Back to top

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.

Míg a nagy sörgyárak esetében az előállított sör mennyiségének 30 százalékát értékesítik a vendéglátóiparban, addig a kisüzemi főzdéknél ez az arány a 70-80 százalékot is elérheti, ezért különösen érzékenyen érintette a szegmenst az éttermek és kocsmák bezárása – mondta a Világgazdaságnak Ali Rawech Szami, a HopTop Brewery tulajdonosa. Felidézte, hogy

már két-három héttel a kijárási korlátozások március 28-i elrendelése előtt megcsappant a forgalom, amely a szigorítással teljesen lenullázódott.

A szakember kiemelte, hogy az átmeneti időszakban mégsem húzták le a rolót a főzdék, aki csak tehette, átállt a webshopos értékesítésre, így az átlag a kieső bevételek 20-30 százalékát is pótolhatta. A jelentős visszaesést részben az is ellensúlyozta, hogy számos kiskereskedelmi lánc a megszokottnál akár 10-20 százalékkal több kisüzemi sört rendelt, egy több ezer palackos beszerzés pedig már nyomot hagy egy kisebb főzde működésében. Az újranyitás első tapasztalatainak ismeretében Ali Rawech Szami szerint egyelőre óvatos a vendéglátóipar, így pedig gyártói oldalon az alapanyag-beszerzéstől a munkaszervezésig roppant nehéz a kínálatot a kereslethez igazítani. Az is problémát okoz, hogy

számos főzdének egyes értékesítőhelyek esetében több millió forintos kintlévősége van, ami legalább akkora érvágás, mint hogy szinte üresjáratban telt el két hónap a sörszezonból.

A szakember szerint a forint euróval szembeni gyengülése sem könnyítette meg a helyzetüket, ugyanis az árfolyamváltozást a beszállítók kivétel nélkül a főzdékre terhelték. Ráadásul szinte minden külföldről jön, hiszen a hazai gyártás főleg a nagyüzemeket szolgálja ki, ezáltal nemcsak a maláta vagy a komló, hanem a sörösüveg vagy a kartondoboz beszerzésénél is számít a forint kurzusa.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

KSH: májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

FAO: idén először nőttek a világpiaci élelmiszerárak

Júniusban idén először emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulására.

Egerekkel "fűszerezett" élelmiszert vont ki a Nébih - videó

Mintegy 236 tonna, élelmiszerbiztonsági szempontból problémás terméket és élő rágcsálókat is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás fagyasztó tárolóiban.

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Elérhető közelségben a söripari fordulat

A nagy gyártók kizárólagos szerződéseinek feloldása után a kisüzemi főzdék nemcsak a vendéglátóhelyeken, hanem két-három év alatt az iparág egészében is elérhetnék a 20 százalékos piaci részesedést.