Back to top

Újraindultak a traktorgyárak futószalagjai

Beindították az ideiglenesen leállt termelést az AGCO/Fendt németországi telephelyein, és a Deutz-Fahrnál is megkezdték a fokozatos visszatérést a rövidített munkaidőről a normál munkarendre.

Fotó: Alexandre Barale / Pixabay
Április 27. óta újra teljes munkaidőben foglalkoztatják a Deutz-Fahr lauingeni telephelyén a termelésben dolgozó mind a 313 munkatársat, olvasható a gyár honlapján a hírek között. Az alkatrészellátásban dolgozók eddig is végig dolgoztak, a többiek pedig fokozatosan állnak vissza a rövidített munkaidőről a normál ritmusba. Az egész csapat nagyon örül, hogy eljutottunk idáig – adott hangot megkönnyebbülésének Matthias Augenstein, a Same Deutz-Fahr Deutschland GmbH ügyvezetője.

A fertőzés elleni védelem érdekében azonban átfogó intézkedéseket vezettek be. Az 1,5-2 méteres távolságot mindenütt be kell tartani, meghatározott részlegeken a védőmaszk viselése is kötelező, belépéskor pedig mindenkinek meg kell állnia egy hőmérőzésre (természetesen infravörös érintésmentes lázmérővel).

Egyedül a látogatóközpont, vagyis a múzeumot és ajándékboltot is magában foglaló Deutz-Fahr Arena marad még bizonytalan ideig zárva.

Ugyancsak április 28-án adta ki a közleményét az AGCO/Fendt, hogy négy németországi telephelyén – Marktoberdorf, Asbach-Bäumenheim, Waldstetten és Hohenmölsen – újraindulnak az átmenetileg leállított futószalagok, miután többhetes kihagyást követően újra tervezhetően és megbízhatóan szállítanak az alkatrészellátók. A döntést hosszas egyeztetés előzte meg a vezetőség, az üzemi tanács, az üzemorvosok és a munkavédelmi szakértők bevonásával, és számos intézkedést hoztak mind a termelésben, mind az irodában dolgozó munkatársak védelme érdekében. Christoph Gröblinghoff, az igazgatótanács elnöke örömének adott hangot, hogy újra teljes erővel a munkára összpontosíthatnak, és hozzájárulhatnak a létfontosságú mezőgazdasági ágazat működéséhez.

A gyártásban kétműszakos munkarendet vezettek be, hogy minél kevesebben legyenek egyszerre egy légtérben, ahol pedig elkerülhetetlen a közelség, ott kötelező a maszk használata. Az irodában is átszervezték a munkarendet, felváltva járnak be és dolgoznak otthonról a kollégák, illetve távolabb tolták egymástól az íróasztalokat és plexilapokat szereltek fel a tárgyalókban.

A Fendt egyike egyébként azoknak a gyártóknak, amelyek a kényszerű leállás alatt karitatív célra hasznosították kapacitásaikat,

egyik bajorországi telephelyükön 3D nyomtatóval arcmaszkot gyártottak és a Vöröskeresztnek ajánlották fel. A visszajelzések kimondottan jók, az egészségügyi szakemberek szerint könnyűek és kényelmesek a maszkok, áll a vállalat közleményében.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.

Az agrárium is vesztese a válságnak

Kedvezőtlenül érinti az egyébként stabil mezőgazdasági ágazatot is a koronavírus, ráadásul több más tényező is rossz hatással van az agráriumra – derült ki a a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. A most szerzett tapasztalatok és a meghozott intézkedések hosszabb távú hatása azonban még előnyére válhat az ágazatnak.

Együttműködő európai permetezőgyártók

A Mazzotti permetezőgépgyár 2017 óta a John Deere-hez tartozik, de továbbra is gyárt vontatott és önjáró permetezőket saját márkanév alatt, illetve a Kvernelanddal kooperációban.