Back to top

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Folyamatosan változnak a gyümölcsvásárlási szokások: manapság többen vesznek fél vagy negyed görögdinnyét, mint egészet.

Egyrészt nem akarnak hat kiló körüli dinnyét cipelni a bevásárlókosárban, másrészt szeretnék látni is azt, amit megvesznek. Christian Palacios, a zöldség és gyümölcs-kereskedelemmel foglalkozó Peris marketingvezetője szerint ez az oka annak, hogy a valenciai társaság új terméket vezetett be, a készre csomagolt szeletelt dinnyét.

Fotó: freshplaza.it
Ez a gyümölcs a meleg nyári hónapokban a legkeresettebb, és ebben a formában bárhol és bármikor fogyasztható, egyedül vagy a családdal, barátokkal.

Néhány éve az angol piacon szerepel jól és a spanyol vásárlók is várhatóan kedvezően fogadják majd. Bár továbbra is a fél és negyed görögdinnye a legelterjedtebb, Christian Palacios nagyon bizakodó az új termékkel kapcsolatban. Vizsgálják a sárgadinnyeszeletek árusításának a lehetőségét is, mert bár a sárgadinnye nem olyan közkedvelt, mint a görögdinnye, hasonlóképp sikeres termék lehet, ha csak be kell kapni.

Bár az utóbbi két évben a műanyag csomagolás nagyon népszerűtlen lett, a jelenlegi járványügyi helyzetben bizonyította a megbízhatóságát, emlékeztet a marketingvezető. Sokoldalú és higiénikus, és a nagy forgalmazók nem engedhetik meg maguknak azt a kockázatot, hogy megfertőződjenek a vásárlóik.

Jelenleg hiány van jó minőségű görögdinnyéből a piacon, mert Almeriában kedvezőtlen volt az időjárás, nehéz finom üvegházi görögdinnyét találni, az árak az egekbe emelkedtek. Amikor azonban beindul a szabadföldi szüret Murciában és Valenciában, a helyzet változni fog. Az idén Valenciában nagyobb területen termesztenek dinnyét, viszont például a Castiglia-La Mancia körzetben 20 százalékkal zsugorodott a termőterület.

Mindent összevetve a koronavírus-járvány kezdete óta nőttek a cég eladásai,

különösen a fogyasztásra kész „on-the-go” termékek forgalma emelkedett, 30 százalékkal.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.

Hajnövesztő spenót

A spenót az egyik legnépszerűbb levélzöldség. Nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és an­tioxidánsokban gazdag, például A-, B1-, K-, C-, E-vitamint, továbbá omega-3-zsírsavakat és ásványi anyagokat, például cinket, vasat és mangánt is tartalmaz.

KSH: májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

Egerekkel "fűszerezett" élelmiszert vont ki a Nébih - videó

Mintegy 236 tonna, élelmiszerbiztonsági szempontból problémás terméket és élő rágcsálókat is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás fagyasztó tárolóiban.

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.