0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Kutatóintézetként a NAIK feladata a mezőgazdasági innováció, de igyekeznek közelebb hozni a lakossághoz az ágazatot, népszerűsíteni az agráriumot, mondta Gyuricza Csaba, az intézmény főigazgatója. Most a koronavírus-járvány alatt mindenki fölismerhette, hogy a mezőgazdaság stratégiai, nemzetbiztonsági jelentőségű ágazat, de sokan nem tudják, miképpen működik. Ezek a palánták nemcsak abban segítenek, hogy friss, egészséges zöldség kerüljön az asztalra, hanem gondozásuk terápiás segítséget is nyújt a bezártság ellen. Hazánkban még sok az elhanyagolt terület, amelyeknek az újbóli művelésbe vonáshoz is kedvet kaphatnak azok, akik sikerrel fölnevelik a zöldségeket.

Amikor fölnevelünk egy palántát és végre leszedjük a termést, mi is jobban fogjuk értékelni az agráriumban dolgozók munkáját, erőfeszítését, mondta Szentkirályi Alexandra, a kormány szóvivője a nagytétényi rózsakertben lebonyolított eseményen.

Aki már ismeri a maga termesztette termény ízét, ezek után elsősorban magyar áru után nyúl majd, amikor élelmiszert vásárol a családjának.

A járvány a mezőgazdaságot is sújtotta, ezért a kormány minden intézkedést megtesz, ami az agrárvállalkozások túléléséhez, a nehéz helyzetből való kilábaláshoz szükséges, hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Budafok-Tétény eddig is minden évben egynyári palántákkal látta el azokat a lakosokat, akik szépíteni akarták a környezetüket, ez az akció a koronavírus-járvány miatt elmaradt, mondta Karsay Ferenc polgármester. Örömmel vették tehát a NAIK ajándékát, amit a Maradj otthon segélyszolgálat segítségével juttatnak el az igénylőknek. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a pénteken meghirdetett palánták hétfő reggelre elfogytak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felerészben idősotthonokba és szociális intézményekbe viszi a paprika-, paradicsom- és uborkapalántákat, ahol a legszigorúbb bezárkózás miatt nagyon várják a gondozottak, hogy valami megszínesítse a napjaikat, mondta Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök. A palánták másik felét olyan családoknak juttatják el, akiknek most megroppant az anyagi helyzetük, ezzel az ő öngondoskodásukat segítik. A palánták fölneveléséhez szakmai segítséget is adnak.

Minden évben szervez kiskerti programot a Katolikus Karitász, aminek idén Zöldellő kertek a mottója. Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója szerint most azokat segítik ezekkel a palántákkal, akik kimaradtak az év elején indított programból. A kertészkedést szaktudással és eszközökkel is segítik, hogy a jó földbe került mag bő termést hozzon, fogalmazott az igazgató.

Minden paradicsom, paprika és uborka magyar fajta, ráadásul a könnyebben nevelhető, betegségekkel szemben ellenálló fajták vetőmagját adta át a programhoz a ZKI-Vetőmag Kft.,

tudtuk meg az adományozás után. Az egyik paprika, a Gábor pedig olyan fiatal, hogy tavaly kapta meg az állami elismerést. A palántákat a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet központjában, fóliaházban nevelték. A zöldségek mellé büdöskepalántát is adnak, amivel körbeültetve a töveket, távol tarthatók a fonálférgek. Az akciót folytatni fogják, sőt lehetőségeik szerint bővítik is, tette hozzá Gyuricza Csaba. 

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu