Back to top

Kapjon több pénzt a KAP!

Látva az Unió felülvizsgált 2021-2027-es hétéves pénzügyi keretét (MFF) és a közzétett „Új generáció” EU-helyreállítási programot (Next Generation EU), a Copa & Cogeca hangsúlyozzák, hogy szükség van az uniós szintű együttes fellépésre, és a közös agrárpolitika keretében szorgalmazzák a mezőgazdaság további támogatását.

EU Új generáció
Fotó: EU
A EU Új generáció program kiindulópont kell, hogy legyen a világjárvány utáni valóságban, és valóban a szolidaritás, a megértés és a rugalmasság elveire épülő, közös és összehangolt megközelítés kell, hogy legyen.

A mezőgazdaság és az erdészet vonatkozásában a támogatásoktól a hiteleken át az egyéb pénzügyi eszközökig minden szükséges eszközt fel kell használni arra, hogy ösztönözzék az ágazat újjáépítésének érdekében nagyon is szükséges beruházásokat.

Az európai mezőgazdasági termelők és agrár-szövetkezetek üdvözlik, hogy a Bizottság egy fényesebb jövőre törekszik és megfelelő feltételeket teremt arra, hogy az EU polgárainak következő generációja is képes legyen dolgozni és eredményeket elérni. Pozitív dolog a kohézióra, a beruházásokra, a kutatásra, a digitalizációra, a készségekre és a diverzifikációra való további figyelem és minden bizonnyal hasznos less a mezőgazdasági ágazat számára is.

Ebből az okból Joachim Rukwied, a Copa elnöke kijelentette:

„A vidékfejlesztésre szánt 15 milliárd eurós növekedés az első pozitív lépés; ugyanakkor az európai gazdálkodók továbbra is csalódottak a felülvizsgált többéves pénzügyi keretben a közös agrárpolitikára szánt összegek miatt. Egyszerűen elfogadhatatlan a közvetlen támogatások mintegy 8,8 százalékos csökkentése akkor, amikor a gazdálkodókkal szemben támasztott nyomás és elvárások is hatalmasak. Itt az ideje, hogy megmutassuk a gazdáinknak, hogy készek vagyunk támogatni őket az átmenetben!”

A Copa & Cogeca már az elmúlt két évben kérte, hogy valóban tartsák meg a KAP-támogatást, és ez még inkább releváns a közelmúltban közzétett a biológiai sokféleségről szóló és a „Termőföldtől az asztalig” stratégiákkal összefüggésben.

A Cogeca elnöke, Ramon Armengol a javaslatokat kommentálva hangsúlyozta:

„Jó látni, hogy az Európai Bizottság felismerte, hogy a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás az egyik kritikus ágazat, és hajlandó megfelelő feltételeket biztosítani a helyreállításuk tervezéséhez, különösen a jelenlegi járványban.

Erős unióra van szükségünk, jobban, mint valaha és legalább ugyanakkora pénzügyi támogatásra, mint a jelenlegi hétéves pénzügyi keretben volt. Alapvető fontosságú, hogy ez a támogatás, beleértve a Next Generation EU-t, valóban a földből élőket szolgálja.

Ezért sürgetjük a Tanácsot, hogy alkalmazzon proaktív megközelítést ezekre a javaslatokra, és hozzon gyors döntést, mivel nagyon kevés idő, mindössze 7 hónap van hátra 2021-ig.”

A termőföldtől az asztalig stratégia ábrája
Fotó: EU
A Copa & Cogeca, azok gazdálkodói, erdőtulajdonosai és szövetkezeti tagjai arra törekszenek, hogy úgy termeljék meg az élelmiszereket és a biomasszát, hogy közben védik a környezetet, fokozzák a biodiverzitást, küzdenek éghajlatváltozás ellen és biztosítják az állatok jólétét. Alapvető fontosságú szerepet töltenek be az EU Zöld Megállapodás (EU Green Deal) céljainak megvalósításában.

Az európai döntéshozóknak most meg kell mutatniuk, hogy a céljuk az, hogy mindenki számára biztosítsák a szükséges finanszírozást és eszközöket a valóban tisztességes átmenet biztosítása érdekében.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

 

Forrás: 
Copa&Cogeca Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az export, alig mozdult az import

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54 százalékkal bővült. A teljes agrárexport is növekedett ugyan, miközben a nemzetgazdasági kivitel visszaesett, de a 6 százalékos átlagos agrár­gazdasági bővülési ütemen belül a borkivitel hatszoros dinamikával bővült.

Továbbra is zárva Németország legnagyobb húsfeldolgozója, egyre zsúfoltabbak az állattartó telepek

Válságtanácsot szorgalmaz a szövetségi állatorvosi kamara, mivel továbbra sem folyik termelés a Tönnies koronavírus-gócponttá vált üzemében, így napi több tízezer darabbal csökkent Németország vágóhídi kapacitása. Sürgősen megoldást kell találni az állattartó gazdaságok és az állatok érdekében – hívják fel a figyelmet.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a juh- és kecsketenyésztők

Tájékoztató a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került juh- és kecsketenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

Csömödéri Állami Erdei Vasút: Ábel hétvégén útnak indul

A ZALAERDŐ Zrt. erdei vasúthálózata 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren – Lenti és Kistolmács között – kirándulókat is szállít.

Magyar alelnököt választott az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége

Dr. Drexler Dórát, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetőjét választotta egyik alelnökének az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe). Az ernyőszervezet több mint 200 tagszervezetet tömörít az Európai Unióban: mezőgazdasági termelőket, feldolgozókat, kereskedőket, tanúsítókat, szaktanácsadókat, kutatókat és fogyasztói érdekképviseleti szervezeteket.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.