Back to top

Az év halát telepítették Kistolmácson és Szentpéterföldén

A Magyar Haltani Társaság által szervezett szavazáson 2020-ban a süllő lett az év hala, amelynek előnevelt, 3-4 centiméter nagyságú ivadékaival gazdagodott a Zalaerdő Zrt. tulajdonában és kezelésében lévő két zalai víztározó.

Az erdőgazdaság kiemelt figyelmet fordít a kezelésében lévő tavak halállományának fejlesztésére, amelynek meghatározó elemei a természetes szaporodás feltételeinek biztosítása és a tudatos haltelepítés.

A ragadozó halfajok horgászvizeink értékes, keresett halai. A tavak gazdag fehérhal-állománya megfelelő táplálékot biztosít e gyors növekedésű fajok számára, amelyek évről évre eredményesen szaporodnak. A méretes ragadozófajok telepítésének a beszerzési nehézségek és a magas ár szab korlátokat, ezért az erdőgazdaság minden évben ivadékokat telepít, amelyek a tavak természetes táplálékbázisát kihasználva érik el a fogható méretet. Az áprilisi csukaivadék telepítést követően május 14-én mindkét víztározóba 6000-6000 darab előnevelt süllőt helyeztek ki.

A süllő egyike természetes vizeink legértékesebb halfajainak, a horgászok zsákmányában jelentős mennyiségben szerepel. A horgászok által keresett ragadozóhal többféle horgászmódszerrel fogható. Teste megnyúlt, feje nagy, szájában erős fogak ülnek. Egyike azon hazai halainknak, amelyeknek kettő hátúszója van. Az európai sügérfélék családjának legnemesebb tagjaként gyorsabban és nagyobbra növekszik rokonainál, húsa különlegesen ízletes.

A süllő 10-14 °C-os vízhőmérsékleten, általában április hónapban (kajszibarack virágzásakor) ívik.

Párosan szaporodó hal, amely az ikráját parti növények (fűz, éger, stb.) víz alatti finom gyökerére rakja. Az ívást követően nem hagyja magára a nagyszámú ikrát, a teljes 5-8 napon át egyedül őrzi az ikrával telt fészket, távol tartva az ikrafaló halakat, közben mellúszóival friss vizet áramoltat utódaira. A kifejlődő lárva kezdetben planktonállatokkal táplálkozik, majd a 3-4 centiméteres méretet elérve megkezdi a halfogyasztást. Táplálékát ezt követően a víztérben gyakori halak közül válogatja, nem annyira faj, hanem inkább méret szerint.

Forrás: 
ZALAERDŐ Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözési alapok

Régebben a vízhiány csak nyáron okozott gondot, ám most már tavasszal sem ritkaság a csapadék elmaradása. Hazánkban sok kultúrnövény igényéhez képest kevés az eső az optimális fejlődéshez. Amelyik esetében elég lenne az éves csapadék, annál az egyenlőtlen eloszlása okoz gondolt. Sokszor nem akkor érkezik a csapadék, amikor kellene.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Sebesült rókát mentett egy budapesti buszsofőr

A kacsamentés már a múlté, most egy rókának volt szüksége a BKK segítségére.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.

Már lehet jelentkezni a Budakeszi Vadaspark napközis táboraiba

Idén nyolc héten keresztül, napi két turnusban rendezi általános iskolásoknak szóló napközis táborait a Budakeszi Vadaspark. A programok népszerűségének köszönhetően az eddigi Vackor Tábor mellett ezen a nyáron Berkenye néven is indul tábor.

Kedvelik új lakásaikat a széncinegék

A NYÍRERDŐ Zrt. munkatársai az elmúlt napokban sorra látogatták és ellenőrizték a Sóstói-erdőben a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének erdőfelújításaiba kihelyezett madárodúkat. Nagy örömükre a februárban kitett 60 odú 80 százalékát már birtokba vették a széncinegék.

Újra nyitnak az erdei szálláshelyek Gemencen

2020. május 22-től újra nyitnak a Gemenc Zrt. vendégházai, így a bakancsos turisták már több napos programokat is tervezhetnek Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében. Az erdőgazdaság a szálláshelyeken szigorúan betartja a Magyar Turisztikai Ügynökség COVID-19 könyvében foglalt ajánlásokat és előírásokat.

A „segítség” az életükbe kerülhet

Tavasz beköszöntével egyre-másra látnak napvilágot az erdőlakó állatok utódai, melyek nevelése az év ezen szakaszában már javában zajlik. Éppen ezért fontos tudni: ha a bokrok között például őzgidát vagy éppen bagolyfiókát látunk lapulni, az távolról sem azt jelenti, hogy anyjuk magukra hagyta őket, sőt.