény számunkra hasznos tulajdonságát tudjuk meg, sokszor olyat, amit nem is gondoltunk volna.

A növények felhasználási módjaival két tudományág is foglalkozik, az ökonómbotanika és az etnobotanika. Előbbi főleg az iparilag használt növények tudománya, hiszen rengeteg iparág használ fel növényeket: gyógyszeripar, papíripar, kozmetikai ipar, növényolaj ipar, szeszipar, bútoripar… Neve is az „ökonómia” szóból ered: gazdasági növénytan. Az etnobotanika tudománya már sokkal ember közelibb módon, háztartási méretekben is hasznosítható növényfelhasználási tudást ad… Ez következik a nevéből is: etnikum+botanika, azaz népi növényhasználat.

Két kiváló weblap is van, melyek adatbázisában rákereshetünk az adott növény tudományos latin neve alapján annak használhatóságára, főként gyógyhatására. A honlapok nagyon egyszerűek grafikai szempontból, ám ez nagyban könnyíti a használatukat, hiszen Google Chrome böngészővel megnyitva, egyből kérhetjük az angol szöveg magyarra fordítását. A fordítás általában érthető, csak a növény angolról magyarra fordított nevét felejtsük el, mert arra érdekes, és a valódi magyar névhez nem is hasonlító megoldások születnek.

A Natural Medicinal Herbs egy nagyon letisztult webes adatbázis, még csak képeket sem tartalmaz. Négyezer gyógynövény és hétezer valamilyen más használati értékkel bíró növény leírása található itt meg, főleg e felhasználási módokra koncentráltan.

A keresőbe egyszerűen beírhatjuk a latin – vagy ha ismerjük – a növény angol nevét, és már olvashatjuk is a hozzá tartozó adatlapot. A betűrendes névmutató alapján is kereshetünk, tallózhatunk a növények között, amennyiben nincs konkrét faj, amit megnéznénk. A növény adatlapján szerepel a neve mellett a család besorolása, majd külön kis fejezetekben a gyógyhatását és a növény leírását találjuk nagyon röviden, csak piktogramokkal. Ezután az élőhelye és a termesztése következik. Ha releváns az adott növénynél, akkor felsorolják az ehető részeit és egyéb felhasználási módjait, valamint nagyon hasznos az a külön rész, ahol a növény használatával kapcsolatos veszélyre hívják föl a figyelmet.

A lucfenyőnél megtudhatjuk például, hogy rügyeinek kivonata antibiotikus hatású, és gyantáját a hajógyártásban tömítésre is használták. Az ilyen információkat olvasva rájöhetünk, hogy a növények mennyire univerzálisak és egymástól nagyon távol álló dolgokra is használhatjuk őket… Kis angoltudással is sokféle kincsre bukkanhatunk a leírásokban. Megtudhatjuk, hogy kőrisfából készítettek repülőgépekhez légcsavart, vagy, hogy a vasfa azért vasfa, mert a többi fával ellentétben elsüllyed a vízben…

A Plants for a future (Earth, plants, people) nevű oldal már képet is mutat a keresett növényhez, és itt is meghaladja a 7000 fajt az adatbázis nagysága. A database menüben sokféle módon kereshetünk, nem csak névre, hanem például bizonyos tünetekre való növényeket is kilistázhatunk (fájdalomcsillapítók, féreghajtók, antibiotikumok, puffadásgátlók). Ha csak az adaptogén növényeket jelöljük be, közel 20 félével ismerkedhetünk meg – ezek a szervezetnek a környezeti ártalmakkal szembeni ellenálló képességét fokozzák. 1-5-ig terjedő skálán állíthatjuk be, hogy a növényeket ehető voltuk, vagy gyógyhatásuk miatt keressük. De ehető felhasználások kapcsán tudunk listázni olaj, stabilizátor, zselésítő pektin, növény tej, fűszer és gumi felhasználású növényeket is. A gyógyászati használat mellett kereshetünk egyéb felhasználási módokat is (other uses). Végül, ha támogatni szeretnénk a weboldalt, angol nyelvű e-könyveket vásárolhatunk sokféle, érdekes témában, úgy, mint ehető fák-bokrok, ehető évelő növények, vagy kis fenntartási igényű, ehető növények a kertben…

A két webes adatbázis hasonló módon működik, és mindkettőt igen jól feltöltötték adatokkal. Amennyiben érdekelnek bennünket a gyógynövények, vagy a növényfajok egyéb felhasználási módjai, nagy segítségünkre lehet ez a két, teljesen ingyenesen használható adatbázis.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu