Back to top

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Az idei program indulása apropóján szervezett sajtótájékoztatón elsőként Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szólalt fel. Mint mondta, soha nem volt még olyan nagy szükség a Vándortáborokra, mint ebben a helyzetben, hiszen a gyermekek az elmúlt hónapokban nem élhettek közösségi életet, illetve a zöldterületeket is kerülniük kellett.

„Ezek a táborok eddig is rendkívül biztonságosak voltak, idén nyáron pedig különösen nagy figyelmet fordítunk az egészségügyi előírások betartására. Ezeket egy tájékoztatóban foglaljuk össze, s adjuk oda a szülőknek és pedagógusokat”

– magyarázta, felhívva a figyelmet arra is, hogy a táborozók egészségének biztosítása érdekében orvosi ügyeletet is biztosítanak. Az egyhetes táborok részvételi díja 28 ezer forint, mely minden költséget, így a szállást, az étkezést, a belépőket és a kerékpárokhoz, illetve hajókhoz szükséges felszerelést is tartalmazza. A kormánybiztos elmondta, az idei Vándortáborok kapcsán több újdonsággal is készülnek. A jól megszokott fotó- és novellapályázat mellett idén versíró pályázaton is részt vehetnek a gyerekek.

„Ehhez inspirációt adhat az a verseskötet, mely a következő hetekben jelenik majd meg, s amely kiváló magyar költők Vándortáborozásról szóló verseit fogja tartalmazni” – árulta el. Révész Máriusz hozzátette: a kezdeményezés honlapján (www.erdeivandor.hu) van még néhány üres hely, így aki korábban kacérkodott a jelentkezés gondolatával, annak minél előbb érdemes cselekednie.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, az Erdei Vándortáborok projektvezetője hangsúlyozta, míg tavaly hét, ezzel szemben idén már kilenc útvonalon vehetnek részt a táborozóik: a Zemplén, a Mátra, a Börzsöny, a Pilis, a Bakony, a Mecsek és a Vasi-Hegyhát mellett immáron a Vértes és a Zselic természeti és kulturális értékeit is megismerhetők lesznek. Szavai szerint ezen táborok alkalmával, „az év legzöldebb hetében” ezúttal is különösen fontos szerepet kap a környezeti nevelés, illetve törekednek arra is, hogy a gyerekek a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.

„Idén minden útvonal első csoportja faültetéssel indítja majd el a táborok sorát. Illetve azon táborozók nevében, akik lemondanak a csomagszállítás lehetőségéről, ősszel 1-1 fát ültetünk majd el” – tette hozzá.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség vándortábor-projektkoordinátora a többi közt arról beszélt, hogy a gyermekek számára vidám, játékos feladatok formájában hangsúlyozzák majd az egészségügyi előírások betartásának fontosságát. A Bringásvándorok idén immáron hét útvonalon járhatják be az országot, így eljuthatnak például a Felső-Tisza-vidékre, az Őrségbe, a Bükkhöz vagy éppen a Dunakanyarba is – a jelentkezők kedvükre választhatnak a könnyebb és nehezebb útvonalak közül. Idén először indulnak bringás vándortáborok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon.

A gyerekek idén nyáron már Zarándoktáborban is részt vehetnek. Virág Benedek, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája képviseletében arról beszélt,

a táborozók 111 kilométeres zarándoklaton vehetnek részt; egy nap körülbelül 20 kilométert gyalogolnak majd, megismerve a zarándoklás testi és lelki élményeit. Az út során Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés közösségéhez is ellátogatnak majd.

Ahogy az megszokott, ezúttal is lesz Vízivándor tábor: a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, a tokaji útvonalat pedig kiegészítették Felsőbereckivel és Sátoraljaújhellyel. Ezen kívül 90-120 kilométeres túrákkal várják a gyermekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon és a Körösök vidékén. Foltán László, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vándortábor-projektvezetője úgy véli, a Vándortáborok különösen jó alkalmat adnak a gyerekeknek arra, hogy kimozduljanak a szobából, hogy aztán életre szóló élményekkel gazdagodhassanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Aligátor "kopogott be" a házba, majd belekóstolt az ajtót nyitó férfiba

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, akit az ajtónyitást követően meg is harapott - írta vasárnap a The Guardian című brit napilap.

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-hez hétvégén eljuttatott közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével hozták meg a döntést.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

Tűzből született hegyvidék

A Börzsöny. Egyszerűen, csak így röviden, de sokak számára erős szívdobbanással kimondott szó. Aki járt már túraútjain, tökéletesen érti ezt. Bár besorolás szerint hazánk csupán harmadik legmagasabb és viszonylag kis alapterületű hegysége, természeti csodái megszámlálhatatlanok: meredek bércek, hosszan elnyúló gerincek és szűk völgyek világa.

Kezdődnek az élményprogramok a Fővárosi Állatkertben

Hétvégente tavaszköszöntő élményprogramokkal: látványetetésekkel, állatbemutatókkal, állattréningekkel, merüléses cápatréninggel és egyéb eseményekkel indítja a tavaszi szezont a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már megnyitotta a Margitszigeti Kisállatkertet is.

Meglepetés várhat a lombhalom alatt, óvatosságra int az MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.

Bárki részt vehet a gólyák monitorozásában

Telefonos applikációval bővült a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gólyafészek adatbázisa, amely így még egyszerűbbé teszi a lakosság számára a megfigyelésen alapuló adatszolgáltatást.

Országos önkéntes békamentés

A tavasz előcsalogatta a kétéltűeket telelőhelyeikről. Óvatosan megindultak szaporodóhelyeik, a közeli állóvizek felé. Ez az út számukra azonban sokszor megpróbáltatásokkal teli, sok közülük autók, madarak áldozataivá válik. Hogy épségben eljussanak a vízig, szervezett békamentés keretében nemzeti parkok és természetvédelmi egyesületek várják önkéntesek jelentkezését.

Nincs élet beporzók nélkül

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleit, felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek a többségében rovarok virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük nincs vegetáció, sem oxigén, így élet sem. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.