Back to top

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Szűk két hete röppent fel a hír, miszerint a szingapúri hatóságok a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként „robotkutyával” hívják fel a parkokban sétálók figyelmét arra, hogy tartsanak távolságot egymástól. A feladatra az amerikai Boston Dynamics „Spot” névre hallgató robotját kezdték el használni: az eszköz az érzékelői segítségével, az esetleges ütközéseket elkerülve közlekedik az emberek között, miközben „felmondja” nekik az előre telepített figyelmeztetést.

A fejlesztésben fantáziát látott egy új-zélandi robotikai vállalat, a Rocos is, amely a fejlesztőkkel együttműködve azzal kísérletezik, hogyan lehetne kiaknázni a mezőgazdaságban is a „Spot”-ban rejlő lehetőségeket.

A techcég egy, a Youtube-csatornájára feltöltött videóban látható, ahogy a „roboteb” gyümölcsösökben teszi a dolgát, vagy éppen juhokat igyekszik egyben tartani. Tegyük hozzá: „Spot” látszólag nehezen tud lépést tartani a nyájjal, ugyanakkor ne feledjük, egyelőre ez még csak a tesztelési fázis.

Autonomous farm work - enter the robots

A fejlesztők hangsúlyozzák, a robot képes egyedül, a többi hasonló eszközzel összehangolva dolgozni, miközben folyamatosan szolgáltatja az adatokat a felhasználónak, illetve az sem utolsó szempont, hogy a nehéz terepviszonyok közepette is elboldogul. Hangsúlyozzák, az ehhez hasonló eszközök a jövőben fontos szerepet tölthetnek majd be a gazdálkodásban, enyhítve a munkaerőhiányt, növelve az élelmiszer-előállítást hatékonyságát.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Október végéig kell befizetni a tagdíjat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz.

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

Drónok segíthetik a parlagfűvel borított területek és a járműforgalom vizsgálatát

A történelmi helyszínek felkutatása mellett a mezőgazdasági területek parlagfűvel való szennyezettségét és a járműforgalmat is vizsgálhatják a jövőben drónok segítségével.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.