Back to top

Online versenyfelkészítő program

Igazi újdonság látott napvilágot, melynek ötlete már 2019 decemberében megszületett, amikor még mit sem sejtettünk a közelgő bajról. Az online versenyfelkészítő program egyik ötletgazdájával, Majorné Miskolci Anitával beszélgettünk.

Fotó: Somogyvári Anett
• Hogyan jött az online díjlovasversenyek ötlete? Ha jól tudom, ez még jóval a koronavírus-járvány előtt tervben volt.

- 2019 decemberében kezdtünk el beszélgetni a lovasok.hu tulajdonosával és Pachl Péterrel, hogy hogyan lehetne a lovasok.hu-ra bevonzani a sportolókat, és hogyan tudnánk esetleg edzéshez, tudáshoz juttatni azokat, akik ezt nem tudják megfizetni.

Az alapötlet az volt, hogy azokat a díjlovas műhelyeket mutatjuk be, ahol minőségi munka folyik, és ezeknek a műhelyeknek az életéről, mindennapi munkájáról adunk hírt.

Ezt az álmunkat egyébként még nem adtuk fel.

A lovasboltomban többször tapasztaltam, hogy a díjlovasok keveset tudnak egymásról, sok alkalommal tőlem kérdezték, hogy mit tudok erről-arról... Szeptemberben a magyar bajnoksággal lezárul a szezon, és áprilisig nem, vagy csak keveset kommunikálnak egymással.

Arra gondoltunk, hogy a műhelyek mindennapi életét mutatjuk be, valamint, hogy a háziversenyek is érdekelhetik az embereket.

Pachl Benedekkel kezdtünk beszélgetni a témáról, aki Hollandiában él és dolgozik, majd az ő észt kolléganője sietett a segítségünkre, aki már több online versenyen is részt vett. Így született meg a magyarországi online versenyek lehetősége.

Fotó: Somogyvári Anett
Az eredeti terv az volt, hogy nem jövünk ki az online versenyek lehetőségével a járványhelyzet lecsengéséig, de amikor a vírus már a környező országokban járt és tudtuk, hogy nem lesznek versenyek, felgyorsultak az események, és rádöbbentünk, hogy ez pótolhatja valamelyest az élményt, amit egy versenyen élnek meg a versenyzők.

A lovasok a telet erre a szezonra készülve töltötték, és a versenyek nélkül maradt egy hatalmas űr. Ezt próbáltuk kitölteni. Mivel természetesen a tesztverseny lezajlása után mi is értesültünk róla, hogy az FEI nem támogatja az online versenyeket, számunkra nem okozott nehézséget a programunk átalakítása, hogy az új szabályoknak megfeleljen.

Így született az „online versenyfelkészítő programunk”, amelyre az FEI szabályzat J pontja ad lehetőséget, miszerint „[…] ha a teszt online megítélése pusztán edzési és oktatási célokat szolgál, és ez nem verseny (a versenyzők nem versenyeznek egymással, nincs eredménylista, nincs helyezés, nincs rangsor és nincs díj), ez megengedett”. Ennek megfelelően a továbbiakban programunk nem online verseny formájában zajlik tovább, hanem átalakítottuk versenyfelkészítő programmá.

A jelentkezőktől várjuk a videókat, amelyeknek a kiértékelését privát üzenetben kapják meg, ahol nincs eredményhirdetés, rangsor, díj, viszont lehet adományozni különböző szervezeteknek, alapítványoknak a szponzoraink segítségével, akik lehetővé teszik, hogy a program ingyenes maradjon.

Fotó: Somogyvári Anett
• Mi volt a cél?

- Szeretnénk, ha azokat is el tudnánk látni tanácsokkal a fejlődés érdekében, akik nem tudják utaztatni a lovat, vagy az edzőt a lóhoz.

Szerettünk volna továbbá azoknak a fiataloknak is támpontokat, választási lehetőségeket mutatni, akik még gondolkoznak, hogy emellett a sport mellett döntsenek-e. Szerettük volna, ha tudják, hogy van hova fordulni.

Azt gondoljuk, hogy ez remek lehetőség a kezdő díjlovasoknak, hogy a verseny izgalma nélkül, otthoni körülmények között megmutathassák tudásukat. A haladók pedig visszajelzést kaphatnak a munkájukról.

• Hogyan képzeljük el az online versenyfelkészítő programot?

- A menete tulajdonképpen nagyon egyszerű. A jelentkezést követően teljes versenyfelszerelésben, a kijelölt négyszögben kell programot lovagolni, amit a C bíró szemszögéből telefonnal rögzít az edző vagy a segítő. Ezt követően a videót a platformunkra küldik, amit mi továbbítunk az értékelő-segítő szakembereknek. Később már nincs más dolgunk, mint izgatottan várni.

• Kik vehetnek részt, milyen feltételei vannak az online versenyfelkészítő programnak?

- A programban bárki részt vehet, korosztálytól függetlenül licenccel vagy licenc nélkül is.

• Lezajlott az első próba, milyen fogadtatása volt?

- 53 jelentkező volt és csak pozitív visszajelzések születtek.

A lovasok izgatottan készülnek, talán az újdonság varázsa miatt még izgatottabban, mint egy hagyományos versenyre, szeretnék tudni, hol tartanak lovaikkal. A tesztverseny nagyon jó alkalom volt, hogy meggyőződjünk róla, fantasztikus a kezdeményezés. Ausztriában élő magyartól is kaptunk videót, ami külön megdobogtatta a szívünket.

• A jelen helyzetben ez nagyon jó gyakorlási lehetőség a lovasoknak, és a bíróknak is segít, hogy tréningben tartsák a szemüket. Milyen egyéb előnyei vannak ennek az újdonságnak?

- Jelen helyzetben azt gondolom, hogy a „maradj otthon” elv keretein belül tudnak visszajelzést kapni a lovasok.

Az első tesztverseny után azt láttuk, hogy eddig soha nem látott lovasok vették a bátorságot a megmérettetésre, akik később bevonzhatóak a hagyományos versenyek keretei közé. Terveim szerint kéthetente lesznek programok különböző, értékelésre váró feladatokkal.

• Mik a terveitek ezzel a kezdeményezéssel?

- Azt gondoljuk, hogy hosszú távon létjogosultsága van a fennmaradásának, hiszen tökéletes a téli szezonra, tökéletes a vidéken élő lovasoknak, és tökéletes lehetőség a kezdőknek.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

A jövő vívmányai a mai mezőgazdaságért

A digitalizáció sok mindenben segít, de a valóságtól nem szabad elszakadni. Nem helyettesítik a szakembert, inkább segítőkezet nyújtanak. Hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalkozók megfeleljenek a mai kor kihívásainak, versenyképesek legyenek, és – ami nagyon fontos – a fiatalok számára vonzóbbá tegyék az agráriumot, megfelelő életpályát nyújtsanak.

Nóniusz négyes fogat a világbajnokságon

Olaszországban, a Róma melletti Pratoni del Vivaróban rendezték az FEI négyesfogathajtó-világbajnokságát. Harminchat év után szerepelt újra Mezőhegyesi nóniusz kancafogat négyes vb-n, a modernkori fogathajtás történetében harmadik alkalommal. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fogata Papp János hajtóval és csapatával kiválóan helytállt és teljesítette az igen nehéz versenyt.

Minden várakozást felülmúlt a vertikális technológiával termesztett búza

Zárt rendszerben, talaj és növényvédő szerek nélkül termesztettek búzát vertikális módszerrel. A terméshozam minden várakozást felülmúlt, ráadásul a hagyományos szántóföldi technológiánál kevesebb vízre volt szükség.

Szilvásvárad Masters

A Szilvásvárad Masters nemzetközi versenysorozat utolsó állomásához érkezett októberben: a négycsillagos nemzetközi díjlovaglóversennyel zárult az idén második alkalommal megrendezett versenysorozat.

Már több mint 10.000 középiskolás töltötte ki a Nagy Diák Agrártesztet

Mire jó egy drón a mezőgazdaságban? Mit jelent a precíziós gazdálkodás? Milyen az intelligens mechanikus gyomirtás? Ehhez hasonló kérdéseket kell megválaszolnia azoknak a középiskolásoknak, akik a Nagy Diák Agrárteszt 2. online vetélkedőn december 15-ig még versenybe szállnának az értékes nyereményekért.

New Holland újdonságok a párizsi SIMA kiállításon

Az idén 100 éves SIMA hivatalosan is megnyitotta kapuit Párizsban. Ebben az áttekintésben a Magyar Mezőgazdaság bemutatja a New Holland gépesítési híreit, a kombájn- és traktorfejlesztései újdonságokat.