Back to top

Fogyjon kertműveléssel!

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt bekényszerültünk a négy fal közé, rendre-másra jelennek meg a testedzés különböző formáit népszerűsítő írások, videók. A brit kertibútor-gyártó, a FarawayFurniture viszont a kerti munkákkal ledolgozható kalóriákat vette számba.

A fizikai aktivitás nemcsak a testi, de a szellemi jóllétünk szempontjából is fontos, különösen most, a kijárási korlátozások idején. Szerencsés, akinek kertje van, mert tudományosan is igazolt jótéteményekben részesül a természet közelében. Ráadásul sok energiát égethet el a kerti munkák energikus kivitelezésével.

Fotó: Pixabay
A FarawayFurniture szerint a legtöbb energia a fűnyíráshoz kell, de csak akkor, ha kézi mozgatású berendezést használunk. Ebben az esetben óránként 400 kilokalóriát égethetünk el, ami több, mint egy órányi általános edzőtermi mozgás energiaigénye, de kevesebb, mint egy aerobikóráé.

Az ásás csak a második helyen szerepel az energiaégető kerti munkák sorában, egy óra alatt 350 kcal-t használunk el.

A harmadik pedig érdekes módon a kerti bútorok összeszerelése, 275 kcal-val, közvetlenül utána pedig a kézi sövénynyírás következik, 250 kcal-val. A sok hajlongással és mozgással járó gyomlálás 175 kilokalória felhasználásával jár óránként. A vetés során pedig mindössze 50-et használunk föl.

A kerti berendezések karbantartása is figyelmet érdemel, hiszen kerítésfestéssel becslések szerint 125, terasztakarítással 100 kilokalóriától szabadulunk meg.

A brit számokat kiegészítettük a mennyikaloria.hu oldalról származó, sokkal részletesebb felsorolásból származó adatokkal. Ott az ereszcsatorna-tisztításra 341, a faaprításra 301, a favágásra 566, gereblyézésre 273, gyümölcsszedésre 239, palántázásra 173 kcal energiafelhasználást említenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farawayfurniture

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megtartott díjátadón.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.