0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem tolongnak az idénymunkáért, van is rá okuk

Bár április folyamán 40 ezren beutazhattak volna mezőgazdasági idénymunkát vállalni Németországba, és ugyanennyien érkezhetnének májusban is, eddig mindössze 30 ezren éltek a lehetőséggel – közölte a német gazdaszövetség, a DBV. A körülményes szervezés mellett a vírustól való félelem áll a háttérben, és ahogy a német médiából kiderül, tényleg vannak gazdaságok, ahol aggodalomra ad okot a járványhelyzethez való hozzá(nem)állás.

Az agrarheute.com agrárhírportál a gazdaszövetség adataira hivatkozva arról számolt be, hogy április folyamán 21 ezer kelet-európai idénymunkás utazott be az országba, vagyis messze nem használták ki a gazdaságok az engedélyezett 40 ezres keretet. (Ahogy akkor mi is megírtuk, április elején óriási bejelentés volt a szövetségi agrár- és belügyminiszter részéről, hogy a korábbi totális tiltást feloldva április és május folyamán 40-40 ezer idénymunkás repülőgépes beutaztatását engedélyezték.) Májusra eddig 9000 főt regisztráltak, bár ez bizonyára emelkedni fog még, hiszen a tapasztalatok szerint kevéssel a tervezett utazás előtt történtek meg a regisztrációk április folyamán is.

Pedig májusban, ha lehet, akkor az áprilisinál is nagyobb a gazdák aggodalma a munkaerő miatt, hiszen összeér a spárga és a szamóca szedése, és mindkét kultúra betakarítását a vendégmunkásokra alapozzák a németországi gazdaságok. „Békeidőben” mintegy 300 ezer idénymunkás utazik be minden egyes évben, tehát

egyelőre a tizedükkel számolhatnak.

Sokan a járványveszély miatt biztosabbnak látják otthon maradni, erősítette meg a Rajna-vidéki zöldség- és gyümölcstermesztők szövetségét képviselő Peter Muß is a hírportálnak.

És ahogy a tudósításokból kiderül, sajnos nem alaptalan a félelmük, mert sok helyen meg sem próbálják betartani a minimális követelményeket sem, továbbra is ugyanolyan zsúfoltak a szállások, mint korábban, az 5-10, maximum 20 fős csoportok helyett negyvenesével dolgoznak a szedők, maszk nélkül, és ugyanúgy traktorok platóira zsúfolva szállítják őket ide-oda, mintha semmi veszélye nem lenne a tömeges érintkezésnek.

Az ARD tévécsatorna viszonylag hosszú riportja például arról számolt be,

hogyan fizetik meg végső soron a – többnyire román – vendégmunkások az olcsó német zöldség valódi árát.

Julia Klöckner agrárminiszter ugyan a riportban visszautasította azt a vádat, hogy a románok egészsége másodlagos kérdés lenne, azt mondva, hogy nem „románok és németek” vannak, hanem munkavállalók, akik szabad elhatározásukból döntenek, hogy Európa mely gazdaságában vállalnak idénymunkát, ám egyes, reménytelenül elmaradott régiókból érkező vendégmunkásokról nem feltétlenül a „szabad elhatározás” az első szó, ami eszünkbe jut…

És ez a helyzet nyilván nem jó a jogkövető gazdáknak sem,

hiszen aki mindent betart – egyebek között konténerenként egy személyt szállásol el, megoldja az étkezést a farmon, hogy ne kelljen a városi boltba menniük a dolgozóknak, tényleg csak öt-tízesével foglalkoztatja az embereket stb. –, annak jelentős többletköltségei keletkeznek, és esélytelen azzal a kollégájával megállnia az árversenyt, aki mit sem törődik a járványveszéllyel.

Az építőipari, mezőgazdasági és környezetvédelmi dolgozók szakszervezete, az IG BAU egyébként már április elején a beutazási tilalom ellen érvelt, arra hivatkozva, hogy képtelen ötlet ezreket beutaztatni, és lényegében kizárólag a gazdák kezébe adni, hogy – tulajdonképpen a profitjuk rovására – védjék meg őket és a környezetüket, számolt be róla az agrarheute.com. Hiszen már a járványhelyzet előtt is rendre témát szolgáltattak a szakszervezetnek azok a gazdaságok, amelyek a dolgozók munka- és szálláskörülményein spórolva igyekeztek versenyképesek lenni.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu