Back to top

Növényvédelem precíziós szemléletben

Napjainkban egyre több gazdálkodó tér át a precíziós növényvédelemre, akár a termelési színvonal javítása miatt, akár környezetvédelmi vagy nyomon követhetőségi okokból. A precíziós növényvédelemnek a GPS-vezérlésű intelligens munkagépek használata az alapja.

A növényvédelem minden növényter­mesztési technológiának nélkülözhetetlen eleme, kiemelkedően fontos szerepet játszik a termesztés eredményességében. Egyrészt a termelés biztonságát szolgálja, másrészt megfelelő minőségű termény előállítását teszi lehetővé.

Nagy teljesítményű John Deere önjáró permetezőgép
Nagy teljesítményű John Deere önjáró permetezőgép

A kórokozók és károsítók elleni védekezésnek a kijuttatási időpont helyes megválasztása az egyik sarokpontja. A növényvédelem optimális időpontját azonban számtalan tényező befolyásolja.

Az elméletileg rendelkezésre álló permetezési időt az időjárási tényező is meghatározza (csapadék, hőmérséklet, szél, páratartalom), ezeket befolyásolni nem tudjuk. Továbbá a technológiai változások – elsősorban szerek visszavonása, használatuk korlátozása (pl. neonikotinoidok, ppi, pre készítmények) a permetezések számának növekedésével, így a kapacitás szűkülésével járnak.

Nagy segítség lehet egy jó meteorológiai állomás, mert ennek köszönhetően pontosan időzíthetők a növényvédelmi beavatkozások. A KITE PrecMET hálózatában több száz állomás működik az ország egész területén, amelyek adatait hozzáférhetővé teszik. A pontos adatok megszerzéséhez saját állomás működtetése a legjobb lehetőség, azt meg is lehet vásárolni. A legfontosabb egy informatív háttéralkalmazás, amely az adatokat információvá alakítja, meg is jelenítve őket. Ilyen a KITE PGR
(https://pgr.hu/) weblapján található PrecMet alkalmazás, amely a KITE saját fejlesztésű, kimondottan a precíziós gazdálkodás igényeit kielégítő agrometeorológiai állomásainak és – egy stratégiai együttműködésnek köszönhetően – az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) meteorológiai hálózatának szenzorait tartalmazza (1. ábra).

1. ábra: A PGR PrecMet alkalmazásban található meteorológiai állomások
1. ábra: A PGR PrecMet alkalmazásban található meteorológiai állomások

Az idei kiélezett időjárási helyzetekben a permetezőgép permetezési képességei nagyban befolyásolják, hogy növényvédő szereinket a megfelelő időben és minőségben ki tudjuk-e juttatni.

A KITE Zrt. kínálatában szereplő John Deere és Hagie vontatott és önjáró szántóföldi permetezők rendelkeznek azokkal az intelligens képességekkel, amelyek lehetővé teszik a gyors és hatékony növényvédelmet. Intelligens szenzoraik és funkcióik precíz növényvédőszer-kijuttatást biztosítanak. Ehhez adatok szükségesek, amelyek a növényvédőszer-kijuttatási terv elkészítésének alapjául szolgálhatnak. Szántóföldi bejárás, ultranagy felbontású űrfelvételek, drónos berepülés GPS-koordinátái alapján rögzített kártevő-, kórokozó- és gyomtérkép, vagy egyáltalán magának a kultúrnövénynek a lehatárolása szolgálhatja a térben és dózisban differenciált növényvédőszer-kijuttatást. Megfelelő informatikai háttér megléte esetén feldolgozott felmérési adatok képezhetik a növényvédőszer-kijuttatás előírási térképét (2. ábra).

2. ábra: Drónfelvételből generált növényvédelmi előírási térkép
2. ábra: Drónfelvételből generált növényvédelmi előírási térkép

A gépek kezelése, a munkafolyamatok vezérlése nemcsak külső kezelőállás esetén áttekinthető, hanem a színes, érintőképernyős kijelzőn is nyomon követhető, akár több feladat (permetezés, navigáció) egyidejű megjelenítésével.

A John Deere a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy az erőgépekbe épített gyári terminálok segítségével vagy külön monitorok beépítésével üzemeltessük gépkapcsolatainkat. A középpontban az univerzalitás áll, annak érdekében, hogy a vetőgépek, permetezőgépek, műtrágyaszórók és más intelligens munkagépek kezelését, felügyeletét és dokumentációját optimalizálni lehessen. Az ISOBUS-kapcsolaton keresztül valós időben kommunikálhat az erőgép a munkagéppel. Az ISOBUS nagyon kényelmessé és biztonságossá teszi a munkagépek érzékelőihez való kapcsolódást, és a helyi számítógép dokumentációs és kiértékelő rendszereihez is.

Mivel az elektronika egy sor észszerű és új technológiát bocsát a gyakorlat rendelkezésére, az intelligens növényvédelem egyik legfontosabb alkotóelemévé válik.

A John Deere szakaszolási funkciója biztonságosan átveszi a nehézkes kapcsolást a fordulókban. Ezek lehetnek egyenes vagy ék alakúak, illetve akadályok megkerülésére is képes. Amikor elkezdődik a permetezési funkció, azonnal elindul az összes alkalmazás is (szakaszolás, dokumentáció stb.). A táblahatárokat és a megművelt területeket automatikusan elmenti a rendszer, és ha szükséges, később újra betölthetők. Ez akkor lehet fontos, ha a terület művelését nem fejeztük be, és később térünk vissza befejezni. Így dupla fedés nélkül végezhető el a munka.

A KITE Zrt. által biztosított, az ország teljes mezőgazdasági területét lefedő, plusz-mínusz 2,5 centiméteres jelpontosságú (RTK) műholdas hálózat lehetővé teszi, hogy a gépek intelligens funkcióit a lehető leghatékonyabban kihasználjuk. A John Deere navigáció nem fárad el, pontos csatlakozást tesz lehetővé, mindig tudja, hogy hol haladt már el a permetező és hol nem. A navigáció kihasználásával 5-10 százalékos területteljesítmény-növekedést érhetünk el.

Az éjszakai permetezés feltételeit is megteremhetjük John Deere navigációs rendszerek segítségével. Vizsgálataink kimutatták, hogy éjszakai permetezéssel
40 százalékkal több időt tölthetünk a területen, ami a legszorosabb permetezési csúcsban rendelkezésre álló 6 hétben is biztosíthatja a kezelések optimális időben való végrehajtását.

Vontatott John Deere precíziós permetezőgép
Vontatott John Deere precíziós permetezőgép

Olyan intelligens rendszerek is elérhetők a növényvédelemben, amelyek közvetlenül juttatnak növényvédő szert a permetezőgép keretszakaszába, és így nincs szükség a hosszadalmas bekeverési procedúrára. Ez a John Deere direct injection rendszere, ami szintén a navigáció alapján működik.

Lehetőségünk van ma már olyan vezérelt szórófejrendszerek alkalmazására (John Deere Exact apply), amelyek a permetezőgép sebességéhez igazodva pontosan, mindig az optimális cseppmérettel, kompromisszumok nélkül juttatják ki az előírt dózist. Kanyarodás közben is a keretszakasz sebességéhez igazítják a kijuttatott mennyiséget. Nem átlagolnak, hanem a ténylegesen bejárt területhez illeszkedve végzik a kijuttatást.

A legtöbb John Deere rendszer ma már JD Link alapon működik. Ez egy alkalmazás, amely automatikusan küldi az adatokat a felhasználóknak, akik számítógépen vagy akár mobil eszközön meg tudják tekinteni azokat. A növényvédelem folyamata állandó kontroll alatt tartható vele. Figyelemmel kísérhető a gép kihasználtsága, ellenőrizhetővé teszi az üzemeltetési paramétereket, és logisztikai döntésekben is sokat segíthet a rendszer. A termelő a permetezés sebessége és minősége mellett nyomon követheti, hogy a gép mikor merre jár és mit csinál. Kimutatásokat tudunk készíteni arról, hogy előző nap mennyit dolgozott egy gép, mennyit járt alapjáraton vagy mennyi időt töltött úton. Ez mind segíti a munka rugalmas megszervezését és növeli a hatékonyságot, hiszen az a legdrágább gép, amelyik áll vagy vonul.

Sojnóczki István

KITE Zrt.

technológiafejlesztési igazgató

Forrás: 
KITE Zrt.
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.