Back to top

Online versenyfelkészítő program

Igazi újdonság látott napvilágot, melynek ötlete már 2019 decemberében megszületett, amikor még mit sem sejtettünk a közelgő bajról. Az online versenyfelkészítő program egyik ötletgazdájával, Majorné Miskolci Anitával beszélgettünk.

Fotó: Somogyvári Anett
• Hogyan jött az online díjlovasversenyek ötlete? Ha jól tudom, ez még jóval a koronavírus-járvány előtt tervben volt.

- 2019 decemberében kezdtünk el beszélgetni a lovasok.hu tulajdonosával és Pachl Péterrel, hogy hogyan lehetne a lovasok.hu-ra bevonzani a sportolókat, és hogyan tudnánk esetleg edzéshez, tudáshoz juttatni azokat, akik ezt nem tudják megfizetni.

Az alapötlet az volt, hogy azokat a díjlovas műhelyeket mutatjuk be, ahol minőségi munka folyik, és ezeknek a műhelyeknek az életéről, mindennapi munkájáról adunk hírt.

Ezt az álmunkat egyébként még nem adtuk fel.

A lovasboltomban többször tapasztaltam, hogy a díjlovasok keveset tudnak egymásról, sok alkalommal tőlem kérdezték, hogy mit tudok erről-arról... Szeptemberben a magyar bajnoksággal lezárul a szezon, és áprilisig nem, vagy csak keveset kommunikálnak egymással.

Arra gondoltunk, hogy a műhelyek mindennapi életét mutatjuk be, valamint, hogy a háziversenyek is érdekelhetik az embereket.

Pachl Benedekkel kezdtünk beszélgetni a témáról, aki Hollandiában él és dolgozik, majd az ő észt kolléganője sietett a segítségünkre, aki már több online versenyen is részt vett. Így született meg a magyarországi online versenyek lehetősége.

Fotó: Somogyvári Anett
Az eredeti terv az volt, hogy nem jövünk ki az online versenyek lehetőségével a járványhelyzet lecsengéséig, de amikor a vírus már a környező országokban járt és tudtuk, hogy nem lesznek versenyek, felgyorsultak az események, és rádöbbentünk, hogy ez pótolhatja valamelyest az élményt, amit egy versenyen élnek meg a versenyzők.

A lovasok a telet erre a szezonra készülve töltötték, és a versenyek nélkül maradt egy hatalmas űr. Ezt próbáltuk kitölteni. Mivel természetesen a tesztverseny lezajlása után mi is értesültünk róla, hogy az FEI nem támogatja az online versenyeket, számunkra nem okozott nehézséget a programunk átalakítása, hogy az új szabályoknak megfeleljen.

Így született az „online versenyfelkészítő programunk”, amelyre az FEI szabályzat J pontja ad lehetőséget, miszerint „[…] ha a teszt online megítélése pusztán edzési és oktatási célokat szolgál, és ez nem verseny (a versenyzők nem versenyeznek egymással, nincs eredménylista, nincs helyezés, nincs rangsor és nincs díj), ez megengedett”. Ennek megfelelően a továbbiakban programunk nem online verseny formájában zajlik tovább, hanem átalakítottuk versenyfelkészítő programmá.

A jelentkezőktől várjuk a videókat, amelyeknek a kiértékelését privát üzenetben kapják meg, ahol nincs eredményhirdetés, rangsor, díj, viszont lehet adományozni különböző szervezeteknek, alapítványoknak a szponzoraink segítségével, akik lehetővé teszik, hogy a program ingyenes maradjon.

Fotó: Somogyvári Anett
• Mi volt a cél?

- Szeretnénk, ha azokat is el tudnánk látni tanácsokkal a fejlődés érdekében, akik nem tudják utaztatni a lovat, vagy az edzőt a lóhoz.

Szerettünk volna továbbá azoknak a fiataloknak is támpontokat, választási lehetőségeket mutatni, akik még gondolkoznak, hogy emellett a sport mellett döntsenek-e. Szerettük volna, ha tudják, hogy van hova fordulni.

Azt gondoljuk, hogy ez remek lehetőség a kezdő díjlovasoknak, hogy a verseny izgalma nélkül, otthoni körülmények között megmutathassák tudásukat. A haladók pedig visszajelzést kaphatnak a munkájukról.

• Hogyan képzeljük el az online versenyfelkészítő programot?

- A menete tulajdonképpen nagyon egyszerű. A jelentkezést követően teljes versenyfelszerelésben, a kijelölt négyszögben kell programot lovagolni, amit a C bíró szemszögéből telefonnal rögzít az edző vagy a segítő. Ezt követően a videót a platformunkra küldik, amit mi továbbítunk az értékelő-segítő szakembereknek. Később már nincs más dolgunk, mint izgatottan várni.

• Kik vehetnek részt, milyen feltételei vannak az online versenyfelkészítő programnak?

- A programban bárki részt vehet, korosztálytól függetlenül licenccel vagy licenc nélkül is.

• Lezajlott az első próba, milyen fogadtatása volt?

- 53 jelentkező volt és csak pozitív visszajelzések születtek.

A lovasok izgatottan készülnek, talán az újdonság varázsa miatt még izgatottabban, mint egy hagyományos versenyre, szeretnék tudni, hol tartanak lovaikkal. A tesztverseny nagyon jó alkalom volt, hogy meggyőződjünk róla, fantasztikus a kezdeményezés. Ausztriában élő magyartól is kaptunk videót, ami külön megdobogtatta a szívünket.

• A jelen helyzetben ez nagyon jó gyakorlási lehetőség a lovasoknak, és a bíróknak is segít, hogy tréningben tartsák a szemüket. Milyen egyéb előnyei vannak ennek az újdonságnak?

- Jelen helyzetben azt gondolom, hogy a „maradj otthon” elv keretein belül tudnak visszajelzést kapni a lovasok.

Az első tesztverseny után azt láttuk, hogy eddig soha nem látott lovasok vették a bátorságot a megmérettetésre, akik később bevonzhatóak a hagyományos versenyek keretei közé. Terveim szerint kéthetente lesznek programok különböző, értékelésre váró feladatokkal.

• Mik a terveitek ezzel a kezdeményezéssel?

- Azt gondoljuk, hogy hosszú távon létjogosultsága van a fennmaradásának, hiszen tökéletes a téli szezonra, tökéletes a vidéken élő lovasoknak, és tökéletes lehetőség a kezdőknek.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezőgazdaság vs. koronavírus

Hogyan hat a járvány az egyes mezőgazdasági ágazatokra? Mi lesz a tavaszi munkálatokkal? Milyen lépéseket tesznek az ágazat szereplői a stabil, magas minőségű termelés megőrzéséhez? Hogyan birkóznak meg a vállalatok, családi gazdaságok, őstermelők a nehéz helyzettel? Ezekre a kérdésekre választ talál itt, a "koronavírus" aloldalunkon. A legfrissebb és legfontosabb hírek, elemzések, összefoglalók egy helyen.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Jöhetnek a vadászok Ausztriából, ha van negatív teszteredményük

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria területéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Kétévesek a versenypályán

Az angol telivérek már kétévesen megkezdhetik a versenykarrierjüket a galopp-pályákon. Sokan csodálkoznak, hogy hogyan lehet őket ilyen korán belovagolni és megfelelően felkészíteni a versenyzésre. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a kétévesen versenyző lovak versenykarrierje hosszabb, mint azoké, akik csak később lépnek pályára.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

A hétvégén már újra üzemel két börzsönyi erdei vasút

A járványügyi helyzet enyhülésével ismét pályára állnak a vasúti kocsik két börzsönyi kisvasúti vonalon. 2020. május 23-tól már újra közlekednek vonatok a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút vonalán. A Királyréti Erdei Vasút felújítása tavasszal kezdődött, így néhány hónapig még nem fogad látogatókat.