Back to top

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Folyamatosan változnak a gyümölcsvásárlási szokások: manapság többen vesznek fél vagy negyed görögdinnyét, mint egészet.

Egyrészt nem akarnak hat kiló körüli dinnyét cipelni a bevásárlókosárban, másrészt szeretnék látni is azt, amit megvesznek. Christian Palacios, a zöldség és gyümölcs-kereskedelemmel foglalkozó Peris marketingvezetője szerint ez az oka annak, hogy a valenciai társaság új terméket vezetett be, a készre csomagolt szeletelt dinnyét.

Fotó: freshplaza.it
Ez a gyümölcs a meleg nyári hónapokban a legkeresettebb, és ebben a formában bárhol és bármikor fogyasztható, egyedül vagy a családdal, barátokkal.

Néhány éve az angol piacon szerepel jól és a spanyol vásárlók is várhatóan kedvezően fogadják majd. Bár továbbra is a fél és negyed görögdinnye a legelterjedtebb, Christian Palacios nagyon bizakodó az új termékkel kapcsolatban. Vizsgálják a sárgadinnyeszeletek árusításának a lehetőségét is, mert bár a sárgadinnye nem olyan közkedvelt, mint a görögdinnye, hasonlóképp sikeres termék lehet, ha csak be kell kapni.

Bár az utóbbi két évben a műanyag csomagolás nagyon népszerűtlen lett, a jelenlegi járványügyi helyzetben bizonyította a megbízhatóságát, emlékeztet a marketingvezető. Sokoldalú és higiénikus, és a nagy forgalmazók nem engedhetik meg maguknak azt a kockázatot, hogy megfertőződjenek a vásárlóik.

Jelenleg hiány van jó minőségű görögdinnyéből a piacon, mert Almeriában kedvezőtlen volt az időjárás, nehéz finom üvegházi görögdinnyét találni, az árak az egekbe emelkedtek. Amikor azonban beindul a szabadföldi szüret Murciában és Valenciában, a helyzet változni fog. Az idén Valenciában nagyobb területen termesztenek dinnyét, viszont például a Castiglia-La Mancia körzetben 20 százalékkal zsugorodott a termőterület.

Mindent összevetve a koronavírus-járvány kezdete óta nőttek a cég eladásai,

különösen a fogyasztásra kész „on-the-go” termékek forgalma emelkedett, 30 százalékkal.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Az emberbe átültetett sertésszív fertőzött volt

Az év elején az 57 éves David Bennet történelmet írt, amikor ő lett az első ember, aki sertésszívet kapott transzplantáció során. Bár az eljárás sikeres volt, Bennet nem élt túl sokáig, két hónap után elhunyt. Most a halála okát feltáró vizsgálatok kiderítették, hogy az átültetett szív sertésvírusfertőzéssel volt fertőzött, ez vezethetett Bennet halálához - számolt be az MIT Technology Review.  

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.

Németországban élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztetnek a feldolgozók

Az árak emelkedése alapján élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztettek és cselekvésre szólították fel a feldolgozóipari vállalatok szervezetei Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztert. „Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, hanem az, hogy egyáltalán kapunk-e még" - mondta Christian von Boetticher, a Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elnöke egy, a Bild Zeitung által idézett nyilatkozatában.

Milyen volt Kleopátra illata?

A tudomány fejlődése lehetővé teszi, hogy már több ezer évvel ezelőtt élt emberek illatát is érezhetjük. A Kleopátra projektben részt vevő kutatók megpróbálták rekonstruálni a híres ókori királynő parfümjét.

Négy ok, amiért érdemes több gombát fogyasztanunk

A gombák népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, bár az emberek már évszázadok óta járják a világ mérsékelt égövi domboldalait e mikológiai csemegék után kutatva. Lehet, hogy csak a kedvenc táplálékuk után kutattak, de az sem kizárt, hogy felfedezték ezeknek a növényeknek a számtalan egészségügyi előnyét.

Mitől bűzlik a fokhagyma-piac?

Brüsszelig mennek a spanyol fokhagyma-ágazat képviselői. Szerintük ugyanis a Kínából kvótán kívül és igen alacsony importvámokkal behozott fagyasztott fokhagymát valójában friss áruként adják el, és ezzel tönkreteszik az európai termelők piacát.