Back to top

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Tarkó Gábor: abban bízom, hogy a következő hetekben Mezőhegyesen szépen lassan minden visszatér a régi kerékvágásba
Fotó: Molnár László
Ebben, a mondhatni vegyes érzelmekkel teli helyzetben beszélgettünk az utóbbi időszak tapasztalatairól és a közeljövő kilátásairól az iskola igazgatójával, Tarkó Gáborral.

• Az iskola közösségi oldalát böngészve megbizonyosodtam róla, hogy igyekeztek időben „kapcsolni”, ami a járványra való felkészülést illeti. Március 12-én például egy rendőr zászlós tartott tájékoztatást diákjaiknak.

– Szerettünk volna mielőbb hiteles tájékoztatást adni a járványhelyzettel kapcsolatban a tanulóinknak, egyszersmind hangsúlyozni kívántuk, hogy igyekezzenek megőrizni a nyugalmukat, és hogy minél megbízhatóbb forrásból informálódjanak. Hasonló céllal szerveztünk nevelőtestületi értekezletet a kollégáknak, továbbá a járvány apropóján több rövid tájékoztató videót is összegyűjtöttünk, amiket az osztályfőnökök osztottak meg a tanulókkal.

• Közel két hónapja, hogy életbe lépett a digitális munkarend szerinti, tantermen kívüli oktatás. Mennyire volt zökkenőmentes az átállás önöknél?

– Köztudott, hogy a mai fiatalok igen­csak otthonosan mozognak a digitális világban. A tanulóink közül is szinte mindenkinek van okostelefonja vagy éppen laptopja, esetleg tabletje. Azon keveseknek, akik híján vannak a digitális tanuláshoz szükséges eszközöknek, iskolánk kölcsöngépet biztosított, így ebből a szempontból nem voltak nehézségeink az átállással. Gondokat inkább a tavasz beköszönte eredményezett, ugyanis voltak diákok, akik tanítási időben is szívesebben tartózkodtak a szabadban, mint a számítógép előtt. Erre kénytelenek voltunk felhívni a szüleik figyelmét is. Ugyanakkor

elmondhatom, hogy tanulóink zöme lelkiismeretesen állt a digitális kurzusokhoz, és szorgalmasan elvégezte a kiosztott feladatokat. Ezekből eleinte jócskán akadt egyes kollégák esetében is, mivel a digitális oktatás a pedagógusoknak szintén újdonságot jelentett; volt, aki a kelleténél több tananyagot osztott meg a diákokkal.

A mérleg nyelvét azonban gyorsan helyrebillentettük. Az oktatásra egyébként a Google Classroom (Google Tanterem – a szerk.) remekül működő rendszerét használjuk. Az órákat a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerben, a KRÉTA-ban vezetjük, illetve a tanév végén innen nyomtatjuk majd ki az osztálynaplót is. A digitális oktatás mindemellett szükségessé tette, hogy a hagyományostól eltérő tanrendet készítsünk. Testnevelés órán nyil­vánvalóan egészen más foglalkozások zajlanak most, mint alapesetben, és nincs ez másképp a gyakorlati foglalkozások kapcsán sem.

• Egy rádióinterjúban azt nyilatkozta, hogy a mezőhegyesi tanulóknak továbbra is tudták biztosítani a gyakorlati oktatást. Kellett ehhez valamiféle kompromisszumot kötniük?

– Minden tekintetben teljes értékű volt a mezőhegyesi tanulóknak szervezett gyakorlat. Szakoktatóink ugyanúgy foglalkoztak a tanulókkal, mint korábban. A különbséget az jelentette, hogy a foglalkozások a járvány­ügyi előírásoknak megfelelően zajlottak.

A diákok kis csoportokban, egymástól kellő távolságban, szájmaszkot és kesztyűt viselve vettek részt a gyakorlatokon, amelyek helyszínét napi rendszerességgel fertőtlenítettük.

A kertésztanulóink így gondozták például a palántákat az üvegházban és ápolták a kertet, és belovaglótanulóink is rendszeresen kijöttek járatni intézményünk fenntartója, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. iskolalovait.

A mezőgazdasági gépjavító tanulók már túl vannak az idei gyakorlati vizsgájukon
Fotó: Pintér Gábor

• Május elején Budapest és Pest megye kivételével megszüntette a kijárási korlátozást a kormány. Milyen hatással volt ez a nem helybéli tanulóik gyakorlati oktatására?

– Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy idén megváltozott a vizsgák rendje: a korábbi években az írásbeli számonkérést követte a gyakorlati, azonban most megfordult a sorrend, így utóbbiak már el is kezdődtek.

A nem helybéli tanulóink számára lehetővé tudtuk tenni, hogy bejöjjenek a vizsgákat megelőző héten, és kiscsoportos foglalkozásokon ismételjék át a gyakorlati feladatokat.

Ezek a gyerekek – köztük a lovászok, belovaglók, patkolókovácsok, mezőgazdasági gépészek, illetve gépjavítók – március közepe óta otthon voltak, és bár digitálisan megkapták a tananyagot, ez nem pótolta a gyakorlati foglalkozásokat. Ezért fontos volt, hogy a korlátozások enyhítésével a kollégiumunkat is ki tudjuk nyitni. Meg tudtuk oldani, hogy a jogszabálynak megfelelően szobánként egy tanulónak adjunk szállást a vizsgák idejére.

• Ez az év önöknek nem csak a járvány miatt lesz emlékezetes, ugyanis megkezdődött az iskola főépületének felújítása, mintegy 600 millió forintos beruházás keretében.

– Nemrég adtuk át a munkaterületet a kivitelezőnek, aki azt ígérte, hogy a járványhelyzet ellenére is tartani kívánja a határidőt, így várhatóan 1 év múlva befejeződnek a felújítási munkálatok. Ennek keretében teljesen megújul iskolánk főépülete.

Az energetikai korszerűsítés mellett az egyébként műemléki értéknek számító épület új, historizáló homlokzatot is kap.

Itt találhatók az elméleti tantárgyak szaktantermei és a tanműhelyek is. Az épület kiürítését egyébként már ősszel elkezdtük, és közben átköltöztünk a ménesbirtok tulajdonát képező, egykori cukorgyári üzemi konyha épületébe, amit felújítottunk, és tíz tantermet alakítottunk ki benne. Az egykori fedett teniszpályából átmeneti tornacsarnokot hoztunk létre.

• Éppen az érettségi időszak közepében vagyunk. Hogyan látja, mennyire árnyékolja be a koronavírus-járvány az idei vizsgákat?

– Iskolánkban főleg mezőgazdasági szakképzéssel foglalkozunk, ugyanakkor van egy végzős szakgimnáziumi osztályunk is. Utóbbi tanulói kivétel nélkül vállalták a részvételt az érettségin, és a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, illetve az idegen nyelv vizsgákon már túl vannak. Ezekben a napokban biológiából és a rendészeti szaktantárgyból mérettetik meg magukat a fiatalok, akiken azt látom, hogy ugyanannyira lelkiismeretesen készültek, mint az előző évek érettségizői. Meglátásom szerint az idei feladatok valamelyest könnyebbre sikerültek, mint az utóbbi esztendőkben voltak. Ennek az állhat a hátterében, hogy a készítők tekintettel voltak a digitális tanrend szerinti felkészülésből adódó esetleges nehézségekre.

A tanműhelyekben nem állt meg az élet
Fotó: Pintér Gábor

• Mindenesetre a végzősök szájíze biztosan keserédes amiatt, hogy egyszercsak elvágták az utolsó évüket.

– Hála a Jóistennek, a végzősök szalagavató bálját még éppen hogy meg tudtuk tartani a kijárási korlátozás bevezetése előtt. A ballagásra azonban idén sajnos nem került sor, ezért úgy tervezzük, hogy június második felében, az érettségi vizsgákat követően, a bizonyítványok osztásakor adjuk át a tanulóknak az ilyenkor szokásos tarisznyát, benne a középiskolai évekre emlékeztető apróságokkal. Ha a helyzet lehetővé teszi, akkor csoportképet is készítünk ez alkalomból.

• A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. hibridkukorica-területein nyaranta diákok, köztük sok határon túli fiatal végzi a címerezést az iskola által szervezett Birtoktábor keretében. Úgy tudom, idén is várják a jelentkezőket.

– Egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a tábor megrendezését, bár a szabadban, a kukoricaföldeken egymástól kellő távolságban tudják végezni a munkát a gyerekek, és a szálláshelyen is be tudjuk tartatni az egészségügyi előírásokat.

Bizakodásunkra okot ad, hogy a kormány enyhítette az idénymunkások Magyarországra való belépésének szabályait, ez pedig ugyanúgy érdeke az országnak, ahogy a ménesbirtoknak is.

Hiába rendelkezünk ugyanis modern eszközparkkal, a kukoricaföldeken még mindig szükség van a kézi munkaerőre. Ezért a tábort meghirdetjük, és várjuk a jelentkezéseket – még ha kisebb létszámmal is, de szeretnénk megrendezni az idei tábort.

• Idén nyáron lesz a századik évfordulója a trianoni békediktátumnak, amiről az egykori országzászló helyreállításával kívánnak megemlékezni Mezőhegyesen. Tudomásom szerint ön régóta szorgalmazza az emlékmű felújítását.

– A Mezőhegyesi Országzászló helyreállítása régi álmom, helytörténészként régóta keresem az újraépítése lehetőségét. Egy ilyen emlékmű engedélyeztetése rendkívül bonyolult folyamat, de úgy gondolom, hogy a tervezett időpontban, augusztus 20-án fel tudjuk avatni. Önkormányzati képviselőként is igyekszem előremozdítani az emlékmű felállítását, és sokan mások is szívügyüknek tekintik ezt a kezdeményezést, kulcsszerepet vállalva az előkészítésében. Az emlékművet országos jelentőségű átadóünnepségen szeretnénk felavatni.

• Hogyan látja, mikor indulhat be újra az élet a városban?

– Úgy fogalmaznék, hogy mindig a legjobbat reméljük, de a legrosszabbra számítunk.

Ezt mutatja például az a sajnálatos tény, hogy a járvány miatt mindennemű lovasrendezvényét és -versenyét kénytelen volt lemondani a ménesbirtok. Ugyanakkor remélem, hogy néhány kisebb rendezvény megszervezésével – ilyen például a Múzeumok Éjszakája – júniustól szépen lassan minden visszatér Mezőhegyesen a régi kerékvágásba. A Nonius Hotel mindenesetre újra megnyitotta kapuit, illetve zajlik a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. gyermekfelügyeleti programja is. Az élet biztonságos keretek közötti „újraindítása” gazdasági érdek.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/22 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legjobb promóció a minőség

A legutóbbi romániai parlamenti választások után az RMDSZ is jelölhetett minisztereket, államtitkárokat a kormányba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztjára Barabasi Antal Szabolcsot jelölte a párt, aki 2003-ban szerzett egyetemi diplomát a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakon.

Nem akar helyreállni a vadhúspiac

A pandémia hullámait, a HoReCa-szektor-bezárásokat, a határzár miatt a külföldi bérvadásztatásból származó bevételkiesést, az évek óta tartó ASP-járványt mind megérezte a vadgazdálkodási ágazat, ami a lőtt vad piaci árában is megmutatkozott. Telített hűtőházakról, a külföldi felvevőpiac változásáról is beszámolt kiadónknak Tapasztó Sándor, a VADEX Zrt. felvásárlási osztályvezetője.

A hulladék nem probléma, hanem lehetőség

A mezőgazdasági fóliahulladék feldolgozásának teljes folyamatát ismertették az érdeklődőkkel július 29-én, a Green Technológia Kft. szakmai napján. A herendi Majolika Parkban egy gyár- és laborlátogatás keretében rávilágítottak a szervezők arra, hogy a hulladék nem szemét, hanem lehetőségként kell tekinteni rá környezetünk megóvásában.

A szójások egyesülete tagokat toboroz

Legutóbb egy Mezőkövesden tartott szántóföldi gépbemutatón hallottunk arról, hogy a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület szakmaközi szervezetté való alakulását készítik elő, így tagokat toboroznak. Fontos tudni, hogy a fehérjenövények után járó EU-s támogatások alapfeltétele lesz a szakmaközi szervezeti tagság.

A jogviták gyakori okai

Lassan nyolc éve, hogy hatályba lépett az új földtörvény, és ez idő alatt folyamatosan tapasztalható volt az érintettek részéről a kiskapuk keresése, „nyitogatása”. Ezt felismerve a jogalkotónak is lépnie kellett, be kellett zárnia a kiskapukat.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.

Július 26-tól lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

Július 26-tól benyújthatók a támogatási kérelmek a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás keretében. A kormány által több, mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Tűzvész tombol Szardínián

Példátlan tűzvész pusztít Olaszország második legnagyobb szigetén, Szardínián. Az olasz kormány vasárnap bejelentette, hogy segítséget kér a szomszédos országoktól. Luigi di Maio olasz külügyminiszter a Facebookon azt írta, hogy tűzoltó repülőgépeket kérnek az EU többi tagállamától.