Back to top

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere átveszi a palántákat Gyuricza Csabától és Szentkirályi Alexandrától
Fotó: Horváth Csilla
Kutatóintézetként a NAIK feladata a mezőgazdasági innováció, de igyekeznek közelebb hozni a lakossághoz az ágazatot, népszerűsíteni az agráriumot, mondta Gyuricza Csaba, az intézmény főigazgatója. Most a koronavírus-járvány alatt mindenki fölismerhette, hogy a mezőgazdaság stratégiai, nemzetbiztonsági jelentőségű ágazat, de sokan nem tudják, miképpen működik. Ezek a palánták nemcsak abban segítenek, hogy friss, egészséges zöldség kerüljön az asztalra, hanem gondozásuk terápiás segítséget is nyújt a bezártság ellen. Hazánkban még sok az elhanyagolt terület, amelyeknek az újbóli művelésbe vonáshoz is kedvet kaphatnak azok, akik sikerrel fölnevelik a zöldségeket.

Amikor fölnevelünk egy palántát és végre leszedjük a termést, mi is jobban fogjuk értékelni az agráriumban dolgozók munkáját, erőfeszítését, mondta Szentkirályi Alexandra, a kormány szóvivője a nagytétényi rózsakertben lebonyolított eseményen.

Aki már ismeri a maga termesztette termény ízét, ezek után elsősorban magyar áru után nyúl majd, amikor élelmiszert vásárol a családjának.

A járvány a mezőgazdaságot is sújtotta, ezért a kormány minden intézkedést megtesz, ami az agrárvállalkozások túléléséhez, a nehéz helyzetből való kilábaláshoz szükséges, hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Budafok-Tétény eddig is minden évben egynyári palántákkal látta el azokat a lakosokat, akik szépíteni akarták a környezetüket, ez az akció a koronavírus-járvány miatt elmaradt, mondta Karsay Ferenc polgármester. Örömmel vették tehát a NAIK ajándékát, amit a Maradj otthon segélyszolgálat segítségével juttatnak el az igénylőknek. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a pénteken meghirdetett palánták hétfő reggelre elfogytak.

Fotó: Horváth Csilla
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felerészben idősotthonokba és szociális intézményekbe viszi a paprika-, paradicsom- és uborkapalántákat, ahol a legszigorúbb bezárkózás miatt nagyon várják a gondozottak, hogy valami megszínesítse a napjaikat, mondta Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök. A palánták másik felét olyan családoknak juttatják el, akiknek most megroppant az anyagi helyzetük, ezzel az ő öngondoskodásukat segítik. A palánták fölneveléséhez szakmai segítséget is adnak.

Minden évben szervez kiskerti programot a Katolikus Karitász, aminek idén Zöldellő kertek a mottója. Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója szerint most azokat segítik ezekkel a palántákkal, akik kimaradtak az év elején indított programból. A kertészkedést szaktudással és eszközökkel is segítik, hogy a jó földbe került mag bő termést hozzon, fogalmazott az igazgató.

Minden paradicsom, paprika és uborka magyar fajta, ráadásul a könnyebben nevelhető, betegségekkel szemben ellenálló fajták vetőmagját adta át a programhoz a ZKI-Vetőmag Kft.,

tudtuk meg az adományozás után. Az egyik paprika, a Gábor pedig olyan fiatal, hogy tavaly kapta meg az állami elismerést. A palántákat a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet központjában, fóliaházban nevelték. A zöldségek mellé büdöskepalántát is adnak, amivel körbeültetve a töveket, távol tarthatók a fonálférgek. Az akciót folytatni fogják, sőt lehetőségeik szerint bővítik is, tette hozzá Gyuricza Csaba. 

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikon Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés. Különösen jelentős az érdeklődés a már munkahellyel rendelkező szakemberek részéről. A felvételi követelménye agrártudományok területén osztatlan egyetemi vagy MSc képzésben szerzett végzettség.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Mit vethetünk még a nyáron?

Nyár derekára már sok mindent betakarítunk a kertben, de ha rendszeresen tudunk öntözni, egészen augusztusig vethetünk még. A vetésidő attól függ, milyen hosszú tenyészidejű fajtát választunk: minél hosszabb ideig tart, amíg szedhető lesz az adott zöldség, annál korábban, július első felében kell elvetni.

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.

Hajnövesztő spenót

A spenót az egyik legnépszerűbb levélzöldség. Nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és an­tioxidánsokban gazdag, például A-, B1-, K-, C-, E-vitamint, továbbá omega-3-zsírsavakat és ásványi anyagokat, például cinket, vasat és mangánt is tartalmaz.

Versenyképes felsőoktatás, versenyképes diploma

Az agrár-felsőoktatásba 40 százalékkal kevesebben jelentkeztek tavalyhoz képest. A képzés racionalizálása, a meghatározó képzőhelyek integrációja nélkül ezek az intézetek pár év alatt minden tekintetben kiüresednének, vallja Gyuricza Csaba az augusztus 1-jével létrejövő új Szent István Egyetem integrációját előkészítő bizottság vezetője.

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.