0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

4 levél, mely édesebbé teheti az életet

Míg a keserű vagy a savanyú dolgok hamarabb tántorítják el a fogyasztót, az édesekben ösztönösen jobban bízunk. Azonban ez a hozzáállás nem tekinthető maradéktalanul biztonságosnak.

A természetben nem minden az, aminek első pillantásra -vagy ízlelésre- tűnik… édes

Sokan keresnek egészségesebb alternatívát a kristálycukor helyett. Útjukon számos természetes és mesterséges, édes ízzel szolgáló vegyülettel, készítménnyel találkozhatnak. Annyi bizonyos, hogy az édesítők dzsungelében nem könnyű eligazodni. A következőkben olyan ismert és kevésbé ismert növényekről lesz szó, melyek levelei édes ízű vegyületeket tartalmaznak, ennélfogva édesítésre is használhatók. Ez igazán jól hangzik, de azért mégsem árt az óvatosság, hiszen ezek sem használhatók mértéktelenül.

steviaJázminpakóca (Stevia rebaudiana)

A Dél-Amerikában őshonos növény kíméletesen megszárított levele megőrölve közvetlenül használható édesítésre. A leveleiből kivont szteviol-glikozidok közül a szteviozid és a rebaudiozid A van jelen a legnagyobb mennyiségben, ezeket tekintik a fő édesítő összetevőknek, mely vegyületek 150-450-szor édesebbek a szacharóznál. A legjobb lenne minél természetközelibb formában használni, mivel a por már magasabb feldolgozottságú készítménynek számít. A következő módon készíthetünk belőle kávé, tea, egyéb italok, müzlik, kásák édesítésére alkalmas folyékony édesítőszert: egy evőkanálnyi szárított levélre öntsünk 2 dl felforralt vizet, majd negyed óra múlva szűrjük le.

A sztívia azonban nem csupán édesítőszer, hanem egy olyan kiterjedt hatással bíró gyógynövény, melyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Számos tanulmány kimutatta, hogy a S. rebaudiana antioxidánsai harcolnak a káros szabad gyökök ellen, így olyan betegségek megelőzésében segíthetnek, mint a rák vagy a neurodegeneratív kórképek.

Egy kísérlet eredményei kimutatták, hogy a szteviol hatféle humán rákos sejt proliferációját képes gátolni a gyomor-bél traktusban. A szteviozid immunmoduláns hatással rendelkezik, tehát képes harmonizálni az immunreakciókat. A szteviozid fokozhatja a vázizmok inzulinérzékenységét, de mivel a rebaudiozid A ezzel ellentétben megnöveli az inzulinszintet, inzulinrezisztenciával bajlódók, cukorbetegek, túlsúlyosok, elhízottak számára nem különösebben ajánlott. Valamint azt is jó tudni, hogy a friss és a szárított levél, illetve a nyers kivonatok fogyasztása egyeseknél allergiás reakciót válthat ki, ebből a szempontból a feldolgozott készítmények nyilvánvalóan „tisztábbak”.

Fontos megjegyezni, hogy a sztívia nagyobb mennyiségben fogyasztva kedvezőtlen hatásokkal jár, ezért a naponta elfogyasztható mennyiségre mindenkinek tanácsos odafigyelni. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság Élelmiszerügyi Tudományos Bizottsága által meghatározott napi beviteli mennyiség 4 mg/testtömeg kg.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: