0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Helyt álltak a kamarai falugazdászok az egységes kérelem beadás első időszakában

Az idei egységes kérelmek szankciómentes benyújtási időszakának május 15-i zárásáig összesen 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével.

Ezeket a kérelmeket június 2-ig lehet szükség esetén adatváltozás miatt módosítani. Az ezzel kapcsolatos ügyintézésben is segítenek a falugazdászok, a korábban bevezetett eljárási és szigorú ügyfélfogadási rend alapján.

Május 15-én zárult le az idei egységeskérelem-beadás első, szankciómentes benyújtási időszaka.

A korábbi évekhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai most is segítették a gazdákat a támogatásigénylésben, igaz, megváltozott körülmények között.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel összhangban a NAK vezetése a kérelembeadási időszakra is felkészülve számos biztonsági és ügyfélfogadási szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb személyes ügyfélfogadási előírások szerint alakította át, egyúttal a helyiségekben biztosította a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket. Továbbá a kamara kezdeményezésére megszületett jogszabály-változásnak köszönhetően egyszerűsödött az ügyintézési folyamat, így lehetővé vált, hogy a kérelmek falugazdászok általi beadása döntően telefonon keresztül is megtörténhessen, személyes egyeztetésre csak indokolt esetben volt szükség.

Amíg az Európai Unió tagországai közül Magyarországon sikerült maradéktalanul betartani a beadásra vonatkozó határidőket – köszönhetően a jól működő falugazdász-hálózatnak, a NAK központjában és a megyei igazgatóságon őket támogató munkatársaknak, illetve a Magyar Államkincstár (MÁK) informatikai háttérrendszerének –, addig van olyan ország, ahol egy hónapos halasztást kezdeményeztek. Mindez azt is jelenti, hogy a magyar gazdálkodók időben hozzájutnak majd a 2020-as támogatásokhoz.

A május 15-i zárásig a kamarai falugazdászok valamennyi hozzájuk forduló ügyfélnek segítettek: összesen 113 446 darab kérelmet adtak be a MÁK online felületén, aminek 86 százalékát telefonos ügyintézéssel nyújtottak be.

Mindez területre vetítve összesen 1 717 263 hektár termőföldet érint. (Összehasonlításul: 2019-ben összesen 113 581 támogatási kérelmet adtak be a gazdálkodók falugazdász-közreműködéssel, 1 687 989 hektár földterületre.) Idén a magyarországi gazdálkodók – kamarai segítséggel együtt – összesen 166 903 darab egységes kérelmet adtak be a MÁK-hoz.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: NAK sajtóközlemény