0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Növényorvos a közterületen

A rovarok, a gombák és az atkák nem kerültek karanténba, elkezdődött a növényvédelmi idény. Néhány időszerű tennivalóról írok, a fotók két hete készültek.

Ahol még megmaradtak a bukszusbokrok és tavaly nem védekeztek, ott már javában rágnak a selyemfényű puszpángmoly hernyói. Vontatottan keltek ki, 1 centiméteres és 2,5 centiméteres példányokat is találtam ugyanazon a növényen. Tehát

az idén kiemelten fontos, hogy rendszeresen benézzünk a sövények belsejébe, mert lehet, hogy csak mostanában ébredtek fel téli álmukból a lárvák.

Módosították a fiatal hernyók ellen ajánlott Dimilin 25 WP engedélyokiratát, mindenki kérdezze növényorvosát a védekezés lehetőségeiről. A rovar biológiája nem változott, továbbra is a bokrok belsejét kell elérnie a permetlének, tehát nagy nyomással dolgozzunk és tapadásfokozókat is keverjünk a rovarölők mellé. A gyökérnyaknál is csoportosulhatnak, sőt a sövények alatti díszkövek alá is behúzódhatnak. Sajnos már a kislevelű bukszust (Buxus microphylla) is megkedvelte. Az idén még két nemzedékére számíthatunk, azok megjelenését a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara országos csapdahálózatával lehet követni. Nemsokára fölszereljük az eszközöket.

Beindultak a vadgesztenyelevél-aknázómolyok is. Érdemes megnézni a rajzási táblázatunkat a magyarnovenyorvos.hu oldalon a növényvédelmi aktualitások menüben, vagy a diszkerteszek.hu oldalon a közterületeket érintő növényvédelmi előrejelzések között. A lepkék megjelenésében és a rajzás intenzitásában (a fertőzési nyomásban) óriási az eltérés az egyes megfigyelési pontok között. A befogott egyedek száma és a csapdába repülésük időpontja elsősorban a fák közvetlen környezetétől függ. Ajánlom mindenkinek, hogy a saját fasorába is helyezzen ki egy általunk is használt varsás csapdát. A lepkéről és az eszközről a csalomoncsapdak.hu oldalon lehet bővebben olvasni.

A tűztövis-gubacsatka is felszaporodott. A következő sövénynyírás majd ledobja a beteg, foltos levelek nagy részét. Ahol még biztosabb hatást szeretnénk elérni, ott talán még eléri a nemezes gubacsokban károsító egyedeket a közterületre is engedélyezett Nissorun 10 WP atkaölő szer. Transzlamináris hatású, azaz áthatol a levéllemezen, így még a gubacsok belsejébe is bejuthat. Apró cseppképzéssel a felszínen vándorló atkákat is elérhetjük, így az újabb telepek képződését is megakadályozhatjuk.

„Vattázik” a nyár. Sok lakossági bejelentés érkezik a „nyárfaszösz” miatt, régóta vitáznak allergén voltáról. Egyesek szerint a növényi szálak, mások szerint csak a felületükön megtapadt szennyező porszemcsék váltják ki a tüneteket.

Szerintem ilyenkor inkább a fűfélék pollenjei a felelősek az orrfolyásért, szemgyulladásért. A nyárfa egyébként márciustól május elejéig virágzik, keveseknél okoz allergiát. A kínaiak tavaszi hónak hívják, de nem örülnek neki, mert a magtermés röpítőszálai gyúlékonyak. A növényvédős nem tehet semmit, vissza kell utasítani a megrendeléseket. Fölösleges és minden hatás nélküli a permetezés a repítőszőrös termés ellen. Csupán emiatt a nőivarú fák kivágását sem javasolnám, a nyárfák igénytelen városi fák. Árnyat adnak, port kötnek meg, gyorsan nőnek, hosszan zöldellnek. Sajnos töredeznek is és gyorsan megöregednek.

Zsigó György

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: Kertészet és Szőlészet