Back to top

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Az idei program indulása apropóján szervezett sajtótájékoztatón elsőként Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szólalt fel. Mint mondta, soha nem volt még olyan nagy szükség a Vándortáborokra, mint ebben a helyzetben, hiszen a gyermekek az elmúlt hónapokban nem élhettek közösségi életet, illetve a zöldterületeket is kerülniük kellett.

„Ezek a táborok eddig is rendkívül biztonságosak voltak, idén nyáron pedig különösen nagy figyelmet fordítunk az egészségügyi előírások betartására. Ezeket egy tájékoztatóban foglaljuk össze, s adjuk oda a szülőknek és pedagógusokat”

– magyarázta, felhívva a figyelmet arra is, hogy a táborozók egészségének biztosítása érdekében orvosi ügyeletet is biztosítanak. Az egyhetes táborok részvételi díja 28 ezer forint, mely minden költséget, így a szállást, az étkezést, a belépőket és a kerékpárokhoz, illetve hajókhoz szükséges felszerelést is tartalmazza. A kormánybiztos elmondta, az idei Vándortáborok kapcsán több újdonsággal is készülnek. A jól megszokott fotó- és novellapályázat mellett idén versíró pályázaton is részt vehetnek a gyerekek.

„Ehhez inspirációt adhat az a verseskötet, mely a következő hetekben jelenik majd meg, s amely kiváló magyar költők Vándortáborozásról szóló verseit fogja tartalmazni” – árulta el. Révész Máriusz hozzátette: a kezdeményezés honlapján (www.erdeivandor.hu) van még néhány üres hely, így aki korábban kacérkodott a jelentkezés gondolatával, annak minél előbb érdemes cselekednie.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, az Erdei Vándortáborok projektvezetője hangsúlyozta, míg tavaly hét, ezzel szemben idén már kilenc útvonalon vehetnek részt a táborozóik: a Zemplén, a Mátra, a Börzsöny, a Pilis, a Bakony, a Mecsek és a Vasi-Hegyhát mellett immáron a Vértes és a Zselic természeti és kulturális értékeit is megismerhetők lesznek. Szavai szerint ezen táborok alkalmával, „az év legzöldebb hetében” ezúttal is különösen fontos szerepet kap a környezeti nevelés, illetve törekednek arra is, hogy a gyerekek a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után.

„Idén minden útvonal első csoportja faültetéssel indítja majd el a táborok sorát. Illetve azon táborozók nevében, akik lemondanak a csomagszállítás lehetőségéről, ősszel 1-1 fát ültetünk majd el” – tette hozzá.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség vándortábor-projektkoordinátora a többi közt arról beszélt, hogy a gyermekek számára vidám, játékos feladatok formájában hangsúlyozzák majd az egészségügyi előírások betartásának fontosságát. A Bringásvándorok idén immáron hét útvonalon járhatják be az országot, így eljuthatnak például a Felső-Tisza-vidékre, az Őrségbe, a Bükkhöz vagy éppen a Dunakanyarba is – a jelentkezők kedvükre választhatnak a könnyebb és nehezebb útvonalak közül. Idén először indulnak bringás vándortáborok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon.

A gyerekek idén nyáron már Zarándoktáborban is részt vehetnek. Virág Benedek, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája képviseletében arról beszélt,

a táborozók 111 kilométeres zarándoklaton vehetnek részt; egy nap körülbelül 20 kilométert gyalogolnak majd, megismerve a zarándoklás testi és lelki élményeit. Az út során Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés közösségéhez is ellátogatnak majd.

Ahogy az megszokott, ezúttal is lesz Vízivándor tábor: a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, a tokaji útvonalat pedig kiegészítették Felsőbereckivel és Sátoraljaújhellyel. Ezen kívül 90-120 kilométeres túrákkal várják a gyermekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon és a Körösök vidékén. Foltán László, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség vándortábor-projektvezetője úgy véli, a Vándortáborok különösen jó alkalmat adnak a gyerekeknek arra, hogy kimozduljanak a szobából, hogy aztán életre szóló élményekkel gazdagodhassanak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az export, alig mozdult az import

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54 százalékkal bővült. A teljes agrárexport is növekedett ugyan, miközben a nemzetgazdasági kivitel visszaesett, de a 6 százalékos átlagos agrár­gazdasági bővülési ütemen belül a borkivitel hatszoros dinamikával bővült.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Egy innovatív erdőgazdaság

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nél minden terítékre kerül, ami fásszárú növény. A társaságra a nyitottság, a kísérletező szemlélet jellemző. Fontos, hogy a kutatóintézetük gyakorlati célokat szolgáljon. Csak olyan témákat tűznek zászlajukra, amelyeknek kézzelfogható eredménye, gazdasági haszna is lesz.

Gyógynövények a nyári időszakban

Nyáron megannyi vadon termő gyógynövényt gyűjthetünk, melyeket aztán a legkülönfélébb célokra használhatunk fel. Íme néhány példa.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.