Back to top

Újabb lehetőséget is hozhat a koronavírus a dinnyetermelőknek

A korábbiakhoz hasonlóan húsvét hosszú hétvégéjén megkezdték a görögdinnye-palánták kiültetését a fóliaalagutakba. Mind többen termesztenek hibrideket, ami minőségbeli javulást is hoz.

Körülbelül 4800 hektáron termesztünk görögdinnyét, ennek közel kétharmadát a békési és szabolcsi termőtájon. Ezek mellett főként Baranyában, Tolna-Fejér megyében, valamint a Heves-Jászságban összpontosul a termesztés, a sárgadinnyéé pedig Bács-Kiskunban.

Az utóbbi években a békési termőtáj zsugorodott, a szabolcsi hatalmasat növekedett, a kisebb területeken pedig állandósult a termesztés.

Az utóbbi jellemzően annak köszönhető, hogy azokból megbízható hazai vevőknek szállítanak jobbára szerződéses viszonyban, avagy erős, közvetlen értékesítési csatornákat (piacok, saját árusítóhelyek) alakítottak ki. A nagyobb termőtájakon ugyanakkor a tetemes termésmennyiség és az esetleges tömeges „együttérés” komoly piaci zavarokat okozott. Szűkült az exportlehetőség, túlkínálat alakult ki itthon, ez pedig árzuhanáshoz, bevételkieséshez vezetett.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének vezetősége szerint a vetőmageladások és a nevelt palánták száma 10-20 százalékos területcsökkenésre utal Békésben. Hogy pontosan mekkora lesz a visszaesés, az majd csak a területalapú támogatások igénylésének összesítéséből derül ki. A szabolcsi termesztők többsége az augusztusi, kései szezonra készül, így az ottani termőterületről még nem lehet biztosat mondani, bár a szakemberek várnak némi csökkenést.

Fotó: Rimóczi Irén

Az őszi-téli gazdafórumok eredményei azonban már látszanak: a termesztők az elmúlt évekhez képest várhatóan nagyobb mértékben választják a hibrideket a konstans fajtákkal szemben. Ez minőségbeli ugrás, és kezdete a görögdinnye-piac egységesítésének.

A koronavírus megjelenésekor, márciusra a termelők többsége már megtervezte tevékenységét, beszerezte hozzá a szükséges eszközöket, befektetésének közel 80 százalékát beletette a termelésbe. Innen jellemzően nincs visszaút, bizakodni kell. A palántanevelési, ültetési munkákat már megkezdték, júniusig azonban még van idő a piacszervezésre; fontos, hogy folyamatosan tájékoztassuk a régi és leendő, új partnereinket is arról, hogy készek leszünk a folyamatos ellátásra.

A koronavírusos időszak lehetőséget teremthet arra, hogy minőségi áruval visszahódítsuk az időszakosan elveszített külpiacainkat.

Ehhez azonban minden eddiginél nagyobb a termesztők, az exportőrök és a kereskedők felelőssége, hogy kizárólag megfelelő érettségi állapotú, a minőségi szabványoknak mindenben megfelelő dinnyéket kínáljanak.

A fóliaalagutas dinnyék kiültetése után a palántanevelő sátrakban is újraindul a munka. Készülnek az oltott dinnyék a kései ültetésre: egy hónap múlva várhatóan már a szabadföldi állomány is palántázható. Ez a szakaszolás teszi lehetővé, hogy júniustól szeptemberig folyamatos legyen a kiváló ízű magyar dinnyék kínálata.

Fotó: Rimóczi Irén

A termelők abban is reménykednek, hogy a vírushelyzet még inkább ráébreszti az embereket, hogy milyen fontos a hazai termékekbe vetett hit, és türelmesen megvárják a mézédes magyar görög- és sárgadinnyéket. Vásárlásukkal családjuk egészségét és a termelők fennmaradását egyaránt támogatják.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
NAK/Magyar Dinnyetermelők Egyesülete

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Több tonnányi búza vesztegel az indiai kikötőkben

Több mint 1,8 millió tonna búza ragadt be az indiai kikötőkben, miután a kormány megtiltotta a gabonafajta exportját. A döntésre emelkedett a búzajegyzés az Egyesült Államokban és Európában egyaránt.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Budapesten is pénztár nélküli üzlet nyílt

A Kende Gastro Zrt. bemutatta Magyarország első mesterséges intelligenciát alkalmazó, automatizált konténerüzletét; a cég az alkalmazott technológia kizárólagos európai forgalmazója, és a szomszédos országokban is tervezi a terjeszkedést - mondta Kende Gábor, a Zrt. alapítója, gazdasági igazgató az MTI-nek.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Kevesebb hulladék, több tápanyag, avagy zöldségtermesztés közvetlenül az étteremben

Egy német étteremlánc eltökélt szándéka, hogy minden egységében helyben termelt zöldségekkel és csíranövényekkel szolgálják ki a vendégeket. Számos fenntarthatósági érv szól az ötlet mellett, a vendégek pedig garantáltan friss és egészséges ételeket fogyaszthatnak.