0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Fogyjon kertműveléssel!

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt bekényszerültünk a négy fal közé, rendre-másra jelennek meg a testedzés különböző formáit népszerűsítő írások, videók. A brit kertibútor-gyártó, a FarawayFurniture viszont a kerti munkákkal ledolgozható kalóriákat vette számba.

A fizikai aktivitás nemcsak a testi, de a szellemi jóllétünk szempontjából is fontos, különösen most, a kijárási korlátozások idején. Szerencsés, akinek kertje van, mert tudományosan is igazolt jótéteményekben részesül a természet közelében. Ráadásul sok energiát égethet el a kerti munkák energikus kivitelezésével.

A FarawayFurniture szerint a legtöbb energia a fűnyíráshoz kell, de csak akkor, ha kézi mozgatású berendezést használunk. Ebben az esetben óránként 400 kilokalóriát égethetünk el, ami több, mint egy órányi általános edzőtermi mozgás energiaigénye, de kevesebb, mint egy aerobikóráé.

Az ásás csak a második helyen szerepel az energiaégető kerti munkák sorában, egy óra alatt 350 kcal-t használunk el.

A harmadik pedig érdekes módon a kerti bútorok összeszerelése, 275 kcal-val, közvetlenül utána pedig a kézi sövénynyírás következik, 250 kcal-val. A sok hajlongással és mozgással járó gyomlálás 175 kilokalória felhasználásával jár óránként. A vetés során pedig mindössze 50-et használunk föl.

A kerti berendezések karbantartása is figyelmet érdemel, hiszen kerítésfestéssel becslések szerint 125, terasztakarítással 100 kilokalóriától szabadulunk meg.

A brit számokat kiegészítettük a mennyikaloria.hu oldalról származó, sokkal részletesebb felsorolásból származó adatokkal. Ott az ereszcsatorna-tisztításra 341, a faaprításra 301, a favágásra 566, gereblyézésre 273, gyümölcsszedésre 239, palántázásra 173 kcal energiafelhasználást említenek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farawayfurniture