Back to top

Rendhagyó tavasz a „Magyulában”

Lassan két hónapja, hogy hazánkat is elérte a koronavírus-világjárvány, amely természetesen az oktatást, a szakképzést, azon belül az agrárszakképzést is nehéz, eddig ismeretlen helyzetbe hozta, amire gyorsan, adekvát választ kellett találni.

Lassan két hónapja, hogy hazánkat is elérte a koronavírus-világjárvány. Azóta a kormányzat folyamatosan hozza a védekezéshez és a gazdaság működtetéséhez, illetve a vállalkozók, cégek, termelők „túléléséhez”, a járvány utáni talpra álláshoz szükséges egészségügyi és gazdasági intézkedéseket. A járvány természetesen az oktatást, a szakképzést, azon belül az agrárszakképzést is nehéz, eddig ismeretlen helyzetbe hozta, amire gyorsan, adekvát választ kellett találni.

Az agrárszakképzés digitális távoktatásra való átállásáról, az ezzel kapcsolatos problémákról és néhány iskola gyakorlatáról a Magyar Mezőgazdaság 2020/15. számban tudósítottunk, iskolaigazgatókat és vezetőket megkérdezve.

A kertész-képzés fellegvára Budapesten
A kertész-képzés fellegvára Budapesten
Egyértelmű, hogy a járványhelyzet mindenkitől – oktatótól, diáktól, szülőtől – megértést, türelmet és áldozatokat követelt, és követel még most is. Az otthon tanulás, az iskolai kapcsolattartás, a feladatok kiadása és a számonkérés teljesen új helyzetet teremtett és teremt folyamatosan, gondolva itt különösen a már folyamatban levő vizsgákra és érettségire is – nem beszélve az új szakképzési törvényből fakadó feladatokra, szakmai-intézményi átalakításokra. Ezek a problémák és megoldásuk minden szakképző iskolát érintenek. Így van ez az ország egyik legnagyobb és legismertebb kertészképző iskolával, a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolával is.

A jelenlegi helyzet gondjairól, az oktatás, a gyakorlati képzés és a tankertészeti (tanüzemi) termelés megoldásairól, a kihívásokra adott válaszaikról, a tanár-diák együttműködésről beszélgettünk Hajnal Sándor igazgatóval.

Az iskolának jelenleg 363 iskolarendszerű képzésben részt vevő tanulója van, a náluk oktatott szakmák és így a náluk végzett tanulók, szakemberek iránt nagy a kereslet. Ennek hatása megmutatkozik a felvételi jelentkezésekben is: a 2019–2020-as tanévre 160 új diák iratkozott be, és ez a szám örvendetesen növekvő tendenciát követ.

A dísznövények értékesítésre készek
A dísznövények értékesítésre készek

Jelenleg négy szakmát lehet elsajátítani az iskolában. Szakközépiskolai képzésben, 3 év alatt dísznövénykertész, virágkötő és virágkereskedő, valamint általános kertész szakmákban lehet bizonyítványt szerezni. Szakgimnáziumi szin­ten park­építő és -fenntartó technikus szakképzettség szerezhető 4+1, vagyis 5 éves képzésben. Szakiskolai képzés keretében úgynevezett részszakképesítést kí­nálnak a gyengébb képességű tanulóknak, így az 1 éves előkészítő után 2 év alatt parkgondozó, illetve kerti munkás képesítést szerezhetnek a diákok.

Ez év őszén a szakmák elnevezése megváltozik, de tartalmukat tekintve megmaradnak a most is oktatott szakmák.

Az ősszel induló kertésztechnikus-képzés iránt nagy az érdeklődés. Ebben a képzésben 2 év alapozást követően lehet szakirányt választani, 3 év után pedig dísznövénykertész-virágkötő, zöldség-gyümölcs termesz­tő, gyógy- és fűszernövény termesztő, valamint parképítő és -fenntartó technikusok lesznek a végzettek. Így az „osztatlan” 5 éves képzés végén érettségivel és technikusbizonyítvánnyal, technikusi végzettséggel, szakképzettséggel hagyhatják el az iskolát a tanulók.

A szakirányválasztás elhalasztása későbbre, a 11. évfolyamra várhatóan csökkenti a lemorzsolódást.

A dolog visszafelé is működik: akinek ez a képzés nem megy, az a 9. évfolyam után szakiskolai osztályban tudja folytatni a tanulmányait. 

A szakiskolai képzés 1 éves alapozást követően 2 éves szakmai képzéssel folytatódik, így 3 év alatt végeznek a tanulók általános kertész szakmunkásként.

A gyakorlati alapismereteket a tanulók eddig is az iskola tankertészetében sajátíthatták el; ősztől pedig duális rendszerben – ami egyébként nem újdonság az iskola számára – kell megoldani a gyakorlati képzést.

A tankertészet mint működő üzem végzi a gyakorlati oktatást, valódi árunövény-előállítás történik itt. Jellemzően mintegy 100 ezer palántát és 10 ezer cserepes levél-dísznövényt állítanak elő és értékesítenek, valamint díszfaiskolai termesztést is folytatnak. A „jeles napok”-ra (Valentin-nap, nőnap, anyák napja, halottak napja, karácsony stb.) menetrendszerűen felkészülnek, ezekre az alkalmakra rengeteg tulipánt, nárciszt, jácintot, krizantémot, mikulásvirágot állítanak elő a tankertészetben.

Ezt a bevált és begyakorlott oktatási rendet és munkafolyamatot borította fel szinte egyik pillanatról a másikra a járvány miatti intézkedéssorozat. Nemcsak rövid idő alatt kellett átállniuk a digitális oktatásra, de a követendő gyakorlatot is maguknak kellett rögtönözniük.

Ennek ellenére, amennyire néhány hét távlatából az igazgató meg tudta ítélni, a vártnál jobban sikerült az átállás. Az elméleti oktatásban könnyebben ment, mert valamennyi digitális tananyag (főleg videóanyag) adott volt, viszont a gyakorlati oldal megvalósítása kevésbé volt egyszerű.

A szakmai anyagok online átadása nem volt könnyű, de saját készítésű anyagaikon kívül sokat segített, hogy a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ingyenesen hozzáférhetővé tett szakmai videókat.

A palánták és dísznövények szépen fejlődnek a fólia alatt
A palánták és dísznövények szépen fejlődnek a fólia alatt

Kókai Katalin gyakorlati oktatásvezető vezetésével az iskola tanárai megfeszített munkával, rövid videóanyagokat készítettek az aktuális feladatokról és munkafázisokról a tankertészetben, amiket Facebook-on, Youtube-on és az iskola honlapján keresztül juttattak el a tanulóknak. A diákok a kapott feladatok megoldását szintén digitálisan küldik el az iskolának. A számonkérés és az értékelés már nehezebb, de mivel valamekkora elméletigénye minden gyakorlatnak van, találnak megoldást. Igaz, egy ilyen gyakorlatigényes manuális munkának, a növényekkel való közvetlen kapcsolatot megkövetelő szakmának pont a lényege vész el – de végül is beállt ez a kényszerű rendszer, mert a tanulók így legalább nem veszítenek évet. Az érettségire és a szakmai vizsgákra is sort kerítenek. Azt tapasztalják, hogy a diákok megértették a helyzetet, segítőkész a hozzáállásuk, várják és elvégzik a feladatokat. Segítik tanáraikat ebben a nehéz helyzetben, sőt, önálló kezdeményezésekkel és ötletekkel is előállnak.

Az érettségi vizsgák megkezdődtek, a járványügyi előírásoknak megfelelően előkészített termekben, felkészült tanárokkal.

Akik vállalták, illetve akik felsőoktatásba készülnek, azok írásbeli vizsgát tesznek május 4-ével kezdődően, ami teljes értékű érettséginek felel meg. Aki most nem vállalja, annak ősszel biztosítanak lehetőséget az érettségi vizsgára. A szakmai vizsgákra a kormány döntésének megfelelően kerül sor, várhatóan írásbeli és gyakorlati vizsgák lesznek.

A dísznövények értékesítése mellett a környező kerületekbe is vállalnak kiszállítást
A dísznövények értékesítése mellett a környező kerületekbe is vállalnak kiszállítást

A tankertészetben tart a tavaszi munkacsúcs. A járvány miatt a munkálatokat az iskola dísznövénykertész-szakmunkás munkatársai és néhány, a feladatot vállaló szakoktató végzi, azokat is, amiket a tanulók szoktak ellátni. Minden munkát sikerült idejében elvégezni. A palánták és dísznövények értékesítése is folyamatos, és nemcsak helyben, hanem rendelésre a környező kerületekbe is vállalnak kiszállítást.

Úgy tapasztalják, hogy a vállalkozások érdeklődnek a képzésben való részvétel iránt.

Az új szakképzési rendszer kialakításában ugyanis a szakma igényei érvényesültek, és az iskolához érkező visszajelzések alapján a díszkertészeti vállalkozások várják a kertészeti szakképzésben végzett fiatal szakembereket.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.