Back to top

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere átveszi a palántákat Gyuricza Csabától és Szentkirályi Alexandrától
Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere átveszi a palántákat Gyuricza Csabától és Szentkirályi Alexandrától
Fotó: Horváth Csilla
Kutatóintézetként a NAIK feladata a mezőgazdasági innováció, de igyekeznek közelebb hozni a lakossághoz az ágazatot, népszerűsíteni az agráriumot, mondta Gyuricza Csaba, az intézmény főigazgatója. Most a koronavírus-járvány alatt mindenki fölismerhette, hogy a mezőgazdaság stratégiai, nemzetbiztonsági jelentőségű ágazat, de sokan nem tudják, miképpen működik. Ezek a palánták nemcsak abban segítenek, hogy friss, egészséges zöldség kerüljön az asztalra, hanem gondozásuk terápiás segítséget is nyújt a bezártság ellen. Hazánkban még sok az elhanyagolt terület, amelyeknek az újbóli művelésbe vonáshoz is kedvet kaphatnak azok, akik sikerrel fölnevelik a zöldségeket.

Amikor fölnevelünk egy palántát és végre leszedjük a termést, mi is jobban fogjuk értékelni az agráriumban dolgozók munkáját, erőfeszítését, mondta Szentkirályi Alexandra, a kormány szóvivője a nagytétényi rózsakertben lebonyolított eseményen.

Aki már ismeri a maga termesztette termény ízét, ezek után elsősorban magyar áru után nyúl majd, amikor élelmiszert vásárol a családjának.

A járvány a mezőgazdaságot is sújtotta, ezért a kormány minden intézkedést megtesz, ami az agrárvállalkozások túléléséhez, a nehéz helyzetből való kilábaláshoz szükséges, hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Budafok-Tétény eddig is minden évben egynyári palántákkal látta el azokat a lakosokat, akik szépíteni akarták a környezetüket, ez az akció a koronavírus-járvány miatt elmaradt, mondta Karsay Ferenc polgármester. Örömmel vették tehát a NAIK ajándékát, amit a Maradj otthon segélyszolgálat segítségével juttatnak el az igénylőknek. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a pénteken meghirdetett palánták hétfő reggelre elfogytak.

Fotó: Horváth Csilla
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felerészben idősotthonokba és szociális intézményekbe viszi a paprika-, paradicsom- és uborkapalántákat, ahol a legszigorúbb bezárkózás miatt nagyon várják a gondozottak, hogy valami megszínesítse a napjaikat, mondta Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök. A palánták másik felét olyan családoknak juttatják el, akiknek most megroppant az anyagi helyzetük, ezzel az ő öngondoskodásukat segítik. A palánták fölneveléséhez szakmai segítséget is adnak.

Minden évben szervez kiskerti programot a Katolikus Karitász, aminek idén Zöldellő kertek a mottója. Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója szerint most azokat segítik ezekkel a palántákkal, akik kimaradtak az év elején indított programból. A kertészkedést szaktudással és eszközökkel is segítik, hogy a jó földbe került mag bő termést hozzon, fogalmazott az igazgató.

Minden paradicsom, paprika és uborka magyar fajta, ráadásul a könnyebben nevelhető, betegségekkel szemben ellenálló fajták vetőmagját adta át a programhoz a ZKI-Vetőmag Kft.,

tudtuk meg az adományozás után. Az egyik paprika, a Gábor pedig olyan fiatal, hogy tavaly kapta meg az állami elismerést. A palántákat a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet központjában, fóliaházban nevelték. A zöldségek mellé büdöskepalántát is adnak, amivel körbeültetve a töveket, távol tarthatók a fonálférgek. Az akciót folytatni fogják, sőt lehetőségeik szerint bővítik is, tette hozzá Gyuricza Csaba. 

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Műholdas segítség aszálykárok enyhítésére

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel

A Zalaerdő Zrt. rajz- és művészeti pályázatot hirdet "Évszakok a természetben" címmel két korosztály: általános iskolás felső tagozatosok, illetve középiskolások számára.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.