Back to top

Online versenyfelkészítő program

Igazi újdonság látott napvilágot, melynek ötlete már 2019 decemberében megszületett, amikor még mit sem sejtettünk a közelgő bajról. Az online versenyfelkészítő program egyik ötletgazdájával, Majorné Miskolci Anitával beszélgettünk.

Fotó: Somogyvári Anett
• Hogyan jött az online díjlovasversenyek ötlete? Ha jól tudom, ez még jóval a koronavírus-járvány előtt tervben volt.

- 2019 decemberében kezdtünk el beszélgetni a lovasok.hu tulajdonosával és Pachl Péterrel, hogy hogyan lehetne a lovasok.hu-ra bevonzani a sportolókat, és hogyan tudnánk esetleg edzéshez, tudáshoz juttatni azokat, akik ezt nem tudják megfizetni.

Az alapötlet az volt, hogy azokat a díjlovas műhelyeket mutatjuk be, ahol minőségi munka folyik, és ezeknek a műhelyeknek az életéről, mindennapi munkájáról adunk hírt.

Ezt az álmunkat egyébként még nem adtuk fel.

A lovasboltomban többször tapasztaltam, hogy a díjlovasok keveset tudnak egymásról, sok alkalommal tőlem kérdezték, hogy mit tudok erről-arról... Szeptemberben a magyar bajnoksággal lezárul a szezon, és áprilisig nem, vagy csak keveset kommunikálnak egymással.

Arra gondoltunk, hogy a műhelyek mindennapi életét mutatjuk be, valamint, hogy a háziversenyek is érdekelhetik az embereket.

Pachl Benedekkel kezdtünk beszélgetni a témáról, aki Hollandiában él és dolgozik, majd az ő észt kolléganője sietett a segítségünkre, aki már több online versenyen is részt vett. Így született meg a magyarországi online versenyek lehetősége.

Fotó: Somogyvári Anett
Az eredeti terv az volt, hogy nem jövünk ki az online versenyek lehetőségével a járványhelyzet lecsengéséig, de amikor a vírus már a környező országokban járt és tudtuk, hogy nem lesznek versenyek, felgyorsultak az események, és rádöbbentünk, hogy ez pótolhatja valamelyest az élményt, amit egy versenyen élnek meg a versenyzők.

A lovasok a telet erre a szezonra készülve töltötték, és a versenyek nélkül maradt egy hatalmas űr. Ezt próbáltuk kitölteni. Mivel természetesen a tesztverseny lezajlása után mi is értesültünk róla, hogy az FEI nem támogatja az online versenyeket, számunkra nem okozott nehézséget a programunk átalakítása, hogy az új szabályoknak megfeleljen.

Így született az „online versenyfelkészítő programunk”, amelyre az FEI szabályzat J pontja ad lehetőséget, miszerint „[…] ha a teszt online megítélése pusztán edzési és oktatási célokat szolgál, és ez nem verseny (a versenyzők nem versenyeznek egymással, nincs eredménylista, nincs helyezés, nincs rangsor és nincs díj), ez megengedett”. Ennek megfelelően a továbbiakban programunk nem online verseny formájában zajlik tovább, hanem átalakítottuk versenyfelkészítő programmá.

A jelentkezőktől várjuk a videókat, amelyeknek a kiértékelését privát üzenetben kapják meg, ahol nincs eredményhirdetés, rangsor, díj, viszont lehet adományozni különböző szervezeteknek, alapítványoknak a szponzoraink segítségével, akik lehetővé teszik, hogy a program ingyenes maradjon.

Fotó: Somogyvári Anett
• Mi volt a cél?

- Szeretnénk, ha azokat is el tudnánk látni tanácsokkal a fejlődés érdekében, akik nem tudják utaztatni a lovat, vagy az edzőt a lóhoz.

Szerettünk volna továbbá azoknak a fiataloknak is támpontokat, választási lehetőségeket mutatni, akik még gondolkoznak, hogy emellett a sport mellett döntsenek-e. Szerettük volna, ha tudják, hogy van hova fordulni.

Azt gondoljuk, hogy ez remek lehetőség a kezdő díjlovasoknak, hogy a verseny izgalma nélkül, otthoni körülmények között megmutathassák tudásukat. A haladók pedig visszajelzést kaphatnak a munkájukról.

• Hogyan képzeljük el az online versenyfelkészítő programot?

- A menete tulajdonképpen nagyon egyszerű. A jelentkezést követően teljes versenyfelszerelésben, a kijelölt négyszögben kell programot lovagolni, amit a C bíró szemszögéből telefonnal rögzít az edző vagy a segítő. Ezt követően a videót a platformunkra küldik, amit mi továbbítunk az értékelő-segítő szakembereknek. Később már nincs más dolgunk, mint izgatottan várni.

• Kik vehetnek részt, milyen feltételei vannak az online versenyfelkészítő programnak?

- A programban bárki részt vehet, korosztálytól függetlenül licenccel vagy licenc nélkül is.

• Lezajlott az első próba, milyen fogadtatása volt?

- 53 jelentkező volt és csak pozitív visszajelzések születtek.

A lovasok izgatottan készülnek, talán az újdonság varázsa miatt még izgatottabban, mint egy hagyományos versenyre, szeretnék tudni, hol tartanak lovaikkal. A tesztverseny nagyon jó alkalom volt, hogy meggyőződjünk róla, fantasztikus a kezdeményezés. Ausztriában élő magyartól is kaptunk videót, ami külön megdobogtatta a szívünket.

• A jelen helyzetben ez nagyon jó gyakorlási lehetőség a lovasoknak, és a bíróknak is segít, hogy tréningben tartsák a szemüket. Milyen egyéb előnyei vannak ennek az újdonságnak?

- Jelen helyzetben azt gondolom, hogy a „maradj otthon” elv keretein belül tudnak visszajelzést kapni a lovasok.

Az első tesztverseny után azt láttuk, hogy eddig soha nem látott lovasok vették a bátorságot a megmérettetésre, akik később bevonzhatóak a hagyományos versenyek keretei közé. Terveim szerint kéthetente lesznek programok különböző, értékelésre váró feladatokkal.

• Mik a terveitek ezzel a kezdeményezéssel?

- Azt gondoljuk, hogy hosszú távon létjogosultsága van a fennmaradásának, hiszen tökéletes a téli szezonra, tökéletes a vidéken élő lovasoknak, és tökéletes lehetőség a kezdőknek.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Eldőlt: mégsem jöhetnek a külföldi vadászok!

Miután szeptember 1-jével hazánk határai lezárásra kerültek, a külföldi vendégvadászok nem juthattak be az ország területére. Ez nagy érvágás a vadgazdálkodási ágazat, a vadásztársaságok szempontjából, különösen mert a gímbika vadászati idénye szeptemberrel vette kezdetét, ami jelentős financiális bevételt jelentene az érintettek részére.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Sikerült elhajolni a koronavírus ütése elől

A Master Good-cégcsoport 72 millió csirke feldolgozását tervezte az idén, és az év első két hónapjában még semmi jele nem volt, hogy ez a cél veszélybe kerülhet. Márciusban a koronavírus közbeszólt, a mezőgazdaságot is érintette.

Már értem, ki találta fel a kombájnt

Muzeális cséplőgépet is láthattunk munkában a 33. Bábolnai Gazdanapokon. A kombájn feltalálója bizonyára gyerekkorában a töreklyukhoz „beosztott” munkás volt, aki naphosszat nyelte a port és küszködött, hogy a felgyűlt törek miatt nehogy megálljon a cséplőgép.