A perilla (Perilla frutescens) feltehetően Ázsiából származik. Megjelenése változatos, vannak zöld és bordó levelű típusai, de olyan is, amelynél a levél színe zöld, fonáka bordó. Egynyári, de elszóródott magjai a következő évben újravetés nélkül is kikelnek.
Emellett szinte minden része felhasználható: sziklevelei fűszerként, zsenge levelei zöldségként fogyaszthatók, idősebb levelei pedig kiváló üdítőital-, tea- és szörpalapanyagok. Aromás víz is készíthető belőle – egyszerű hideg áztatással. Indiában a perilla magja a sütéshez, főzéshez használt, curry elnevezésű fűszerkeverékek egyik összetevője. Csírazöldségként, mikrozöldként is nevelhető.
Amelyik országokban elterjedt a termesztése, azokban rengetegféle termék tartalmazza, például forgalmaznak perilla ízű rágógumit, perillás instant levest, fogyasztják tempuratésztával és sushi formájában is. Virága szintén ehető, sütemények, bólék díszítője. Ázsiában nagyon népszerű, és széles körben felhasznált gyógynövény, körülbelül, mint nálunk a kamilla vagy a csipkebogyó. A növény íze egyedi: enyhén mentás, kicsit ánizsos, fahéjas aromával, egyes változatokból némi citrusos íz is kiérezhető. Gyógyhatását mind élénkebben kutatják a világban. Hazánkban is kapható perillakrém, érzékeny bőrűeknek ajánlják allergiás bőrtünetek ápolására.
A perilla gyógyhatása széles körű
A Perilla nemzetség tagjainak nemcsak a külleme változatos, hanem kémiai összetételük szempontjából is igen sokfélék, ennek megfelelően a farmakológiai jelentőségük is eltér.
Ezt az ajakos virágúak családjába tartozó egyéves, rövidnappalos növényt a hagyományos kínai, koreai, japán és indiai gyógyászatokban egyebek közt köhögéscsillapításra, meghűlésre, az emésztés javítására és görcsoldásra használták. Az utóbbi években számos kutatás irányult a növény összetevőinek izolálására, és azok gyógyászatban betöltött szerepének meghatározására. Ezek alátámasztották, hogy a különböző genotípusok beltartalmi értéke nagyon változó lehet.
Napjainkban a gyógynövénypiacon a perillának háromféle drogja kapható: a szárított levél, a szárított szárdarabok, illetve az érett, tisztított mag. A japán és a kínai gyógyszerkönyv már 30 évvel ezelőtt is bővebben tárgyalta a Perilla frutescens farmakológiai hatásait. Antidepresszáns hatást tulajdonítottak neki; erőteljes izzasztó, köptető, láz- és köhögéscsillapító hatása miatt pedig meghűlés ellen alkalmazták. Leírásuk alapján a perilla drogja tehermentesíti az emésztőrendszert, görcsoldó, szélhajtó hatása révén oldja a hasi görcsöket, szabályozza a gyomor-bélrendszeri (gasztrointesztinális) működést, megvédi a szervezetet a tengeri ételek okozta esetleges mérgezésektől. Használják továbbá asztmatikus köhögés csillapítására, várandós anyáknál alhasi görcsök oldására, hányinger, émelygés csökkentésére.
A perillát csak ritkán alkalmazzák önmagában gyógyító célokra, általában valamely más, hasonló hatású növény drogjával keverik a szinergista hatás érdekében. Tudományosan igazolták allergiaellenes hatását is.