0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Európai importkorlátozást kér a baromfiágazat

Április 29-én a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságnak küldött levelében a Copa & Cogeca kifejezte a baromfihús- és tojáságazat növekvő aggodalmait a hatások miatt, amelyeket az okoz, hogy a koronavírus járvány miatt bezártak a szállodák, éttermek és vendéglátó-ipari szolgáltatások. Az ágazat a túlkínálat-válságtól tartva felszólítja a Bizottságot, hogy kezelje az import beáramlását.

A HORECA (szálloda és vendéglátás) hiánya néhány kiváló minőségű terméket erősen befolyásolt: ezek a kacsa, a galamb, a fürj, a nyúl, a gyöngytyúk és a liba. Annak ellenére, hogy a fogyasztók továbbra is vásárolnak brojler- és pulykahúst a kiskereskedelemben, a kiesés ezeket a piacokat is érintette. A kiskereskedelemben értékesített baromfihús nem kompenzálja a HORECA-csatorna elvesztését.

Hasonló jelenség tapasztalható a tojástermékek esetében is, mivel ezek többségét általában házon kívüli élelmezési szolgáltatásokban értékesítik. Ugyanakkor nőtt a kereslet a kiskereskedelemben értékesített egész tojás, köztük a ketreces tartásból származó tojás iránt, ami némi hiányhoz vezetett. A tojáságazat problémákat jelez a keltetőtojások és a naposcsibék szállításával kapcsolatban is, mivel ezek közül sokat utasszállító repülőgépeken szállítanak, ám a legtöbb tagállamban csökkentették a repüléseket. Ezen túlmenően a termelők arról is beszámoltak, hogy bizonyos típusú takarmányok, például az ökológiai termelésbő származó szója mennyisége erőteljesen lecsökkent, illetve hiánycikk.

Ezzel párhuzamosan az EU továbbra is nagy mennyiségű fagyasztott baromfihúst importál harmadik országokból, amelyek számára a HORECA ágazat a legfontosabb értékesítési pont. Így a baromfihús felhalmozódik, és EU-szerte a fagyasztók már tele vannak, várva a korlátozások befejeződését.

Charles Bourns, a Copa & Cogeca baromfihús- és tojásügyi munkacsoport elnöke:

„Ez a helyzet túlkínálat-válságot idéz elő attól a pillanattól kezdve, hogy az éttermek, a szállodák és a vendéglátó helyek ismét nyitva lesznek, mivel a fogyasztók nem fognak házon kívül kétszer annyit enni, mint a válság előtt. Ez óriási nyomást gyakorol az árakra.”

Tekintettel a TRQ-menedzsment, mint erős piacirányítási intézkedés kulcsfontosságú szerepére, a Copa & Cogeca arra kéri az Európai Bizottságot, hogy az import beáramlását a fogyasztói piac változásainak megfelelően kezelje, hogy elkerülje a túlkínálati válságot. Ezen intézkedés mellett az európai mezőgazdasági termelők és az agrár-szövetkezetek a KAP-on kívüli konkrét intézkedések finanszírozását sürgetik, különös tekintettel a szülő és nagyszülő készletek fenntartására, hogy elkerülhetők legyenek az ágazaton belüli zavarok.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: Copa & Cogeca Press Service